Grans bancs espanyols financen amb milers de milions els fabricants d'armes que proveeixen Israel

Ho denuncia un informe del Centre Delàs per la Pau, que xifra l'aportació del Santander en 2.442 milions de dòlars; la del BBVA, en 1.500, i la de CaixaBank, en 110
Redacció Actualitzat
TEMA:
Guerra a Gaza

Els últims deu anys el Santander ha finançat amb 2.442 milions de dòlars empreses que fabriquen armes que Israel fa servir a Gaza. També ho han fet el BBVA, amb 1.500 milions, o CaixaBank, amb 110 milions.

És la principal denúncia de l'informe "La banca armada i la seva corresponsabilitat en el genocidi a Gaza", elaborat pel Centre Delàs d'Estudis per la Pau després d'analitzar més de 3.600 operacions financeres.

Segons aquesta anàlisi, una dotzena d'entitats bancàries espanyoles han finançat 15 empreses d'armament de les quals es té constància que fabriquen armament que s'ha utilitzat a Gaza els últims 12 mesos.

"Les entitats financeres utilitzen els nostres diners, els nostres recursos, per fer això que ara veiem. No tenim coneixement que cap banc hagi deixat de finançar aquestes empreses a partir del 7 d'octubre a causa del que passa a l'Orient Mitjà i sobre les víctimes civils", lamenta Jordi Calvo, coordinador del Centre Delàs.

 

Armes usades en "crims contra la humanitat"

Els responsables de l'estudi volen "apel·lar a la responsabilitat" d'aquestes entitats per contribuir a l'ús de les armes a Gaza i a altres territoris palestins en "crims contra la humanitat" i "genocidi":

"Amb aquestes armes, Israel cometria crims contra la humanitat de manera sistemàtica, i arribaria a constituir un crim de genocidi, segons apunten veus expertes i investiga el Tribunal Penal Internacional."

A més dels tres bancs principals i de Bestinver, a la llista també hi ha EDM, Ibercaja, Banco Caminos, Dux, Abaco Capital, Renta 4, GVC Gaesco i la Banca March, però amb xifres molt més baixes:

 

El finançament és vital per a les empreses

L'informe recull casos concrets d'armes usades a Gaza, la majoria els últims 12 mesos, detallant les víctimes que han causat i les empreses que les han fabricat i enviat a l'exèrcit d'Israel.

El finançament va a parar a set companyies fabricants d'armament, entre les quals hi ha Boeing, General D. o Locker, com explica Jordi Calvo:

"Aquests recursos fan que sigui possible que hi hagi aeronaus des d'on es bombardeja. Però també hem identificat les mateixes bombes, els mateixos projectils, les bombes guiades, fins i tot municions que es disparen des de tancs. Tot això és el que hem vist que està produït per empreses com Boeing,  General D. o Locker."

Els autors afirmen que sense el finançament d'aquests bancs, les empreses no podrien fabricar les armes, que no arribarien a l'exèrcit d'Israel i, per tant, aquest no les podria fer servir.

En aquest sentit, consideren que la majoria de la població d'Espanya s'oposa a l'ofensiva d'Israel contra els palestins, però que, a través dels bancs, els seus diners actuen en sentit contrari.

 

ARXIVAT A:
Israel Guerra a Gaza
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut