Google mostra més resultats que mai en català després del canvi d'algoritme

El canvi promogut per l'Aliança per la Presència Digital del Català dispara els resultats de les cerques en català respecte a fa un any: passa del 34% al 56%

Enllaç a altres textos de l'autor Vicky Miró Julià

Vicky Miró Julià

Periodista de la secció de Societat de TV3, especialitzada en tecnologia

@vickymiro
Actualitzat

Si gairebé tot el que busquem a internet parteix de Google, que Google mostri cada cop menys continguts en català a la primera pàgina de resultats (i beneficiï el castellà) és un problema per al català, i també per a les empreses catalanes.

I això, una davallada en la visibilitat de les webs en català, és el que es va detectar fa un any i mig.


Quin idioma et mostra Google?

Usuaris i experts en internet van denunciar el problema a Twitter. El que és el més lògic, que una cerca a Google en català mostri en primer lloc resultats en català, no passava. Si buscaves "Mercè Rodoreda" o "Barcelona", els primers continguts que trobaves eren en castellà.

Per revertir-ho, un grup d'entitats de la societat civil va aconseguir que Google els escoltés i modifiqués l'algoritme. I va funcionar. Mig any després, el català ha remuntat a Google. Ho corrobora un estudi de l'Aliança per la Presència Digital del Català i la Fundació puntCAT que ha analitzat més de 600 pàgines web amb versió en diferents idiomes.

La presència del català es dispara

"En el pitjor moment de la crisi, la versió en català de les webs només rebia un 34% de les visites. Ara a finals de febrer --quan s'ha tancat l'estudi--, en rep el 56%. Això és una millora de 22 punts percentuals, que en termes relatius és un 65% de millora. Estem molt contents", afirma Albert Cuesta, coordinador de l'Aliança per la Presència Digital del Català.

 

La primera anàlisi feta va servir per constatar que Google havia fet perdre visites a dos terços de les pàgines en català. El nou estudi mostra un canvi dràstic en la situació de la llengua catalana al cercador: després de superar la davallada de visibilitat, ara, per primera vegada, les cerques en català s'acaben traduint en més clics a continguts en català per davant dels clics a continguts en castellà o anglès.

"Hi ha gent que ha perdut cèntims perquè Google els ha perjudicat, no és només un tema de drets civils, també és un tema de desenvolupament econòmic i d'activitat d'un país normal", diu Genís Roca, president de la Fundació puntCAT.


"Google s'ha de vigilar"

Com que la fórmula del cercador canvia sovint, a partir d'ara vigilaran Google. "Google s'ha de vigilar", sentencia Albert Cuesta.

"I Google ens ho agraeix perquè fins ara tampoc ells no sabien quins efectes inesperats podien tenir els canvis que periòdicament fan en el seu cercador."


Durant aquest temps d'anàlisi, la Fundació puntCAT ha desplegat una xarxa de sensors per tenir dades objectives de la posició dels resultats en català a Google.

"Som la primera llengua del món que monitoritza sistemàticament el tractament que ens donen els cercadors, no ho fa cap altra llengua del món. I aquestes dades ens permeten veure cada vegada que Google altera el seu algoritme si això ens perjudica o ens beneficia."

En els pròxims mesos es continuaran monitoritzant (3Cat)

Un termòmetre per a les llengües minoritàries

D'aquesta crisi de visibilitat a internet, el català en sortirà reforçat i, de retruc, es convertirà en un termòmetre per a les llengües minoritàries, a les quals el canvi d'algoritme del cercador també va perjudicar. "Hi ha moltes llengües interessades en el que hem fet", apunta Cuesta.

Els canvis i capricis de la fórmula secreta de Google ja no passaran per alt. La intenció dels impulsors és actualitzar les dades cada sis mesos per poder reflectir els canvis de tendència, sobretot després de l'última actualització de l'algoritme de Google, el passat mes de març.


Què poden fer els usuaris?

L'origen del problema era que l'algoritme de Google --la fórmula que determina en quin ordre et presenta els resultats d'una cerca-- "és relativament bo" a l'hora d'interpretar una cerca inequívocament escrita en català, apunta Albert Cuesta. "Però no era tan bo si feies cerques ambigües, com paraules i fórmules que s'escriuen igual o gairebé igual en català i en castellà. Això és el que es va solucionar."

Un informe acredita la pujada de resultats en català en la cerca a Google (3Cat)

La minuciosa tasca d'anàlisi del posicionament de les pàgines en català a Google ha fet aflorar altres problemes molt més fàcils de solucionar i que estan en mans dels usuaris.

"Hi ha molta gent, defensora de la llengua, que no té el sistema operatiu en català ni al telèfon, ni al portàtil ni a la tauleta. Hi ha molta gent que s'exclama pel català, però que, per ignorància o per deixadesa, té els seus dispositius en un altre idioma. I aquest és un paràmetre rellevant per als cercadors i en conjunt per a totes les plataformes", afirma Genís Roca.

La importància de configurar l'idioma dels dispositius

Perquè entre els diferents paràmetres que Google fa servir per decidir els resultats que ofereix a la primera plana, com per exemple la ubicació de l'usuari i l'historial de cerques, és molt important l'idioma amb què està configurat l'aparell.

"Els cercadors tenen tendència a contestar-te en l'idioma de l'aparell amb què els estàs consultant. El primer que hauríem de fer és sistemàticament tenir els nostres dispositius en català perquè les plataformes prenguin consciència que existeixen i que és real que hi ha usuaris en aquesta llengua. Hem de perseverar i hem d'acostumar-nos a fer servir l'entorn digital en la nostra llengua."

Perquè Google entengui que vols els resultats en català, és important configurar els dispositius en català (3Cat)

Per això, la Fundació puntCAT està treballant en una campanya de sensibilització per impulsar la catalanització dels dispositius.

En paral·lel, també estan promovent la formació d'experts en SEO amb sensibilitat pel català que puguin assessorar els administradors de llocs web com millorar el posicionament del seu contingut en català perquè els cercadors el trobin.

 

ARXIVAT A:
Català GoogleTecnologia
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut