Glaçons de l'Àrtic en bars de Dubai: crítiques a l'ocurrència d'un empresari de Groenlàndia
Prendre's un cubata en un bar exclusiu de Dubai amb gel exportat dels fiords de Groenlàndia. Sembla que a algú li pot semblar atractiu... O almenys així ho pensa l'empresari groenlandès Malik V Rasmussen, que ha començat a exportar-ne.
"Aquest gel, que té més de 100.000 milions d'anys, ara es pot comprar a Dubai", diu en un dels vídeos promocionals que ha compartit a les xarxes. Segons ell, és el gel "més pur que mai has tastat", ja que "mai ha estat contaminat per l'home". També assegura que no té bombolles i que es fon més a poc a poc que un glaçó de qualsevol altra aigua.
De fet, fer servir gel glacial a les begudes és habitual a Groenlàndia. Pot tenir un sentit. Però transportar-lo durant 19 dies i a 9.000 milles nàutiques --"i encara congelat!", es feliciten en el vídeo de promoció-- ha aixecat moltes crítiques. "No hauríeu de preocupar-vos pels efectes de l'escalfament global en lloc de vendre aigua de la glacera?", respon un usuari d'Instagram. "Què serà el següent? Agafar sorra de Mart i fer-ne un pastís de formatge?", es pregunta un altre.
Com s'extreu el gel?
L'empresa, que es diu Arctic Ice i que va ser creada el 2022, es defensa argumentant que transporten el gel de manera sostenible. L'extreuen amb la grua d'un vaixell, d'entre el gel del fiord que hi ha al voltant de Nuuk, la capital de Groenlàndia.
Seleccionen parts de l'interior i les introdueixen en caixes de plàstic refrigerades, que després es transporten en vaixell: primer a Dinamarca i després, també per mar, a Dubai. Allà una empresa especialitzada el distribueix.
Segons ells, el transport fins a Dinamarca és sostenible perquè asseguren que la majoria dels contenidors refrigerats que parteixen de Groenlàndia anirien buits, perquè el país importa més productes congelats dels que exporta.
Un dels cofundadors d'Arctic Ice, Malik V Rasmussen, explica al diari The Guardian que la seva motivació ha estat dependre econòmicament menys de Dinamarca. "A Groenlàndia, obtenim tots els nostres ingressos amb el peix i el turisme", explica. "Fa molt de temps que he volgut trobar alguna cosa més per treure'n benefici".
També subratlla que té previst fer un pla per compensar el possible excés d'emissions de CO2 que puguin causar.