Girona celebra la primera trobada de ràdios locals amb l'objectiu de "fer visible la feinada que fan pel país"
ACN Girona - La Casa de Cultura de Girona ha celebrat la primera trobada de ràdios locals de la demarcació amb l'objectiu de "fer visible la feinada que fan pel país". La presidenta de la Federació de Mitjans de Comunicació Locals de Catalunya (FMCLCat), Gemma Peris, assenyala que són un element "vertebrador" i recorda que Catalunya és la regió d'Europa que més ràdios locals té. Peris, però, considera que els falta encara un suport institucional per poder tirar endavant i lamenta que les plantilles actuals de les emissores gironines segueixen amb el mateix personal que les que hi havia el 2008, segons revela l'informe del segon llibre blanc de les ràdios locals. "Això tenint en compte que el volum de feina ha augmentat molt", ha ressaltat la presidenta.
Entre les diferents taules rodones que s'han fet durant tot el matí de divendres s'ha parlat de diversos temes amb la precarietat i dificultat del sector com un dels més destacats. Amb tot, s'ha volgut destacar la rellevància de tenir una xarxa de ràdios locals "potent" a Catalunya i s'ha posat l'exemple de la pandèmia com "una evidència" del paper rellevant que juga aquest mitjà. "Mentre totes les audiències baixaven, les nostres pujaven, perquè la gent volia saber què passava a la residència del seu poble", ha remarcat Peris.
La presidenta de la FMCLCat també ha explicat que hi ha ràdios que el cap de setmana no poden fer informatius, per les dificultats a l'hora de contractar personal. "Amb les plantilles que tenim, no ens dona per fer-ho", ha lamentat.
Tot i les dificultats "evidents" per les que passa el sector, Peris ha explicat que la jornada ha estat "positiva" per "crear xarxa" i ha reivindicat el mitjà local com un "dinamitzador d'una comunitat". "Som la primera baula sobre la desinformació, perquè si no diem la veritat et trobes els veïns a la porta", ha etzibat.
Precisament les notícies falses i les xarxes han estat un dels punts destacats de la jornada. En aquest sentit, s'ha exposat una sèrie "d'amenaces" que recauen sobre el sector de les ràdios locals. Peris assenyala que actualment estem en un moment de "transformació tecnològica que ens està afectant a tots i necessitem una mica més de calma, per saber cap on hem d'anar".
La regió amb més densitat de ràdios
A més, un dels fets que més s'ha volgut destacar és el fet que Catalunya és la regió d'Europa que agrupa una major densitat de ràdios locals. "És un fenomen que no passa enlloc més i a vegades passa desapercebut". Precisament per aquest motiu ha demanat que ho tingui en compte la llei de l'audiovisual. "És que hi som i estem fent molt bona feina", ha reblat.
En el seu torn, la vicepresidenta segona de la Diputació de Girona, Gemma Geis, ha destacat que aquesta trobada serveix per "crear sistema i mecanismes" i ha animat als directors de les diferents emissores a mantenir aquestes jornades. Geis ha reconegut que "les millors entrevistes" sent consellera d'Universitats les hi han fet mitjans locals. "Un pilar fonamental és tenir la consciència de sistema", ha remarcat.
Les primeres jornades de ràdio local les ha inaugurat una taula rodona entre Peris, l'alcalde de Girona, Lluc Salellas i el president del Consell de l'Audiovisual de Catalunya, Xavier Xirgo. A banda, hi ha hagut diverses xerrades més amb nombrosos ponents de diverses emissores locals. En la primera trobada de ràdios locals gironines hi ha participat Ràdio Palamós, Ràdio l'Escala, Ràdio Cap de Creus, Girona FM 5. La Veu de Sant Joan, Nova Ràdio Lloret, Ràdio Capital, Ràdio Olot, Ràdio Salt, Ràdio Palafrugell, Caldes FM, Ràdio Campdevànol, Ràdio Llançà, Ràdio Sarrià, Ràdio Banyoles, Ràdio Les Planes, RKDA Ràdio Castell, Ràdio Celrà, Ràdio Platja d'Aro, Llagostera Ràdio, Ràdio Tordera i Ràdio Tàrrega, ja que la presidenta de la FMCLCat n'és la directora.