Els elements retirats es conservaran al Museu d'Història de Girona (3Cat/Núria Peraire)
Catalunya al dia

Girona retira els símbols franquistes que encara hi havia al Cementiri Vell

Al juliol, l'Ajuntament va aprovar un decret d'alcaldia per desmantellar una creu de pedra i cinc plaques que recordaven morts del bàndol nacional

Enllaç a altres textos de l'autor

Núria Peraire

Periodista de Catalunya Ràdio a la demarcació de Girona

@NuriaPeraire
Actualitzat

Amb la retirada de la simbologia franquista del Cementiri Vell, l'Ajuntament de Girona ha complert amb l'acord a què es va arribar per unanimitat el 2017 i que el govern de Lluc Salellas va reactivar a començaments d'estiu.

Entre els elements retirats, hi ha cinc plaques commemoratives de l'any 1939 que recordaven els morts del bàndol franquista. S'hi podien llegir missatges del tipus "pels que van caure gloriosament per Déu i per Espanya". La grua municipal també s'ha emportat una creu de pedra que tenia gravades inscripcions d'enaltiment del règim.

L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha anat al cementiri per seguir els treballs de retirada de la simbologia franquista. Des d'allà ha dit que "amb aquesta actuació s'ha volgut dignificar un espai municipal on el franquisme va assassinar i enterrar 510 persones en una fossa comuna".

regidor de Cultura, Joaquim Ayats. Alcalde girona, Lluc Salellas i regidor Acció climàtica(d'ell depèn cementiris), Sergi Cot.
L'alcalde de Girona, Lluc Salellas, al costat dels regidors de Cultura i Acció Climàtica (3Cat/Núria Peraire)

Fins aquest dilluns, les cinc plaques i la creu de pedra es podien trobar totes juntes en un racó del cementiri vell de Girona, just al costat d'una de les entrades.

Aquestes són les plaques i la creu que s'han retirat aquest dilluns (3Cat/Núria Peraire)

A l'espai que ha quedat buit s'hi col·locarà una placa explicativa dels elements retirats per recordar les persones del bàndol franquista assassinades "en el context de violència revolucionària dels primers mesos de la Guerra Civil", com ha explicat Salellas: 

"És una qüestió de Memòria Històrica dels dos bàndols. En qualsevol cas, el que no hi pot haver és l'ostentació feixista en el nostre cementiri municipal."

La iniciativa també busca evitar que la simbologia franquista s'utilitzi com a punt de trobada per a la celebració d'actes commemoratius contraris a la Memòria Democràtica. Les cinc plaques i la creu de pedra que s'han retirat aquest dilluns es guardaran i conservaran al Museu d'Història de la ciutat.

Pròxim pas, les plaques dels edificis

Des de la recuperació de la democràcia, l'Ajuntament de Girona ha impulsat diverses iniciatives amb l'objectiu de recuperar la dignitat i la memòria de les víctimes de la dictadura i la repressió franquista. S'han retirat les àguiles franquistes del pont de l'Aigua i s'han canviat diverses denominacions amb motius franquistes

Ara, els esforços es concentraran a treure les plaques amb insignes de la Falange que encara hi ha a les façanes de diversos edificis de la ciutat. Abans de l'estiu ja van enviar una carta a les comunitats de veïns afectades exigint la seva retirada. Ara ho revisaran i enretiraran les que quedin de manera subsidiària repercutint-ne el cost a la propietat.

L'objectiu de l'Ajuntament de Girona és que l'any que ve ja no quedi cap símbol franquista a la ciutat.

 

ARXIVAT A:
Memòria històrica Franquisme
Anar al contingut