
Grans firmes de moda es comprometen a no contractar models per sota de la talla 34
Marques com Gucci, Givenchy i Dior tampoc contractaran menors de 16 anys per desfilar amb roba d'adults
Grans firmes franceses com Gucci, Givenchy, Dior o Yves Saint-Laurent s'han compromès a no acceptar models femenines per sota la talla 34 ni tampoc a contractar menors de 16 anys per desfilar amb roba o complements d'adult. En el cas dels homes, no es podran contractar els models amb una talla inferior a la 44.
Les dues empreses propietat d'aquestes marques han fet un comunicat explicant-ho. Fa anys que se'ls acusa passarel·la rere passarel·la amb imatges de noies extremadament primes de fomentar desordres alimentaris entre els joves.
El multimilionari Francois-Henri Pinault, president de Kering, diu que esperen "inspirar tota la indústria perquè els segueixi".
Cal un certificat mèdic
El nou codi ètic d'aquestes firmes preveu que les models presentin un certificat mèdic que tingui menys de sis mesos, mentre que la llei vigent permet fins a dos anys.
Les companyies reivindiquen que van més lluny del que estableix la legislació francesa, que ja el 2015 va prohibir les models extremadament primes. Una segona llei, en vigor des del maig, regula que les models han de presentar un informe mèdic que doni fe del seu bon estat de salut, pes i talla, abans de ser contractades.

En declaracions a Catalunya Ràdio, la presidenta de la Federació Espanyola d'Associacions d'Ajuda i Lluita contra l'Anorèxia i la Bulímia, María del Carmen Galindo, s'ha mostrat molt satisfeta per la decisió:
"És una molt bona notícia perquè vol dir que s'estan donant passos, que s'estan adonant que amb això no fan més que fomentar malaltia. I si volem exhibir moda, doncs s'haurà d'exhibir alguna cosa que tingui aspecte sa i no aspecte malalt."
Les models d'entre 16 i 18 anys tampoc podran treballar a partir de les 10 de la nit i fins les 6 del matí i hauran d'estar sempre acompanyades per algun responsable. Les agències també s'hauran d'assegurar que atenen les seves obligacions escolars.
Al maig, Balenciaga va acomiadar dos directors de càsting que van deixar 150 models esperant hores en una escala fosca mentre ells anaven a menjar. El mateix mes, una campanya dYves Saint-Laurent va ser denunciada pel seu contingut "denigrant" cap a les dones.
Israel també va prohibir les models extremadament primes el 2013. Espanya o Itàlia confien en els codis de conducta voluntaris de les marques i les agències. Les noves normes ja tindran efecte a la Paris Fashion Week el mes que ve.
♦ La xarxa s'encén amb Zara perquè promou les corbes amb models molt primes