Govern i oposició busquen una sortida electoral a la crisi enmig d'un clima de tensió creixent
Representants del govern d'Hugo Chávez i de l'aliança opositora Coordinadora Democràtica han tornat a la taula de negociació aquesta matinada per intentar trobar una sortida dialogada a la tensa situació que viu Veneçuela. A la reunió, precedida per massives protestes a favor i en contra de Chávez i un tiroteig indiscriminat que va provocar 3 morts i 29 ferits, s'ha parlat de la possibilitat de donar una sortida electoral a la crisi, de la renúncia de Chávez i de com frenar l'atur i el clima de conflictivitat.
Les posicions de govern i oposició estan allunyades però aquesta matinada han tornat a asseure's un davant de l'altre per intentar frenar una nova escalada de tensió desencadenada per l'atemptat al centre de Caracas contra un grup d'opositors al règim d'Hugo Chávez i la vaga general indefinida. Els primers indicis apunten sectors oficialistes com a responsables del tiroteig, que va fer 5 morts i una trentena ferits.
El mediador internacional i secretari general de l'Organització d'Estat Americans, Cesar Gavíria, ha aconseguit tornar a reunir les parts després que la convocatòria de vaga general indefinida, que avui arriba a la setena jornada, interrompés les converses. Mentrestant, al carrer, les divergències entre partidaris i detractors de Chávez es tornaven a evidenciar.
Milers d'opositors marxaven en silenci en honor a les víctimes de l'atemptat. D'altra banda, simpatitzants del president arribats amb autocars des de tot el país aclamaven Chávez en el quart aniversari de la seva victòria electoral. Aquest ha fet una crida als seus seguidors a mantenir-se en una actitud de defensa activa, a fer front al carrer als opositors i ha comparat l'actual situació amb la que hi havia els dies previs al cop d'estat del passat 11 d'abril.
L'aliança opositora Coordinadora Democràtica manté l'objectiu d'avançar les eleccions, previstes al desembre del 2006, però han assegurat que continuaran lluitant per aconseguir la renúncia de Chávez. Dies enrere ja van demanar a les autoritats electorals, amb un aval de dos milions de firmes, que se sotmetés la continuïtat de Chávez en el càrrec a un referèndum no vinculant. Chávez ja ha dit que no renunciarà al càrrec independentment del resultat d'aquesta consulta, que se celebrarà el 2 de febrer.
Mentrestant, la vaga general ha deixat semiparalitzada la companyia estatal petrolera, la principal indústria del país. Bona part dels seus directius i flota marina s'han sumat a l'aturada i el president veneçolà ja ha anunciat que en reestructurarà la direcció.