Wajdi Mouawad, Zadie Smith, Herta Müller i Perejaume intervindran en els actes de la Biennal (Europa Press/ACN)

Grans veus per reflexionar: els 8 actes que no et pots perdre de la Biennal del Pensament

"L'endemà de tot" és el lema de la Biennal del Pensament d'aquest any, que reuneix grans veus que ens ajuden a reflexionar sobre un món que està en constant transformació
Enllaç a altres textos de l'autor

Montse Camps Puigantell

Redactora de la secció de Cultura de Catalunya Ràdio

Actualitzat
TEMA:
Literatura

La premi Nobel de literatura Herta Müller i el dramaturg canadenc-libanès Wajdi Mouawad donen el tret de sortida de la quarta edició de la Biennal del Pensament de Barcelona, que arrenca aquest dimarts. Fins al 13 d'octubre, la Biennal abordarà temes com la democràcia, la memòria, el postcolonialisme, els feminismes o els canvis tecnològics i climàtics.

Us proposem 8 activitats amb 8 noms clau. I ho fem, dia per dia.


Dimarts, 8

ALLIBERAR LA PARAULA, a la plaça de Joan Coromines del CCCB, de 18.00 a 19.00

La Biennal té una primera convidada d'honor: Herta Müller. L'escriptora i poetessa germanoromanesa, autora valenta i compromesa i Premi Nobel de Literatura 2009 conversa amb l'editora i traductora Cecilia Dreymüller per parlar de llibertat: la llibertat de les paraules com a eina poderosa de lluita i resistència. Una excel·lent manera d'entrar en el seu univers literari, amb una obra que recupera la memòria de les dictadures d'Europa de l'Est.


VOLAR AMB ALES FERIDES, a la plaça de Joan Coromines del CCCB, de 19.30 a 20.30

Wajdi Mouawad és un dels grans dramaturgs del nostre temps i sempre ha tingut una connexió especial amb Catalunya, amb un lector i públic fidel, amb obres com "Incendis" i actualment "Tots ocells", de la mà de la companyia La Perla 29. És per això que el director de la companyia, Oriol Broggi, conversarà amb ell d'identitat, la condició humana, les ferides i la cura.


Dimecres, 9

ROBA VELLA I VERITATS ROBADES, a la plaça de Joan Coromines del CCCB, de 19.30 a 20.30

Amb "Dents blanques", que descrivia la societat multiètnica del Londres de finals del segle XX, l'escriptora londinenca Zadie Smith va rebre un gran reconeixement ara fa una mica més de vint anys. A hores d'ara és clarament una de les grans autores de la literatura contemporània.

La seva última obra és "La impostura", en què reflexiona sobre la mentida, l'aparença i el pes del relat en una societat classista que sotmet els més dèbils. D'això en parlarà a la Biennal en una conversarà amb l'escriptora i traductora Miriam Cano.


Dijous, 10

TÀPIES I ELS IDEALS DE LA MODERNITAT, a la plaça de la Virreina, de 18.00 a 19.15

Sempre és un plaer escoltar artistes com Perejaume, amb una obra tant plàstica com poètica empeltada per la bellesa de la natura. Ara podreu sentir-lo en aquesta xerrada al voltant d'Antoni Tapies, que es fa amb motiu del seu centenari.

Els artistes Perejaume i David Bestué i la comissària i investigadora Joana Hurtado, conduïts per Rita Roig, conversaran sobre el seu llegat i les ambivalències de la seva obra.


Divendres, 11

DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA I MOVIMENTS SOCIALS, al Canòdrom, de 19.30 a 20.45

Aquesta xerrada està plena d'interrogants al voltant de la democràcia participativa en què els ciutadans tenen més pes en la presa de decisions polítiques. Algunes preguntes que es plantegen són: Com imaginar la democràcia des de la virtut i la riquesa dels moviments socials? Són tots els moviments defensors de drets col·lectius? Quines problemàtiques i riscos tenen i hauran d'afrontar els moviments en les pròximes dècades?

De tot plegat en parlarà la sociòloga i acadèmica italiana Donatella Della Porta, coneguda pel seu treball en els moviments socials, la corrupció, la violència política i la sociologia política.


ÀFRICA: DESCOLONITZAR EL CONEIXEMENT, al CCCB, de 12.00 a 13.00

Oyèrónké Oyewùmí és un referent en feminismes africans i descolonials. Ha investigat el gènere, la raça, el colonialisme, el coneixement, la cultura i la globalització.

Aquesta gran veu participa en tres actes de la Biennal i us apuntem aquest, en què parlarà de les conseqüències de la colonització europea de l'Àfrica, de l'eurocentrisme, de quin paper hi juga en la nostra manera d'entendre el món i quins reptes planteja la descolonització del coneixement.


Dissabte, 12

CONTROLAR EL PASSAT, CONTROLAR EL FUTUR, al CCCB, de 12.00 a 13.00

Gueorgui Gospodinov és l'escriptor búlgar més traduït i premiat internacionalment després del 1989. L'any passat va guanyar el prestigiós premi Booker internacional amb "El refugi del temps", en què ens parlava d'una clínica on els pacients podien viure en un temps passat per sentir-se més confiats i tranquils.

Però obria un interrogant: quin dret tenim a fer servir el temps com a lloc segur on escapar-nos? I quin és el perill que el passat acabi envaint el present fins a límits insospitats? En un moment en què creixen els autoritarismes, l'autor ens parlarà de la nostàlgia i de com la memòria ens pot enganyar i fer-nos oblidar atrocitats del passat.


Diumenge, 13

5.600 ARBRES PER SALVAR LA LLENGUA, al CCCB, de 18.30 a 19.30

L'autora islandesa Audur Ava Ólafsdóttir, traduïda a més de trenta idiomes, ha publicat aquest any en català, de la mà de Club Editor, "Edèn", on alerta del perill d'extinció que corren tant les llengües minoritàries com l'entorn natural. I es pregunta què podem fer-hi les persones ordinàries.

L'editorial ho qualifica d'oda al poder infinit de les paraules i una exploració de la nostra capacitat de lluitar contra les paradoxes de l'existència i de reinventar-nos. De llengua, identitat, natura, reparació i cura en parlarà aquest diumenge amb la també escriptora Núria Bendicho, autora de "Terres mortes".

ARXIVAT A:
Literatura
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut