Alcanar

Govern, síndic i territori responen amb indignació a la indemnització exprés del Castor i preparen accions legals

Generalitat, síndic de greuges i associacions de consumidors i usuaris, indignats per la rapidesa amb què s'han fet efectius els 1.350 milions d'euros d'indemnització a la constructora ACS

RedaccióActualitzat

39 dies ha trigat el govern espanyol a indemnitzar Escal UGS, l'empresa propietari del magatzem Castor, pel fiasco del projecte. La xifra uneix en una sola veu indignada Generalitat, síndic de greuges, territori i associacions de consumidors i usuaris. Autoritats i particulars preparen accions legals.

El Tribunal Constitucional i els tribunals europeus seran el destí de les queixes contra la indemnització exprés de 1.350 milions d'euros al projecte Castor.

El síndic de greuges, Rafael Ribó, creu que és un escàndol que el govern espanyol ja hagi pagat al propietari del magatzem la indemnització i demana que es recorri la decisió davant del Tribunal Constitucional per fer reversible el pagament.

A més, ha demanat al govern que investigui si es van cometre delictes i danys mediambientals i ha recordat que els afectats pels terratrèmols encara no han cobrat res. Rafael Ribó ja va demanar fa mesos a les institucions europees que estudiessin el cas, però reconeix que aquesta via és lenta.

La Generalitat, que ja va explicar que estava estudiant impugnar la indemnització, afegeix ara no descarta recórrer als tribunals europeus. El Parlament, a més, ha instat el govern a presentar un recurs d'inconstitucionalitat contra el decret que indemnitza Castor i fa pagar als consumidors.

Territori indignat

La indemnització la pagaran tots els consumidors, però el territori és el que més de prop ha patit els problemes del Castor. El projecte va provocar una crisi sísmica amb més de 600 terratrèmols de diferent magnitud fins que es va decidir paralitzar-lo.

Els pobles costaners de les comarques del Montsià i el Baix Maestrat són els més afectats i els primers que s'han organitzat. La Plataforma en Defensa del Sénia denunciarà a Brussel·les infraccions de la llei de competència i de la normativa mediambiental perquè no es van calcular els riscos del projecte.

La queixa, que es farà arribar al Defensor del Poble Europeu, també vol denunciar l'adjudicació de finançament públic comunitari, a través del Banc Europeu d'Inversions, al projecte sense que se'n tinguessin en compte els riscos.

Una indemnització urgent

El govern espanyol va pagar el dia 11 de novembre els 1.350 milions d'indemnització a Escal UGS, participada per l'ACS de Florentino Pérez. Això és tres dies abans del termini de pagament, que acabava aquest divendres, segons el decret aprovat en què també s'ordenava la hibernació de la planta, situada davant de la costa d'Alcanar i Vinaròs.

Els diners els hauria avançat un grup de bancs, però ja es va anunciar que els pagaran els consumidors a través de les factures del gas els pròxims 30 anys. Organitzacions de consumidors i usuaris avisen que el total de la factura pot pujar a 3.500 milions, comptant interessos i el desmantellament de la planta.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut