Girona declara Felip VI i Millo persones no grates i s'oposa a l'aplicació del 155
Els socialistes també voten a favor de la moció que reclama aturar la intervenció de l'autonomia i que el Parlament faci efectiu el mandat de l'1-O
Continuen els plens de rebuig al 155. El ple de l'Ajuntament de Girona ha aprovat una moció en què insta el govern espanyol i els partits que li donen suport a aturar la suspensió de l'autonomia de Catalunya amb l'article 155. El text ha rebut els vots favorables dels grups de la CUP, Esquerra Republicana, CiU i també del PSC, que és el seu soci de govern. PP i Ciutadans hi han votat en contra.
Els socialistes també han donat suport a les mocions en què es demana fer efectiu el mandat del referèndum de l'1 d'octubre, de condemna a les mesures repressives aplicades per l'estat espanyol i les que demanen l'alliberament dels Jordis i la dimissió del delegat del govern, Enric Millo, que ha estat declarat persona no grata.
En canvi, el PSC s'ha abstingut a l'hora de votar la moció que també declara persona no grata el rei Felip VI, que sí que ha tingut els vots de CiU, Esquerra i la CUP.
Tres de les mocions que s'han votat al ple d'aquest octubre són les que impulsaven l'AMI i l'ACM. La quarta -la que incloïa declarar el monarca persona no grata- l'han presentada conjuntament ERC i la CUP. Precisament, els dos grups ja ho van intentar al ple del juliol. Aleshores, la moció no va prosperar, perquè CiU va votar-hi en contra. Aquest cop, però, sí que li ha donat suport, sobretot després del discurs del rei arran de l'1-O.
Les quatre mocions s'han debatut en bloc, tot i que s'han votat per separat. El regidor de la CUP Lluc Salellas -el primer a intervenir- ha criticat la "repressió descarnada i totalitària" per part de l'Estat i ha criticat la figura del delegat a Catalunya, de qui ha defensat declarar-lo "no grat" per "haver enviat centenars de policies a picar la gent que defensava les urnes i la democràcia". Salellas també ha dit que l'aplicació del 155 suposarà que "Catalunya estigui sotmesa pels poders de l'imperi" i retornar dècades enrere "fins a l'any 1975 o, més encara, fins al 1955". I en aquest punt, el regidor de la CUP ha demanat als socialistes "no avalar-ne, també amb fets, la seva aplicació".
La portaveu d'ERC, Maria Mercè Roca, ha recordat que "qui utilitza la força i la violència ja ha perdut". En contraposició, Roca hi ha situat "la dignitat dels catalans", que els fa "lliures" i els allunya "d'un règim que menteix, que manipula i que vol aniquilar Catalunya". La portaveu republicana també ha criticat el paper del rei Felip VI, per haver llançat els catalans "al peu dels cavalls" en comptes de protegir-los.
El portaveu de CiU, Carles Ribas, ha recordat que Girona "no oblidarà mai" l'1-O. "El que van fer és imperdonable", ha dit. Per això, Ribas ha avalat declarar tant Millo com Felip VI persones "no grates" per haver permès "un error tan greu com apallissar gent" i perquè el monarca, durant el seu discurs, va "reforçar encara més la idea del famós "a por ellos". El portaveu de CiU també ha criticat que l'Estat tracti "com bestiar" els qui van participar en el referèndum, ha dit que l'aplicació del 155 és "un monstre" que suposarà "tornar als temps de la dictadura" i ha criticat els empresonaments de Cuixart i Sánchez. "Els expatrien i els engarjolen lluny de casa", ha dit.
Per contra, la regidora del PPC Concepció Veray ha defensat que "la democràcia és el respecte a les lleis" i ha recordat que, tot i que l'1-O "no va agradar ningú", la policia espanyola i la Guàrdia Civil es van limitar a complir "les ordes judicials". Veray també ha dit que la situació actual que viu Catalunya té "un únic responsable", el president Carles Puigdemont. "Per tant, si a algú se l'ha de declarar 'no grat' i se li ha de demanar la dimissió, és a ell", ha afirmat. També ha dit que l'Estat ha tingut "una paciència grandiosa" abans d'aplicar el 155, ha assegurat que la convivència a la ciutat de Girona "s'ha trencat" i ha criticat l'alcaldessa, Marta Madrenas, "per haver agafat un megàfon i posar-se al davant d'una manifestació contra la policia espanyola".
Per la seva banda, la portaveu de C's, Míriam Pujola, ha dit que l'1 d'octubre va ser "un dia trist per a la democràcia espanyola". Pujola, a més, ha recordat que la formació taronja "feia temps que advertia que el nacionalisme, que és la xarxa clientelar i corrupta de Catalunya, s'anava apoderant de les institucions". La portaveu de C's ha recordat que el conflicte entre Catalunya i Espanya és "un afer intern" i ha reclamat que es facin eleccions autonòmiques per desencallar-lo. "Només d'aquesta manera tindrem un Parlament dins la legalitat on dialogar", ha dit.
La portaveu del PSC, Sílvia Paneque, per la seva banda, ha criticat que l'Estat acumuli "greuge rere greuge". Paneque ha recordat, però, que aquest no és "un conflicte entre bons i dolents" i ha criticat el govern per haver forçat el reglament del Parlament el 6 i 7 de setembre (quan es van aprovar les lleis del referèndum i la de transitorietat jurídica)."El que fan malament els uns no justifica el que fan pitjor els altres", ha dit. I aquí, Paneque ha lamentat que en totes les mocions que s'han portat al ple s'hagi fet servir la mateixa fórmula: barrejar punts que els socialistes "comparteixen plenament" amb d'altres en què "no hi estan d'acord".
"Estem en contra del 155 en qualsevol cas, però no som independentistes; detestem que s'hagin empresonat Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, però no creiem que aporti res de positiu dir còmplices de la dictadura a aquells qui no votin a favor de la moció".
Abans de les votacions, l'alcaldessa Marta Madrenas ha dit que des de l'1-O ha "perdut la por". També ha assegurat que "mai" oblidarà la "violència física i jurídica que ha dut a terme el govern del PP" i que, quan vulguin aplicar el 155, es trobaran "els catalans dempeus".
- ARXIVAT A:
- Referèndum 1-OProcés català