El First Republic és el quart banc amb problemes a una banda i l'altra de l'Atlàntic (Reuters/Mike Segar)

Grans bancs dels Estats Units surten al rescat del First Republic amb 30.000 milions

El moviment d'11 grans bancs nord-americans vol evitar que la inquietud sobre el sistema financer s'escampi
Redacció
TEMA:
Banca

Quart banc amb problemes en una setmana. Després de les fallides del Silicon Valley i el Signature i la petició d'ajuda de Credit Suisse, la gran banca americana fa un moviment valent per frenar la caiguda de First Republic Bank. 11 entitats s'han posat d'acord per injectar-hi 30.000 milions i evitar així que la inquietud sobre el sistema financer s'escampi.

Els 11 bancs que s'han posat d'acord són: Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase, Wells Fargo, Goldman Sachs, Morgan Stanley, BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank.

Els bancs s'han repartit els 30.000 milions segons el seu pes: Bank of America, Citigroup, JPMorgan Chase i Wells Fargo han fet un dipòsit no assegurat de 5.000 milions de dòlars. Goldman Sachs i Morgan Stanley de 2.500 milions, i BNY Mellon, PNC Bank, State Street, Truist i US Bank de 1.000 milions de dòlars.

La fórmula és fer un dipòsit que permet al banc garantir la liquiditat i evitar una eventual fallida.

Les entitats han mogut fitxa després que el First Republic comencés el dia perdent un 30% del seu valor en borsa. Després de l'anunci, les accions s'han recuperat.

Des de la caiguda del SVB, les accions del First Republic han perdut un 70% del valor.


Per què el First Republic?

El First Republic és un banc amb seu a San Francisco fundat el 1985. Té 7.200 treballadors i és la 14a entitat del país en actius, amb 213.000 milions de dòlars.

Té la tercera taxa més alta de dipòsits no assegurats entre els bancs dels EUA, darrere de Silicon Valley Bank (SVB) i Signature Bank, els dos bancs que han fet fallida.

La caiguda a la borsa de les accions del First Republic ha motivat el rescat privat (Reuters/Brendan McDermid)

Aquest dimecres, les agències de ràting, Fitch Ratings i S&P Global, van degradar la seva valoració creditícia a la categoria de "junk" (escombraries, en anglès).

Per això, la gran banca vol evitar que First Republic segueixi el camí de Silicon Valley Bank i Signature Bank, entitats tancades per les autoritats nord-americanes divendres i diumenge.


Agraïment de les autoritats

El Departament del Tresor, la Reserva Federal i altres institucions públiques nord-americanes ha celebrat el moviment de la banca. És un rescat privat que han rebut amb agraïment públic.

La fallida d'aquestes firmes ha provocat un corrent d'inquietud en el sector. Les autoritats recorden, però, que la situació és molt diferent del que va passar el 2008 amb la crisi econòmica.

La secretària del Tresor, Janet Yellen, ha assegurat en una compareixença davant de legisladors que el sector "és sòlid" i que els ciutadans poden confiar que els seus dipòsits estan assegurats.

ARXIVAT A:
Banca
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut