Rússia assegura que l'atac el va organitzar la intel·ligència militar ucraïnesa (Reuters / Rússia pool)

Gest de Putin al pont de Crimea: s'hi passeja amb un Mercedes dos mesos després de l'atac

L'atac del 8 d'octubre va interrompre la circulació per la carretera i va provocar danys que encara no s'han acabat de reparar en una infraestructura vital

Redacció/AgènciesActualitzat

El president Vladímir Putin ha circulat aquest dilluns pel pont de Crimea, que uneix el sud de Rússia amb la península annexada de Crimea.

Ho ha fet a peu i al volant d'un Mercedes, una de les marques que van anunciar un boicot a Rússia. Tot plegat quan encara no fa dos mesos que una explosió va danyar una de les infraestructures insígnia del cap del Kremlin, que presumeix que els tsars russos i els líders soviètics havien somiat construir-lo, però no ho van arribar a fer mai.

El president rus ha recorregut la part reconstruïda del pont en companyia d'alts funcionaris.

El pont fa uns 19 quilòmetres i per damunt hi passa una carretera i el ferrocarril. Precisament, el mateix Putin va inaugurar el tram automobilístic del pont l'any 2018, visibilitzant la unió de Crimea amb el territori rus i la fi de l'aïllament de la península. A finals del 2019 es va inaugurar també el tram ferroviari.

La infraestructura va ser bombardejada el 8 d'octubre passat, en un atac que Rússia atribueix a Ucraïna. Pocs dies després de l'atac, Rússia anunciava la detenció de cinc ciutadans russos i tres d'Ucraïna i Armènia que "van participar en els preparatius del delicte".

L'atac va provocar una aturada temporal del trànsit a través de l'estret de Kertx (Reuters / Sputnik / Mikhail Metzel)


Putin comenta els danys

Vladímir Putin, acompanyat del viceprimer ministre Marat Khusnul·lin, ha aparegut en un vídeo de la televisió estatal al volant d'un Mercedes i fent preguntes sobre on va tenir lloc l'atac.

"Conduïm pel costat dret", explica Putin, mentre creua el pont. "El costat esquerre del pont, segons tinc entès, està en funcionament, però encara s'ha d'acabar. Encara està una mica danyat, cal deixar-lo en perfectes condicions", comenta.

A Putin també se'l veu caminant per algunes parts del pont, el més gran d'Europa, per inspeccionar els trams que encara estan visiblement cremats.

Ucraïna no ha reivindicat mai l'atemptat contra el pont, el matí del 8 d'octubre, un dia després del 70è aniversari de Putin.

El Servei Federal de Seguretat de Rússia assegura que l'atac el va organitzar la intel·ligència militar ucraïnesa.

L'explosió també va destruir diversos camions cisterna d'un tren (Reuters / Sputnik / Mikhail Metzel)

"L'artefacte explosiu estava dissimulat en rotlles de polietilè per a la construcció, continguts en 22 palets, amb un pes total de 22.770 quilos", assegura l'FSB, successor del KGB.

L'explosió va destrossar una secció del pont on hi ha la carretera, i va provocar una aturada temporal del trànsit a través de l'estret de Kertx.

L'explosió també va destruir diversos camions cisterna d'un tren que es dirigia cap a la península annexada de Crimea des de Rússia.

 

Una infraestructura vital per a un territori annexionat

El pont és una infraestructura de gran importància logística per abastir les tropes russes desplegades al sud d'Ucraïna.

El 2014 Rússia es va annexionar Crimea, que va ser transferida de la Rússia soviètica a la Ucraïna soviètica el 1954 pel llavors líder soviètic Nikita Khrusxov, i reconeguda per Rússia el 1994 després del col·lapse de l'URSS.

"Crimea sempre ha estat i sempre serà part de Rússia", va afirmar Putin el 2014. El president rus va vendre l'annexió com una reunificació i va dir que no podia deixar sense resposta la petició de Crimea per entrar a Rússia perquè hauria estat una traïció.

 

ARXIVAT A:
RússiaUcraïnaVladímir Putin
Anar al contingut