La líder de Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni, el 22 de setembre en el míting de final de campanya a Roma (EFE)

Giorgia Meloni, la líder d'extrema dreta que serà la primera dona a governar Itàlia

Fundadora dels Germans d'Itàlia, va recollir l'herència de l'MSI, el partit que ha defensat durant dècades el llegat de Mussolini

Josep Maria Camps ColletActualitzat

Les eleccions legislatives avançades celebrades a Itàlia aquest diumenge han suposat una victòria enorme per a una política força jove però alhora molt veterana: la fundadora dels Germans d'Itàlia, Giorgia Meloni.

Amb la fundació d'aquest partit, Meloni va recollir l'herència del Moviment Social Italià, l'MSI, el partit que des de la Segona Guerra Mundial i fins fa pocs anys va defensar el llegat del dictador Benito Mussolini.


Del 4,4% al 26% en 5 anys

En les últimes eleccions al Parlament italià, els Germans d'Itàlia van aconseguir només el 4,4% dels vots, però ara ha estat el partit més votat, amb el 26%, i ha deixat el segon més votat, el Partit Democràtic, a molta distància, el 19%.

És el resultat d'haver estat l'únic partit que no ha participat en cap dels últims tres governs italians, de no avenir-se a donar suport a la formació del govern d'unitat nacional encapçalat per Draghi i, per tant, d'haver pogut monopolitzar l'oposició parlamentària.

Giorgia Meloni, aquesta matinada celebrant la victòria en les eleccions a Itàlia (Reuters)

"La paraula, als italians"

Al juliol, quan encara no s'havien convocat les eleccions, Meloni les exigia a Twitter, amb l'esperança de convertir el percentatge dels sondejos de llavors, que ja li atorgaven al voltant del 23% dels vots, en escons al Parlament:

"Hem tingut tres governs diferents amb tres majories diferents. N'ha funcionat algun? No. Perquè els únics governs que funcionen són els que tenen una majoria cohesionada. La paraula, als italians."


La referència de llavors a aquesta "majoria cohesionada" s'ha confirmat almenys aparentment, amb una campanya electoral en la qual la Lliga de Matteo Salvini i la Forza Italia de Silvio Berlusconi, han fet evident el lideratge de Meloni.

Es va veure molt clar en el míting de final de campanya, celebrat a Roma el dijous 22, en què tant Salvini com Berlusconi es van limitar a actuar de teloners de Meloni i a reforçar el missatge d'unitat malgrat les diferències de programa.

A més, aquests tres partits s'han presentat en coalició per al terç d'escons que s'escullen pel sistema majoritari, cosa que ha fet que el 43% dels vots que han aconseguit tots tres els permeti superar de llarg la majoria absoluta en escons.


Política precoç i ideològicament coherent

La carrera política de Meloni, de 45 anys, és coherent: amb 15 anys es va afiliar a les joventuts de l'MSI i quatre anys després, quan en tenia 19, no va tenir cap problema per parlar en una televisió francesa del seu ideari feixista i la seva admiració per Mussolini:

"Jo crec que Mussolini va ser un bon polític, és a dir, que tot el que va fer ho va fer per Itàlia, i això no ho hem vist en els polítics que hem tingut els últims 50 anys."

Amb 21 anys ja era diputada provincial a Roma, i el 2006, quan en tenia 29, va ser la diputada nacional més jove de la legislatura, escollida a les llistes de l'Aliança Nacional, el partit successor de l'MSI.

I dos anys després, amb 31 anys, es va convertir en la ministra més jove de la història d'Itàlia, en assumir la cartera de Joventut del quart govern de Silvio Berlusconi.

Giorgia Meloni el 2009, quan era la ministra italiana de Joventut (Wikipedia - Niccolò Caranti)

Germans d'Itàlia

Va ser ministra entre el 2008 i el 2011, i després que l'Aliança Nacional es fusionés amb Forza Italia, el 2012 va decidir fundar un partit que recuperés les arrels de l'MSI.

Van anomenar-lo Germans d'Itàlia, les primeres paraules de l'himne nacional italià, tota una declaració d'intencions.

Giorgia Meloni el 2014 durant la campanya electoral de les eleccions europees (Wikipedia - José Antonio)

L'ideari polític dels Germans d'Itàlia és nacionalista, conservador, tradicionalista i euroescèptic, però Meloni ha sabut donar-li una pàtina de modernitat i de moderació que li està donant molta popularitat.

De tota manera, no s'ha estat tampoc d'expressar la seva admiració cap a líders polítics d'extrema dreta molt controvertits, com el primer ministre d'Hongria, Víktor Orbán, o l'expresident dels EUA Donald Trump.


Sòcia de Vox

En aquest sentit, des de fa anys Meloni manté contactes estrets amb l'ideòleg que va portar Trump a la Casa Blanca, Steve Bannon, dedicat a impulsar l'expansió del seu ideari a Europa.

Des del 2020 Meloni també presideix el Partit dels Conservadors i Reformistes Europeus, l'ECR, on té com a socis partits com ara el xenòfob Demòcrates de Suècia o l'espanyol d'extrema dreta Vox.


La gran incògnita

La incògnita és si ara que liderarà el govern del país mantindrà el to moderat que li ha donat popularitat, o recuperarà les línies dures que la van portar a fundar els Germans d'Itàlia fa només 10 anys.

Una possible resposta a aquesta pregunta la va donar fa pocs mesos lluny d'Itàlia, al míting de Vox de les eleccions andaluses a Marbella en què va participar, dient que "havia canviat el to però no el contingut" i va cridar:

"Sí a les famílies naturals, no al lobby LGTBI+! Sí a la identitat sexual, no a la ideologia de gènere! Sí a la cultura de la vida, no a l'abisme de la mort!"

Giorgia Meloni entre Santiago Abascal i Macarena Olona, el 12 de juny a Marbella en un míting de Vox (Europa Press)

"Déu, pàtria i família"

El contingut està centrat en el lema "Déu, pàtria i família", cosa que fa témer als partidaris de l'avortament i del matrimoni homosexual, per exemple, que des del govern ataqui aquests drets i els limiti molt.

En aquest sentit, un dels màxims responsables de Germans d'Itàlia ha atacat públicament fa poc la sèrie de dibuixos animats infantil "Peppa Pig" perquè en un episodi hi surt una parella de mares lesbianes.


Els melons de la Meloni

A més d'un discurs moderat, Meloni ha aconseguit la projecció mediàtica fent servir estratègies inusuals i sorprenents de comunicació i de visibilització, que fugen dels tòpics i busquen descol·locar tothom.

Una mostra és el que ha fet aquest mateix diumenge: havia dit que aniria a votar a mig matí, però per sorpresa va anunciar que no aniria al col·legi electoral fins a última hora de la nit.

Finalment va votar quan faltaven uns 20 minuts per al tancament dels col·legis, a les 22.37, i va trencar la tradició força estesa en la classe política d'arreu d'anar a votar al matí.

Giorgia Meloni ha estat la candidata que ha anat a votar més tarda, de nit
Giorgia Meloni ha estat la candidata que ha anat a votar més tard, de nit (Reuters/Stoyan Nenov)


Una altra mostra és aquest vídeo que ha penjat al seu perfil de TikTok, en què juga amb el seu cognom, que vol dir literalment "melons":

"25 de setembre, ja ho he dit tot."

 

 

 

ARXIVAT A:
ItàliaUnió Europea
Anar al contingut