La fórmula que proposa Montero té en compte la població i quines comunitats han tingut pitjor finançament que la mitjana els últims anys (EFE/Mariscal)

El PP planta Montero i abandona la reunió que ha aprovat la condonació de deute autonòmic

La mesura ha tirat endavant i obligarà les comunitats autònomes en mans dels populars a mullar-se i decidir si se'n volen beneficiar

Ferran Vila CabanasActualitzat

Les comunitats autònomes del PP s'han aixecat de la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF), en què la ministra d'Hisenda, María Jesús Montero, ha plantejat la proposta de condonar fins a 83.000 milions d'euros de deute de les comunitats autònomes.

"No podem acceptar les engrunes del pacte de Sánchez amb els independentistes", han proclamat alguns dels consellers populars a la sortida del CPFF que s'ha fet aquest dimecres al Ministeri d'Hisenda.

"Nosaltres no serem còmplices de tantes cessions i tants privilegis a l'independentisme, estem en contra de la condonació", ha dit la consellera d'Hisenda de la Comunitat de Madrid, Rocío Albert, que ha actuat com a portaveu juntament amb la consellera d'Andalusia, Carolina España, i el gallec, Miguel Corgos.

La consellera madrilenya, Rocío Albert, ha explicat la decisió just després d'abandonar la sala (EFE/Mariscal)
El conseller d'Economia de Cantabria, entre altres, en el moment d'abandonar el Consell de Política Fiscal i Financera (EFE/Mariscal)

Montero: "És infantil i irresponsable"

"S'ha de suposar que alguns han preferit anar-se'n abans de quedar retratats i votar en contra d'una mesura que ells mateixos havien demanat", ha criticat la ministra d'Hisenda i vicepresidenta primera del govern espanyol, María Jesús Montero, en la roda de premsa posterior a la reunió.

Visiblement molesta, Montero ha assegurat que es tracta d'una "falta total de sentit d'Estat i de sentit de la responsabilitat", a més d'un capítol "infantil, irresponsable i esperpèntic" que atribueix a les ordres directes de Feijóo:

"Aquesta és la gota que fa vessar el got de les actituds irresponsables del PP, que cada dia sorprenen menys."

La ministra ha criticat durament l'actitut "contradictòria" del PP, que atribueix a les ordres directes de Feijóo (EFE/Mariscal)

En la compareixença, Montero també ha instat el PP a asseure's a parlar del finançament autonòmic i que els seus presidents autonòmics es posin d'acord i deixin de fer propostes "diametralment oposades".

"Davant del boicot d'una oposició irresponsable, seguirem treballant en benefici de la ciutadania, li pesi a qui li pesi", ha reblat.

Just abans, la consellera catalana, Alícia Romero, ha titllat la plantada dels populars de "falta d'educació, de respecte i d'institucionalitat", i ha criticat que els consellers del PP ni tan sols hagin esperat la resposta de Montero després d'anunciar que se n'anaven.

La consellera d'Economia i Finances, a la sortida de la reunió (EFE/Mariscal)

"Em sembla que tots ens hem de poder escoltar i debatre", ha insistit, a més de plantejar l'opció que els populars hagin marxat "perquè votar en contra de la mesura i després voler-s'hi acollir hauria estat una contradicció".

A la reunió només hi ha quedat Castella-la Manxa, Catalunya i Astúries, a més del govern espanyol.

A la polèmica també s'hi ha referit el president de la Generalitat, Salvador Illa, que ha coincidit que la plantada és una "falta de respecte". "Què és això de marxar d'una reunió sense escoltar les explicacions ni atendre els arguments?", s'ha preguntat el president, que ha insistit que Catalunya no "necessita ni vol" cap privilegi en aquesta negociació.

El primer pas seran, a partir d'aquest mateix dilluns, les reunions bilaterals amb les comunitats autònomes autònomes per determinar exactament la quantitat i característiques dels seus deutes.


Què suposa aquesta condonació?

Amb la condonació, el deute, com a tal, no desapareixerà, sinó que s'assignarà al Tresor espanyol. En el cas de Catalunya, això vol dir que la Generalitat s'estalviarà els interessos de 17.000 milions: entre 250 i 300 milions d'euros anuals, uns 1.500 milions en total.

Durant la reunió, Romero ha celebrat i defensat la proposta "per reduir una part del deute" i ha destacat que permetrà que les comunitats dediquin l'estalvi a àmbits com la salut, l'educació, els serveis socials o la recerca.

 

Sánchez a Feijóo: "Ho ha pensat?"

Hores abans de la trobada, aquesta condonació ja ha sigut l'eix central de la sessió de control al govern espanyol del Congrés dels Diputats, amb un encarament entre Alberto Núñez Feijóo i Pedro Sánchez, que li ha demanat que es repensi la negativa.

Fa uns dies, Feijóo va donar instruccions als presidents autonòmics populars perquè s'oposin a la mesura i la va titllar de "pagament" als independentistes perquè Sánchez segueixi al capdavant de La Moncloa. 

"De debò ho ha pensat? Ho dic perquè són 83.000 milions que deixaran de pagar les comunitats autònomes", li ha etzibat aquest dimecres el president del govern espanyol.

La carpeta del finançament ha centrat la sessió al Congrés (Jesús Hellín/Europa Press)

La proposta segueix endavant

Sigui com sigui, la proposta s'ha aprovat malgrat el "no" simbòlic del PP, perquè el ministeri disposa de la meitat dels vots en aquestes reunions i només necessitava el suport d'una comunitat més.

Ara bé, més enllà de la gesticulació, el ministeri obligarà les comunitats a "retratar-se" si volen beneficiar-se del perdó del deute, perquè és una condonació "voluntària" que s'ha de sol·licitar formalment.

Amb el pla presentat pel ministeri, les dues comunitats que rebaixen més el deute en quantitats absolutes són Catalunya (governada pel PSC) i Andalusia (governada pel PP).

Fixant-se en la proporció que es perdona a cada comunitat, a Andalusia desapareix gairebé la meitat del deute i a Madrid, una quarta part. En el cas de Catalunya i el País Valencià, se'ls perdona un 20% del deute total que tenen.
 


L'acord dona compliment a un dels punts del pacte d'investidura de Pedro Sánchez a què PSOE i ERC van arribar el 2023. Un cop passat el tràmit del Consell de Política Fiscal, s'inicia un procés que pot durar tot aquest any.

La condonació ha de prendre la forma d'una llei orgànica, que s'haurà de sotmetre a votació al Congrés, però també al Senat, on el Partit Popular té majoria. Com que és una llei orgànica, el govern espanyol necessita majories absolutes per aprovar-la.

En aquest procés Montero assumeix que el PP mantindrà l'"actitud infantil" d'aquest dimecres, malgrat que les comunitats governades per aquesta formació podrien veure condonats 60.000 milions d'euros de deute, el 72% del total proposat.

ARXIVAT A:
PPFinançament autonòmic
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut