Gloria, un temporal sense precedents que engoleix el litoral, del Delta a Llançà
A Hostalric, desallotgen preventivament unes 40 persones d'habitatges propers al riu Tordera
La combinació de vent, pluja, onatge i neu ha fet del Gloria un temporal sense precedents, com a mínim recents, a Catalunya. "En més de trenta anys de meteoròleg no havia vist mai aquest temps a l'hivern", afirma el meteoròleg Tomàs Molina.
És excepcional perquè ha arribat el mes de gener, i no pas a la tardor, perquè combina aquests quatre fenòmens meteorològics i per la durada, que s'allargarà poc més de tres dies.
Als dos extrems del país -al delta de l'Ebre i a les comarques de Girona- és on s'han fet més visibles els efectes d'aquesta llevantada de manual, que ha deixat quatre víctimes mortals al conjunt de l'estat.
La Generalitat ha destacat que està preocupada més per l'acumulació de la pluja que no pas per la intensitat, i també per les crescudes dels rius.
⚠ Risc elevat de desbordament de rius a:
Protecció civil (@emergenciescat) January 21, 2020
➡ Alt Empordà
➡ Baix Empordà
➡ Selva
➡ Gironès
➡ Pla de l'Estany
➡ Terra Alta
➡ Baix Ebre
➡ Montsià
Es recomana evitar desplaçaments interurbans i no realitzar activitat escolar ordinària demà#INUNCAT #Gloria#ProteccioCivil
Inundacions a l'Ebre
Al delta de l'Ebre, el mar ha inundat 3.000 hectàrees d'arrossars en un temporal històric.
Ha desaparegut la barra del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, i alguns camins agrícoles estan inundats i no s'hi pot circular. L'onatge ha danyat muscleres i barques de pesca.
Les destrosses fan que l'Ajuntament de Deltebre es plantegi demanar la declaració de zona catastròfica, juntament amb els de l'Ampolla i Sant Jaume d'Enveja. Des del territori reclamen mesures urgents per frenar la regressió d'aquest espai natural.
;
La llevantada canvia la direcció de l'aigua al riu #Ebre. Entra molta aigua de mar i amb molt força. L'aigua entra riu amunt. #TemporalCatRàdio #TerresdelEbre pic.twitter.com/KpCfTTu3el
Coia Ballesté (@coiaballest) January 21, 2020
Crescuda dels rius i desallotjaments a Girona
A les comarques de Girona es tem pel risc de desbordament dels rius Onyar i Daró. Aquest últim va sortir de mare dimarts al matí. I, tot i que el cabal de l'Onyar va disminuir a la tarda, es manté l'alerta per a les pròximes hores. L'última vegada que el riu es va desbordar va ser fa 50 anys.
A mitja tarda d'aquest dimarts hi ha hagut els primers desallotjats pel temporal: 40 persones d'habitatges d'Hostalric propers al riu Tordera.
Preventivament, les escoles del Baix i l'Alt Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany no obriran aquest dimecres.
Dimarts al matí, l'AP-7 ha estat tallada cinc hores entre Figueres i la frontera per la neu caiguda a la banda del Pertús. I s'han quedat sense llum més de 400.000 abonats.
Platges engolides a la Costa Brava i a la Daurada
A la costa gironina s'han arribat a registrar onades de 13 metres. Els passejos marítims de l'Estartit i Sant Antoni de Calonge, per esmentar-ne dos, han quedat negats.
La imatge més curiosa, però, ha estat l'escuma blanca que ha envaït platja, passeig i carrers a Tossa de Mar, a la Selva. És un fenomen natural que s'ha repetit a Platja d'Aro i Llançà.
És una de les imatges més curioses que ha deixat el temporal Gloria: els carrers de Tossa de Mar plens d'escuma https://t.co/EVH0fZ7jCo #TemporalTV3 #Play324 pic.twitter.com/lahmbsORdH
324.cat (@324cat) January 21, 2020
A Platja d'Aro també ha passat el mateix que a Tossa.
тони едо (@toni_edo) January 21, 2020
Festa de l'escuma!!!#Temporalgloria #LlevantadaGloria
Video a sota 👇 pic.twitter.com/Nv85uuzd81
També a la Costa Daurada el temporal ha fet desaparèixer les platges. A Salou s'han inundat els carreres de la zona del barranc de Barenys.
El temporal Gloria fa desaparèixer la platja de Salou #TemporalTV3 https://t.co/N4fNiAiD60 pic.twitter.com/8X71jrAdee
324.cat (@324cat) January 21, 2020
Un vaixell enfonsat a Barcelona
Al Port Olímpic de Barcelona, les onades han superat l'espigó i han enfonsat una barca.
Segons l'Àrea Metropolitana, aquest podria ser el pitjor temporal a Barcelona en els darrers 20 anys, fins i tot pitjor que el del 2003, quan les pèrdues van ser milionàries. Ho ha dit el cap del servei de platges de l'AMB, Dani Palacios, en una entrevista a Betevé.
Les imatges inèdites de fort onatge s'han repetit en diversos municipis. Al port de Barcelona s'han registrat ratxes de fins a 118 km/h, una intensitat mai vista a la instal·lació.
A l'Àrea de Barcelona s'han comptabilitzat 50 arbres caiguts i danys en centenars de metres de passeres i plataformes de fusta de les platges. La sorra ha reculat molt a Barcelona, Gavà i el Prat.
🔸 Més de 100 bancs, aparcabicicletes, papereres desplaçats. Alguns han desaparegut o han estat malmesos
Premsa AMB (@PremsaAMB) January 21, 2020
🔸 Danys irreparables a dues plataformes de dutxa
🔸 Desaparició i danys a diversos elements (pals de bandera, senyalització, dutxes i rentapeus..)
🔸 Sistemes dunars danyats pic.twitter.com/BZg4bui7s1
Més de 120.000 alumnes sense classe
El temporal ha deixat sense classe més de 120.000 alumnes, sobretot al Maresme, el Barcelonès i la Terra Alta. Al Maresme, el tancament ha afectat més de 70.000 alumnes, i a les comarques gironines, prop de 35.000.