Girona prova un "passi anti-Covid" per a actes multitudinaris en un pla pilot mundial
"Obrir Girona" és un projecte del Centre Blockchain de Catalunya per garantir la privacitat dels certificats digitals de les proves de Covid en grans esdeveniments
Poder tornar a fer grans esdeveniments amb seguretat malgrat la pandèmia de la Covid-19. Aquest és l'objectiu del projecte pioner mundial Obrir Girona, una prova pilot que es farà a la ciutat en les pròximes setmanes.
Al darrere hi ha el Centre Blockchain de Catalunya (CBCat), participat per institucions com la Generalitat, l'Ajuntament de Girona, la UdG i les Cambres de Comerç de Barcelona i de Girona.
La clau de la prova pilot és, precisament, l'ús de la tecnologia Blockchain per garantir la privacitat de les dades de salut dels participants, que, a través d'una app, podran acreditar que tenen menys probabilitat d'infectar-se i d'infectar altres persones.
L'AOKpass, una app per certificar les proves de Covid
Per accedir als esdeveniments culturals, esportius, socials i comercials amb grans aforaments i control sanitari caldrà ensenyar la credencial digital personal amb l'AOKpass. És una plataforma i aplicació mòbil que ha de permetre als usuaris verificar de manera segura el seu estat de salut de cara a tercers. Els certificats es mostraran amb un codi QR.
El president executiu del Centre Blockchain de Catalunya, Quirze Salomó, ha explicat al 324.cat que no es tracta d'un passaport Covid:
"No és això, perquè un passaport identifica la persona necessàriament i porta una sèrie de credencials clau. Això és un passi. L'únic que et dona, quan tu ensenyes la credencial allà on vagis, és que verifica que tu ets OK. Només sap que tens llum verda. Hi ha la teva fotografia, per saber que és el teu, i mostra que aquesta persona té l'OK."
En la prova hi participarà el Col·legi de Farmacèutics, que s'encarregarà de validar i introduir en una aplicació de mòbil els certificats que permetran tenir via lliure per participar en les activitats.
Aquestes són les tres vies per poder entrar als actes: les vacunes (els usuaris hauran d'acreditar a la farmàcia que s'han vacunat els últims 6 mesos), les proves serològiques (que detecten si s'ha passat la infecció, i s'hauran d'haver fet entre un i tres mesos abans), i un test d'antígens (que es podrà fer a les farmàcies mateix i tindrà una validesa de 48 a 72 hores, segons el que acabin decidin les autoritats sanitàries).
"La gran innovació no és només l'aplicació, sinó que s'utilitzen les farmàcies com a fedataris de la teva salut", comenta el responsable del CBCat.
Les dades estan encriptades, no surten mai del propi dispositiu i no es guarden en cap base de dades externa ni en cap sistema centralitzat. Amb la tecnologia blockchain, destaquen els promotors, l'usuari té el control exclusiu de les seves dades.
Aquest passi digital l'han promogut la International Chamber of Commerce (ICC), l'organització empresarial més gran del món, que representa 45 milions d'empreses i més de 1.200 milions de treballadors a tot el món. Les cambres catalanes són membres d'aquesta entitat i s'ocuparan de la implantació de l'AOKpass, que serà una credencial mundial.
El projecte forma part d'una iniciativa mundial que s'anomena Good Health Pass, que busca solucions per recuperar l'activitat econòmica mundial. Salomó està convençut que "'AOKPass acabarà sent un estàndard mundial".
Activitats programadades a l'Obrir Girona
El primer dels esdeveniments previstos en aquesta prova pilot era un partit de rugbi, diumenge 28 de febrer al Club Esportiu GEiEG, però finalment s'ha decidit que sigui sense públic.
Des del CBCat hi treuen importància. "És una prova pilot, sabem que en entorns com aquest, les dates no són fixes", han comentat.
Al calendari, pendent sempre de les autoritzacions pertinents, també hi ha un partit de futbol amb públic, el que enfrontarà el Girona i l'Almeria el 7 de març a Montilivi, o un acte institucional amb motiu del Dia de la Dona, el 8 de març, a la Universitat de Girona, o encara un partit de bàsquet entre l'Uni Girona i l'Araski a Fontajau.
També hi participaran el Celler de Can Roca, el festival Temporada Alta, la Mercè Electrònica o l'Eix Comercial de Girona.
El màxim aforament amb què es treballarà seran les 7.000 persones a Montilivi.
Si tot va bé, diu Salomó, estan preparats per estendre el projecte a Catalunya "entre l'abril i el maig". "Podríem tenir un estiu més acceptable, utilitzant la tecnologia i recuperant l'economia de manera ordenada", hi afegeix, convençut que aquesta app és el camí per recuperar activitats que, abans de la Covid, eren quotidianes.
- ARXIVAT A:
- Covid-19Coronavirus