Gir de guió climàtic: els arbres capten més metà del que alliberen, contra tot pronòstic
Els resultats afegeixen valor ambiental als boscos, que fins ara només es relacionaven amb la captació de diòxid de carboni
Montse Poblet
Periodista de la secció de Societat de Catalunya Ràdio, especialitzada en crisi climàtica
@montsepobletUn equip internacional de científics --entre els quals hi ha investigadors catalans-- han descobert que els arbres capten més metà del que alliberen. Els estudis fets fins ara mesuraven els fluxos de gasos a la part més baixa dels troncs, que és on els arbres actuen com si fossin xemeneies i alliberen el metà que capten del sol.
En aquesta recerca, publicada aquest dimecres a la revista científica Nature i en la qual participen científics del CREAF, s'han pres mesures més amunt i s'ha pogut comprovar que els microorganismes que hi ha a l'escorça capten més metà de l'atmosfera del que s'allibera a la part baixa del tronc.
Canvi de paradigma
Les conclusions d'aquesta recerca no suposen un simple matís, sinó un gir de 180 graus en la manera de percebre la relació entre els arbres i aquest gas contaminant, com destaca Josep Barba, un dels investigadors que han participat de l'estudi.
"Fins ara, com que només mesuràvem en aquesta part on hi ha emissions, tothom deia que els arbres eren emissors nets de metà cap a l'atmofera. Quan mirem el conjunt de l'arbre, veiem que és a l'inrevés: els arbres capten metà de l'atmosfera."
Les dades també apunten al fet que, en un mateix bosc, hi ha espècies que capten més metà que altres, probablement a causa de diferències en les propietats de la fusta, com ara la densitat o el diàmetre dels conductes transportadors de nutrients i aigua que fan que sigui més o menys fàcil que el metà surti cap a fora.
L'estudi s'ha fet a boscos d'Anglaterra, Suècia, Panamà i el Brasil i ara Barba l'està estenent als catalans.
Els boscos, encara més valuosos
La descoberta té conseqüències importants en les polítiques de gestió forestal orientades a reduir l'escalfament global, que fins ara només contemplaven la capacitat dels boscos per captar diòxid de carboni (CO₂).
I és que Barba assenyala que "així com la captació de CO₂ als boscos demana un temps més llarg, que els arbres es facin grossos i puguin emmagatzemar molta més biomassa, en el cas del metà és diferent":
"Encara que siguin arbres petits o boscos que no tinguin molta biomassa, tenen una capacitat de captar metà molt superior i en un termini molt més curt que el que esperaríem en captació de CO₂."
El metà és un dels gasos d'efecte hivernacle responsable de prop del 30% de l'escalfament del planeta.
El compromís mundial contra el metà, firmat per més de 150 països, es proposa reduir en un 30% les emissions d'aquest gas abans del 2030, cosa que podria frenar en 0,2 graus l'escalfament previst fins a mitjans de segle.