Google, Apple, Facebook, Starbucks o AirBnb, insubmisos contra Trump
Les tecnològiques, acostumades a atreure talent de tot el món i a oferir condicions de mobilitat per als seus treballadors, veuen com un "perill" les mesures de Trump contra la immigració
Els gegants tecnològics han rebut amb un profund malestar les mesures antiimigració discriminatòries del president Donald Trump. Mentre la ciutadania ha començat a multiplicar les protestes d'est a oest, companyies com ara Apple, Facebook o Google han deixat clara la seva posició contrària i fins i tot han anunciat mesures per fer-hi front.
Apple ha enviat un comunicat a la Casa Blanca explicant les conseqüències negatives que tindrà la mesura i ha informat els treballadors que farà tot el que pugui perquè no se'n vegin afectats. En una carta enviada als empleats, el director executiu de l'empresa, Tim Cook, ha afirmat que Apple "no existiria sense la immigració".
Però Apple, que tothom associa amb la figura de Steve Jobs, fill d'un immigrant sirià, no és l'única companyia tecnològica en peu de guerra. Des de Facebook, Mark Zuckerberg, poc amic de mullar-se en qüestions polítiques, ha emès un comunicat on també recorda els seus orígens:
"Els meus besavis van venir d'Alemanya, Àustria i Polònia. Els pares de la Priscilla [la seva dona] van ser refugiats de la Xina i el Vietnam. Els Estats Units són una nació d'immigrants i hem d'estar orgullosos de ser-ho."
Microsoft també vol plantar cara i ha anunciat que té 76 treballadors afectats per la mesura i que la companyia els donarà assistència i defensa legal. En aquest cas, la carta als treballadors l'ha enviat el president de Microsoft, Brad Smith, i compta amb el vistiplau del seu director executiu, Satya Nadella, que també és originari de l'Índia.
Mentrestant, Google ha anunciat la creació d'un fons de quatre milions de dòlars que donarà a quatre organitzacions nord-americanes compromeses amb els drets dels immigrants. De moment, ha establert que dos milions de dòlars els aportarà la companyia, a l'espera que els treballadors se sumin a la iniciativa i donin l'altre 50%, segons ha publicat "USA Today". El fons també rebrà aportacions a títol personal de diversos executius de Google, encara que de moment no se'n saben els noms. Tot plegat, després que aquest passat cap de setmana es veiés el cofundador de la companyia, Sergey Brin, a la protesta de San Francisco contra les noves restriccions.
Google cofounder Sergey Brin at SFO protest: "I'm here because I'm a refugee." (Photo from Matt Kang/Forbes) pic.twitter.com/GwhsSwDPLT
Ryan Mac (@RMac18) 29 de gener de 2017
Gairebé totes les grans tecnològiques, acostumades a atreure talent de tot el món i a oferir condicions de mobilitat per als seus treballadors, veuen com un "perill" les mesures de Trump contra la immigració. Aquest és el parer del conseller delegat de Netflix, Reed Hastings, que considera que el decret afecta els seus empleats a tot el món.
La cadena de cafeteries Starbucks ha promès donar feina a 10.000 refugiats els pròxims cinc anys i el portal immobiliari AirBnb també ha ofert allotjament gratuït a les persones dels països vetats.
La nota optimista l'ha acabat posat el fundador de Tesla, l'emprenador Elon Musk. Segons ell, la mesura "no és la millor manera" d'encarar els reptes que els Estats Units ha d'afrontar en el futur. Per això, està convençut que la mesura serà transitòria. Cal recordar que Musk forma part del grup que assessora el president Trump en qüestions econòmiques des del sector privat.
Mentre, davant les reaccions que hi ha hagut durant el cap de setmana, -que s'estenen al seu propi partit- Donald Trump ha matisat aquest dilluns la mesura i s'ha defensat afirmant que els països vetats ja tenien restriccions per entrar al país seguint una llei que va aprovar l'expresident Obama.