Google haurà d'eliminar milions de dades d'usuaris que navegaven en mode incògnit
El gegant tecnològic també haurà d'informar millor sobre com rastreja l'activitat dels usuaris després d'arribar a un acord per una demanda del 2020
Google eliminarà milions de dades d'usuaris recopilades quan navegaven en mode incògnit i haurà d'informar millor sobre què i com els rastreja. És un acord per resoldre una demanda en què acusaven el gegant tecnològic de monitorar il·legalment l'activitat fins i tot en aquest mode que, en principi, garanteix més privacitat.
La querella es va presentar el juny del 2020 i, després que el jutge rebutgés les peticions de Google de desestimar el cas, estava a punt d'arribar a judici. Finalment, la companyia va cedir amb un acord pel qual haurà d'avisar els usuaris que, encara que naveguin en incògnit --amb el navegador Google Chrome--, està recopilant dades que serveixen per personalitzar els anuncis i altres finalitats comercials.
Les dues parts van arribar a l'acord a finals del 2023, malgrat que s'ha fet públic aquesta setmana. Per l'advocat defensor dels consumidors que havien impulsat la querella, David Boies, és "pioner":
"Aquest acord és un pas històric en fer que les companyies tecnològiques dominants siguin honestes envers els usuaris sobre com recopilen i utilitzen les seves dades"
El portaveu de Google José Castañeda ha explicat a la CNN que l'empresa està "satisfeta" de resoldre una demanda "sense valor".
"Mai hem relacionat les dades amb els usuaris quan naveguen en mode incògnit. Estem contents d'esborrar dades tècniques velles que mai s'han associat amb individus ni s'han utilitzat per cap tipus de personalització"
Informar millor sobre què recopila
Google haurà d'informar millor sobre quines dades recopila dels usuaris mentre naveguen en mode incògnit, una qüestió que incorporarà tant a la política de privacitat com a la pantalla que s'obre quan s'inicia el mode incògnit.
Aquest canvi ja el va començar a implementar a inicis d'any, renovant la informació en aquesta pantalla, on originalment deia que les dades no es guardarien en el dispositiu. Ara hi especifica que això "no canvia com les dades són recopilades per les pàgines web visitades i els serveis que ofereixen, incloent-hi Google".
Límits a què rastreja en el futur
En els pròxims cinc anys, Google haurà de permetre als usuaris de mode incògnit bloquejar les galetes de tercers per defecte. L'advocat valora que és un canvi "important" perquè l'empresa tecnològica ha utilitzat aquest mètode per rastrejar els usuaris quan naveguen en webs que no són de Google.
"Aquesta condició assegura privacitat addicional per als usuaris del mode incògnit, perquè limita la quantitat de dades que Google pot recopilar d'ells"
Paral·lelament, l'empresa tecnològica es troba immersa en un procés per restringir les galetes de tercers en general que s'estendrà tot el 2024.
Dins de l'acord, Google tampoc podrà emmagatzemar dades sobre qui navega en incògnit i haurà d'eliminar tota la informació que en tingui. Els demandants no rebran compensació econòmica --en un inici reclamaven 5.000 milions de dòlars--, però poden demanar indemnitzacions de manera individual.
- ARXIVAT A:
- TecnologiaGoogle