Pelicot ha pres la paraula a proposta del president del tribunal (EFE/Guillaume Horcajuelo)

Gisèle Pelicot, als familiars dels acusats de violar-la: "Jo també tenia un home excepcional"

Convertida en un símbol feminista, Pelicot ha assegurat que està "destruïda" i que no sap com "s'aixecarà", però que està "determinada" a ajudar les víctimes de violacions

Redacció/AgènciesActualitzat

Gisèle Pelicot, la dona francesa que va ser violada desenes de vegades pel marit i per 50 homes més mentre estava drogada i inconscient, ha tornat a declarar  aquest dimecres al judici que s'està fent a Avinyó.

Convertida en un autèntic símbol feminista a França, Pelicot ha reconegut que està "destruïda" pel que ha hagut de passar, a 72 anys:

"Sóc una dona completament destruïda i no sé com m'aixecaré. No sé si la meva vida donarà per entendre tot el que m'ha passat."

Però lluny de resignar-se, s'ha mostrat "determinada" per contribuir a "canviar aquesta societat" davant la violència sexual contra les dones, i que el seu exemple serveixi per donar força a les víctimes de violacions perquè facin el pas de denunciar-ho:

"Volia que totes les dones que són víctimes d'una violació es diguin a si mateixes: 'Madame Pelicot ho va fer, nosaltres ho podem fer'. No vull deixar-les. Els que s'han d'avergonyir són ells, no nosaltres."

A més, ha defensat la seva sol·licitud de fer el judici en obert i que s'hagin mostrat els vídeos i fotografies de les violacions:

"He pres consciència que no he de tenir vergonya, no tinc res a retreure'm, he patit 100 violacions."

En aquest sentit, Pelicot ha explicat que ha decidit assistir cada dia al judici presencialment per totes les víctimes de violació i per aquelles dones i homes que dia rere dia li donen suport, amb aplaudiments a les portes dels jutjats i amb missatges a través de les xarxes socials.

Durant la declaració, a més, s'ha referit a les dones que donen suport als seus familiars que estan acusats de violació en el judici. "Jo també tenia un home excepcional", els ha dit:

"Aquestes mares, germanes, dones, que han explicat que els seus germans i marits eren excepcionals. Jo també tenia un home excepcional, però el perfil del violador no és el que actua molt tard a la nit en un aparcament, pot estar a la família, entre els amics."

Com va explicar durant el judici, la dona havia arribat a pensar que tenia Alzheimer o un tumor cerebral pels forats a la memòria que tenia fruit de la droga que li administrava el marit. Quan la policia li va explicar què havia passat, ho va entendre tot.


"No sé com vas poder-ho fer"

Durant la declaració també, Gisèle Pelicot s'ha dirigit --sense mirar-lo-- a l'exmarit, que seia al banc dels acusats. Parlant en alguns moments en tercera persona, li ha preguntat com podia, durant una dècada, drogar-la amb ansiolítics, violar-la i deixar que la violessin desenes de desconeguts reclutats a internet:

"Estic intentant entendre com aquest marit, que era l'home perfecte, podia haver arribat a aquest punt. Per mi, aquesta traïció és incommensurable. Són cinquanta anys de vida, vaig pensar que acabaria els meus dies amb aquest senyor..."

L'exmarit ha rebut les paraules mirant cap a terra i tant ell com els altres coacusats han guardat silenci davant del relat colpidor de la dona.

Les mostres de suport s'han repetit a la porta un dia més (Reuters/Manon Cruz)

Un judici que s'allargarà fins al desembre

Aquest discurs de Gisèle Pelicot era el segon des de l'inici del judici. A mitjans de setembre, va expressar el seu sentiment d'humiliació, però també d'enuig davant les insinuacions de certs advocats sobre el que havia patit, dient-los: "Una violació és una violació!".

El president del tribunal ha convidat Pelicot a parlar aquest dimecres per "donar les seves impressions" a mig camí d'aquest judici de repercussió mundial, que va començar el 2 de setembre i està previst que s'allargui fins al 20 de desembre.

En la seva declaració, l'exmarit i principal acusat va reconèixer que és un violador i va assegurar que la resta d'acusats eren plenament conscients del que estaven fent, a diferència del que intenten fer creure durant el judici.


Més mostres de suport a les portes

Als voltants del Tribunal d'Avinyó s'han pogut veure pancartes en suport a Gisèle Pelicot i a les víctimes d'abusos sexuals.

Com ja és habitual, en arribar als jutjats, Gisèle Pelicot ha estat aplaudida, per donar suport a una dona que ha deixat clar que vol que "la vergonya canviï de bàndol", que les víctimes deixin de ser qüestionades i que mai més es repeteixin els fets que ella va patir durant gairebé 10 anys.

A l'hora de dinar, el seu antic professor de teatre amateur li ha regalat un ram de flors i n'ha lloat el "coratge" i la "fermesa", entre els aplaudiments i el "bravo" del públic.

L'exdirector de teatre li ha regalat una flor a la sortida del jutjat (EFE/Guillaume Horcajuelo)
ARXIVAT A:
JudicialViolència masclistaFeminismeAgressió sexualFrança
Anar al contingut