Gonzalo Boye: "Quan es parla de Puigdemont, canvia fins i tot l'anàlisi de la norma"
Gonzalo Boye, advocat de Carles Puigdemont, ha parlat de l'ampliació de la demanada contra Pablo Llarena a Bèlgica, de la immunitat europea i del judici del procés en una entrevista a "Més 324"
La defensa de Carles Puigdemont ha ampliat a l'estat espanyol la demanda contra Pablo Llarena a Bèlgica aquest mateix divendres. El seu advocat, Gonzalo Boye, en una entrevista al programa Més 324, ha explicat que es troben davant "d'un nou escenari":
"El que havíem fet en un primer moment és una demanada contra el senyor Llarena per un fet concret que eren les seves declaracions a Oviedo. Quan l'estat espanyol decideix, no només defensar-lo, sinó protegir-lo amb una suposada immunitat d'estat que segons ells existiria dins de la Unió Europea, ens forcen a un nou escenari que no era el que nosaltres inicialment buscàvem i ja podem demandar-lo per la seva situació com a jutge. És un error propi de l'Estat espanyol i nosaltres hem actuat conforme a això."
L'advocat de Puigdemont ha apuntat que en aquesta ampliació han pogut "introduir en el plet totes les vulneracions de drets de la UE que s'han produït durant el temps que porta aquesta causa, des del 31 d'octubre del 2017" i que "significa que hi haurà més responsables".
A més, Boye ha assenyalat que Llarena també "ha vulnerat altres normes de la UE":
"Cada vegada que han fet el joc de presentar i retirar l'euroordre, el que estan fent és vulnerar drets de la UE. Això també ho hem inclòs dins del procediment i això afecta més instàncies. En això no ha estat només el jutge Llarena."
En relació amb una possible euroordre d'extradició redactada per Llarena per quan hi hagi sentència firmada del judici, l'advocat ha puntualitzat que el jutge "té l'obligació de perseguir el delicte":
"Si considera que s'ha comès un delicte i que ells són els responsables, el lògic és que la tingui preparada. El que passa és que fins ara li ha anat molt malament. Si cursen una nova euroordre, li anirà malament, però si no la cursa li anirà encara pitjor."
La immunitat europea
A banda de l'amplicació de la demanada, Boye ha parlat sobre un dels temes més comentats els últims dies, la immunitat de Carles Puigdemont en cas que fos elegit eurodiputat:
"Les normes són les que són. Nosaltres aquest tema mai l'hem improvisat.Un equip ampli de juristes de diferents llocs l'hem estudiat i l'hem analitzat. Espanya té una modificació legal de la llei orgànica de règim electoral, però la reforma té un error tècnic que és contrari a la norma europea i en aquest cas preval la norma europea tot i que no els hi agradi."
L'advocat ha explicat que, tal com consta al reglament del Parlament Europeu, "una vegada celebrades les eleccions, les autoritats nacionals competents comunicaran el resultat al Parlament Europeu" i que "a partir d'aquell moment, aquelles persones ja tenen la immunitat, perquè part de l'essència de la immunitat és permetre que arribin al parlament". A més, ha apuntat que "quan es parla de Puigdemont canvia fins i tot l'anàlisi de la norma".
El judici del procés
Gonzalo Boye s'ha pronunciat també sobre el judici del procés, dirigint-se a Manuel Marchena i a la seva "restricció sistemàtica del dret de les defenses":
"És molt complicat ser jutge i ser part. Marchena ha anat restringint de manera sistemàtica el dret de defensa de les defenses."
Per últim, Boye s'ha pronunciat sobre la queixa formal de les defenses dels presos perquè Marchena no veti l'exhibició de vídeos durant l'interrogatori dels testimonis:
"És una reclamació essencial, necessària, útil i oportuna. El moment de l'exhibició de documents per contrastar un testimoni ha de ser quan està declarant. Quan un testimoni diu que no hi ha hagut càrregues policials i se li ensenya el vídeo, igual recupera la memòria. O potser es pot deixar en evidència que no es digui la veritat. S'està restringint el dret de defensa, el dret a la igualtat d'armes i sobretot s'està restringint l'aparença d'imparcialitat."