Imatge d'una UCI amb pacients covid
Els esforços s'han de concentrar en els més vulnerables, segons els infectòlegs (Reuters/Diego Vara)

Gestió de la covid: demanen eliminar mesures ara per poder centrar-se en els vulnerables

Prendre la temperatura, netejar superfícies, comptar contagis o fer tests als casos lleus són mesures que ja no són necessàries, segons els infectòlegs

Judith Casaprima SaguésActualitzat

L'abordatge de la pandèmia ha de canviar. Ho demanen els experts i el govern ha començat a treballar en aquest sentit. De moment, la mascareta decau aquest dijous als exteriors -i això inclou els patis de les escoles, però no dins les classes.

I és que l'òmicron, dos anys després de l'inici de la covid, ha capgirat la situació: queda clar que el virus no desapareix.

Malgrat els alts índexs de nous positius, això no s'ha traduït en un increment als hospitals. Ara mateix encara hi ha 2.700 pacients amb covid ingressats. Ara, amb la sisena onada en clara baixada, són els infectòlegs els que s'han manifestat i aposten per un canvi en la gestió per centrar-se en les persones de risc: els no vacunats o sense pauta completa i els pacients vulnerables.

Antoni Trilla, cap d'Epidemiologia i Medicina Preventiva de l'Hospital Clínic de Barcelona, apuntava dimarts en aquesta mateixa direcció.

"A partir d'aquí ens anirem adaptant a mantenir la convivència amb un virus, el SARS-CoV-2, que farà la guitza de tant en tant i algunes persones emmalaltiran greument. Això ens passa també amb altres malalties, però la societat en conjunt podrà funcionar de manera ordinària sense ensurts."

Test antígens
Consideren que no calen testos en els casos lleus, ni mascaretes a l'exterior(ACN Aleix Freixes)

Ni mascaretes, ni tests

La Societat Espanyola de Malalties Infeccioses, SEIMC, ha presentat un protocol obert a discussió pública on demanen que els esforços se centrin en els no vacunats o sense pauta completa i els pacients vulnerables.

"Les accions de prevenció, diagnòstic i tractament s'haurien de focalitzar en els grups de persones vulnerables, que són ara els que pateixen la malaltia greu, i s'haurien d'adaptar a la realitat actual a la resta de la població."

En aquest document consideren que la mascareta a l'exterior no és necessària, i a l'interior només per protegir els més vulnerables en situacions d'alta transmissió. Tampoc té cap utilitat prendre la temperatura o netejar superfícies. Ni tampoc, assegura el document, no caldrien els passaports covid per entrar en locals públics, ja que "la contagiositat de la variant òmicron és de tal magnitud que fa molt probable que la majoria de la població acabi infectada".

"Més del 50% de la població mundial podria estar infectada abans del final del mes de març. A més, s'ha determinat que fins al 80-90% de les infeccions produïdes podrien ser asimptomàtiques, percentatge molt superior al 40% estimat per a altres variants del virus."

Afegeixen que el diagnòstic individual de tots els casos és innecessari i que no caldria fer tests als casos lleus en persones no vulnerables. En aquest sentit proposen que els CAP i hospitals tractin els casos de covid com altres malalties respiratòries.

Un metge atenent una trucada i consultant l'ordinador
Els CAP han de recuperar la gestió diagnòstica i reforçar els tractaments als vulnerables (ACN/ICS)

Pel que fa a les vacunes, indiquen que caldrien noves dosis o recordatoris que augmentin la protecció de la malaltia greu. També proposen centrar l'atenció només en els indicadors de les hospitalitzacions i la mortalitat.

Els plans per al nou abordatge del govern

El govern s'enfoca en aquesta línia. El conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ja ha defensat la necessitat d'un nou abordatge de la covid, que a més permeti optimitzar els recursos i recuperar la gestió i capacitat de la sanitat pública.  

Salut espera que a l'abril s'acabin les quarantenes i es pugui tractar la covid com una grip. A la pràctica, voldrà dir que ja no es faran testos a tothom. Desapareixeran les actuals quarantenes, i només s'hauran de quedar a casa les persones que es troben malament, que tenen símptomes. "Tampoc es comptarà cas per cas", assegura Argimon, sinó que es faran extrapolacions a partir de mostres representatives, com es fa amb altres malalties com la grip.

Ara, el govern treballa perquè els alumnes puguin estar dins de classe sense mascareta abans que acabi el curs i està pendent d'anunciar quan acaben les quarantenes dels grups amb algun positiu.

ARXIVAT A:
Covid-19Coronavirus Certificat CovidSalut
Anar al contingut