El passeig marítim de Sant Antoni de Calonge, inundat (Osckaret)
El passeig marítim de Sant Antoni de Calonge, inundat (Osckaret)

Gloria, un temporal sense precedents que engoleix el litoral, del Delta a Llançà

A Hostalric, desallotgen preventivament unes 40 persones d'habitatges propers al riu Tordera

RedaccióActualitzat

La combinació de vent, pluja, onatge i neu ha fet del Gloria un temporal sense precedents, com a mínim recents, a Catalunya. "En més de trenta anys de meteoròleg no havia vist mai aquest temps a l'hivern", afirma el meteoròleg Tomàs Molina.

És excepcional perquè ha arribat el mes de gener, i no pas a la tardor, perquè combina aquests quatre fenòmens meteorològics i per la durada, que s'allargarà poc més de tres dies. 

Als dos extrems del país -al delta de l'Ebre i a les comarques de Girona- és on s'han fet més visibles els efectes d'aquesta llevantada de manual, que ha deixat quatre víctimes mortals al conjunt de l'estat. 

La Generalitat ha destacat que està preocupada més per l'acumulació de la pluja que no pas per la intensitat, i també per les crescudes dels rius. 

 

Inundacions a l'Ebre

Al delta de l'Ebre, el mar ha inundat 3.000 hectàrees d'arrossars en un temporal històric.

Arrossars inundats a la zona de la Marquesa, al Delta de l'Ebre
Arrossars inundats a la zona de la Marquesa, al delta de l'Ebre (ACN/Jordi Marsal)

Ha desaparegut la barra del Trabucador, a Sant Carles de la Ràpita, i alguns camins agrícoles estan inundats i no s'hi pot circular. L'onatge ha danyat muscleres i barques de pesca.

Les destrosses fan que l'Ajuntament de Deltebre es plantegi demanar la declaració de zona catastròfica, juntament amb els de l'Ampolla i Sant Jaume d'Enveja. Des del territori reclamen mesures urgents per frenar la regressió d'aquest espai natural.  
 

 

;

 


Crescuda dels rius i desallotjaments a Girona

A les comarques de Girona es tem pel risc de desbordament dels rius Onyar i Daró. Aquest últim va sortir de mare dimarts al matí. I, tot i que el cabal de l'Onyar va disminuir a la tarda, es manté l'alerta per a les pròximes hores. L'última vegada que el riu es va desbordar va ser fa 50 anys.
 


A mitja tarda d'aquest dimarts hi ha hagut els primers desallotjats pel temporal: 40 persones d'habitatges d'Hostalric propers al riu Tordera. 

Preventivament, les escoles del Baix i l'Alt Empordà, el Gironès, la Selva i el Pla de l'Estany no obriran aquest dimecres. 

Dimarts al matí, l'AP-7 ha estat tallada cinc hores entre Figueres i la frontera per la neu caiguda a la banda del Pertús. I s'han quedat sense llum més de 400.000 abonats. 
 

Platges engolides a la Costa Brava i a la Daurada

A la costa gironina s'han arribat a registrar onades de 13 metres. Els passejos marítims de l'Estartit i Sant Antoni de Calonge, per esmentar-ne dos, han quedat negats.

La imatge més curiosa, però, ha estat l'escuma blanca que ha envaït platja, passeig i carrers a Tossa de Mar, a la Selva. És un fenomen natural que s'ha repetit a Platja d'Aro i Llançà.  

 

 

També a la Costa Daurada el temporal ha fet desaparèixer les platges. A Salou s'han inundat els carreres de la zona del barranc de Barenys. 


Un vaixell enfonsat a Barcelona

Al Port Olímpic de Barcelona, les onades han superat l'espigó i han enfonsat una barca.

Segons l'Àrea Metropolitana, aquest podria ser el pitjor temporal a Barcelona en els darrers 20 anys, fins i tot pitjor que el del 2003, quan les pèrdues van ser milionàries. Ho ha dit el cap del servei de platges de l'AMB, Dani Palacios, en una entrevista a Betevé. 

Les imatges inèdites de fort onatge s'han repetit en diversos municipis. Al port de Barcelona s'han registrat ratxes de fins a 118 km/h, una intensitat mai vista a la instal·lació.

Fort onatge al pont del Petroli de Badalona
Fort onatge al pont del Petroli de Badalona (Lluíspf)

A l'Àrea de Barcelona s'han comptabilitzat 50 arbres caiguts i danys en centenars de metres de passeres i plataformes de fusta de les platges. La sorra ha reculat molt a Barcelona, Gavà i el Prat. 

 

Més de 120.000 alumnes sense classe

El temporal ha deixat sense classe més de 120.000 alumnes, sobretot al Maresme, el Barcelonès i la Terra Alta. Al Maresme, el tancament ha afectat més de 70.000 alumnes, i a les comarques gironines, prop de 35.000.

ARXIVAT A:
Temporal GloriaVentadesNevadesInundacions
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut