Govern espanyol i sindicats acorden apujar les cotitzacions per pagar les pensions

Segons els sindicats, bona part del 0,6 d'augment la pagaran els empresaris, que han abandonat les negociacions en desacord amb la mesura

RedaccióActualitzat

Les cotitzacions socials dels treballadors pujaran 0,6 punts per ajudar a pagar les pensions. El govern espanyol i els sindicats han acordat aplicar aquesta mesura durant 10 anys (a partir del 2023) per garantir el pagament de les prestacions en un moment en què començarà a jubilar-se la generació del "baby boom".

L'acord s'ha pres sense els empresaris, que han abandonat la reunió. El pacte inclou que gran part de la cotització l'assumirà l'empresa -un 0,5- i la resta -0,1- el treballador, segons els sindicats.

Els diners aniran destinats a dotar el mecanisme d'equitat intergeneracional (MEI) per fer front a la despesa que suposaran les jubilacions dels nascuts entre els anys 50 i 70. Aquesta generació és molt nombrosa i, en general, té dret a jubilacions altes.

Segons el ministre Escrivà el 2032 s'haurà generat un coixí de 50.000 milions d'euros per garantir les pensions.

"S'anirà generant un coixí de seguretat, un sistema més folgat durant els pròxima dècada per poder abordar les dècades més complicades dels 30 i 40, que hi pot haver una més gran tensió. I en aquell moment la sostenibilitat del sistema estarà totalment preparada."

La mesura podria representar per un sou base de 2.000 mil euros al mes, uns 12 euros d'increment en la cotització pels empresaris, i 2 euros pel treballador. És la proporció que s'aplica a les cotitzacions de la seguretat social i no representa, segons el ministre, cap despesa inassumible per a les empreses.

"Amb un marge, sobretot d'una pujada de cotització tan petita com aquesta. No canvia la fotografia que tenim en aquests moments, que Espanya té una situació de costos laborals per sota de la dels països del nostre entorn."


Sense els empresaris

La patronal CEOE ha abandonat les negociacions en desacord amb la proposta. Mentre el ministre Escrivá i els sindicats eren partidaris d'augmentar els ingressos, almenys durant deu anys, la patronal era més partidària de continuar amb el model marcat en l'anterior reforma, la del PP del 2013, de retallar les pensions.

Els empresaris han rebutjat per unanimitat la proposta del Ministeri de la Seguretat Social. Asseguren en un comunicat que la proposta del ministre Escrivá no solucionarà el problema i que apujar les cotitzacions perjudica la creació d'ocupació. Gerardo Cuerva, president Confederació Espanyola de la petita i mitjana empresa, CEPYME, ha dit que és un acord "curt-terminista":"No aborda la realitat del sistema de pensions a llarg termini i simplement posa un pedaç, pal·lia l'efecte", ha dit.

Per la seva part, Comissions Obreres, en un comunicat, destaca que s'han evitat les retallades i s'ha garantit la sostenibilitat del sistema. A la UGT l'acord i la reforma de les pensions que es farà li semblen una bona manera de garantir les pensions del futur.


Omplir la guardiola

El fons de reserva de la Seguretat Social, conegut popularment com "la guardiola de les pensions", va tancar l'any 2020 situat en 2.138 milions d'euros. L'any 2011, el fons va arribar a una quantitat de 66.815 milions.

ARXIVAT A:
Economia de butxacaPensionsDrets laboralsEmpresa
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut