Grans hospitals catalans avisen dels danys col·laterals d'una 3a onada descontrolada
El president del Col·legi de Metges de Barcelona considera "inevitable" tancar bars i restaurants
Fins a 46 metges dels hospitals Clínic, del Mar, Sant Pau i Vall d'Hebron de Barcelona i també d'atenció primària han publicat una carta conjunta en què alerten del perill d'una tercera onada descontrolada i posen l'accent en els "danys col·laterals" que té la pandèmia, més enllà de les víctimes directes que causa.
Expliquen, per exemple, que aquest 2020 s'han diagnosticat un 15% menys de càncers que l'any passat, i s'han atès un 40% per cent menys de primeres visites relacionades amb la salut mental.
També es refereixen a la mortalitat que ha causat, i posen un exemple molt gràfic.
Un dels signants, el doctor Josep Tabernero, cap d'Oncologia de l'Hospital Vall d'Hebron, ho explicava aquest dijous al programa "Els matins" de TV3.
"Els dies millors és com si caigués un Airbus-320; els pitjors, com si caigués un Boeing 747."
L'Airbus A-320 té capacitat per a 220 passatgers, i el Boeing 747, per a uns 450.
Taberno, a més, ha remarcat que "això són dades de mortalitat directa", que no inclouen les defuncions a causa d'altres malalties.
"Pèrdua de salut difícil de recuperar"
Els metges signants de la carta demanen "prudència" i "rigor col·lectiu".
I alerten que s'ha d'afrontar la tercera onada amb la "màxima seguretat sanitària" per a la població, i que si es repeteix la situació de la primera onada hi haurà "una pèrdua de salut en la societat" que "costaria molts anys recuperar".
En aquest sentit, remarquen que cal aconseguir que l'impacte d'aquesta tercera onada sigui "el menor possible", no només pel que fa a la Covid-19, sinó també per als pacients amb altres malalties, que veurien afectat el seu diagnòstic i el seu tractament.
Recorden que els sistemes sanitaris estan "sempre bastant tensionats i, en algunes ocasions, al límit" i expliquen que durant la segona onada s'ha intentat "preservar al màxim les altres activitats sanitàries no relacionades amb la pandèmia".
A més, defensen que "quan s'acabi la pandèmia de la Covid-19" s'haurà obrir "un debat polític i social per definir les prioritats de la societat" sobre el sistema de salut, afectat per qüestions com l'envelliment demogràfic i l'augment de la població; i també pels recursos que s'hi dediquen.
Preocupació pel Nadal
Tabernero ha expressat la preocupació dels metges pel fet que l'augment dels contactes socials per Nadal "faci que la situació sigui molt difícil de controlar".
"Ens fa por que hi hagi molts dinars i molts sopars en què s'ajuntin diverses bombolles familiars, perquè això fa, sens dubte, que pugui augmentar la transmissió del virus."
És per això que demanen a la ciutadania que es prengui "molt seriosament" les recomanacions epidemiològiques i sanitàries.
Sense mascareta, res
Tabernero, de fet, ha anat més enllà i ha defensat que no s'hauria de fer res que no es pugui fer amb la mascareta posada.
"Tota activitat que s'ha de fer sense mascareta no s'hauria de fer, la mascareta no ens l'hauríem de treure quan som fora del nostre nucli familiar."
La majoria dels signants no estan relacionats directament amb el tractament de la Covid-19.
Són, entre d'altres, a banda de Tabernero, Elena Carreras, cap d'Obstetrícia i Ginecologia de Vall d'Hebron; Aleix Prat, cap d'Oncologia Mèdica del Clínic; Josep Antoni Ramos-Quiroga, cap de Psiquiatria de Vall d'Hebron, i Elies Campo, director de l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer IDIBAPS-Clínic.
Padrós veu "inevitable" tancar bars i restaurants
El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, considera "inevitable" tancar bars i restaurants.
"És obvi que s'han de limitar la mobilitat i la interacció social; per tant, molt probablement, el sector de la restauració s'haurà de restringir."
En declaracions a Catalunya Ràdio, ha dit que està "fart d'observar espais on la gent interacciona sense mascareta, en l'àmbit de la restauració; quan no es consumia, no hi havia distància ni hi havia mascareta".
Padrós remarca: "Jo no soc el govern." Però recorda que "es van posar unes fases", amb unes condicions. I que ara "estem en una situació en què hem de fer marxa enrere".
Fer marxar enrere, afegeix, "vol dir limitar els espais on s'interacciona, i la restauració és un dels més clars".
Padrós també ha lamentat que "ens hem infantilitzat", que hi ha una part de la societat que s'ha relaxat, "segurament pensant en les festes de Nadal i en el fet que hi haurà una vacuna".
"Responsabilitat, responsabilitat, responsabilitat"
Ha defensat que "l'essència del Nadal té més força que mai", com una "festa de retrobament", de "recordar aquells que han mort, aquells que pateixen", i també "d'esperança".
Afegeix, però, que "no podem celebrar-lo com si no passés absolutament res".
"Responsabilitat, responsabilitat, responsabilitat. Que la gent no es faci trampes. Aquestes festes de Nadal no poden ser com els altres anys, limitem-les al màxim."
En relació amb les festes de Nadal, Padrós també ha volgut remarcar que "el test d'antígens no és un passaport" per poder "fer el que es vulgui" durant les festes. Actuar així, ha dit, seria "un acte d'irresponsabilitat".
Fer passos enrere "sí o sí"
La carta de la cinquantena de metges i les declaracions del president del Col·legi de Metges de Barcelona arriben l'endemà que la consellera de Salut, Alba Vergés, declarés que "caldrà fer sí o sí passos enrere en la reobertura", i hores abans que el Procicat detalli noves restriccions per fer front a l'expansió de la pandèmia a Catalunya.
- ARXIVAT A:
- Coronavirus Covid-19DesescaladaNadal