Gravar amb dron la Sagrada Família, una moda entre els turistes no autoritzada
- TEMA:
- Sagrada Família
Les peripècies per aconseguir la millor foto a la Sagrada Família són infinites: sobre els blocs de formigó per intentar agafar altura, amb pals de selfie... Fins i tot, hi ha qui es posa al mig del carrer per tenir millor perspectiva. Ara bé, també hi ha gent que s'atreveix a alçar un dron per tenir una vista aèria. El sistema de seguretat del temple detecta cada dia de mitjana entre dos i tres drons sobrevolant la basílica.
Tant els responsables de la Sagrada Família com els Mossos d'Esquadra i l'Agència Estatal de Seguretat Aèria coincideixen que la majoria els piloten turistes, que no compleixen la normativa i que no tenen permisos.
"Pràcticament, la totalitat dels vols que es detecten a la Sagrada Família són de turistes que busquen la millor imatge de les seves vacances a la ciutat de Barcelona. Per tant, no compleixen ni amb la normativa establerta ni amb les coordinacions que pertoquen", explica el Carles, agent de la Unitat de Drons dels Mossos d'Esquadra, UDRON.
"Fa cinc anys pràcticament no hi havia [turistes amb drons]. En canvi, ara està més de moda portar un dron per fer turisme. La gent no s'informa de les condicions per operar a Espanya i estan cometent infraccions", destaca Roberto Gándara, cap de la divisió de drons de l'Agència Estatal de Seguretat Aèria.
Hi ha drons que s'han estampat contra la façana del temple i han topat amb alguna de les torres. Ara bé, el que més preocupa els responsables de seguretat de la Sagrada Família és que un d'aquests aparells perdi el control i "pugui caure sobre la gent", com explica el director d'operacions de la junta constructora del monument, Marc Martínez, que apunta també altres riscos.
"S'han acostat potser més del compte i han topat amb alguna de les torres. El més greu és que un dron pugui perdre el control i caigui a sobre de la gent. Evidentment, un dels riscos que hi ha [...] és que pugui haver-hi algun tipus d'atac"
430 drons en mig any
La Sagrada Família té un sistema de seguretat amb antenes, càmeres i sensors que de seguida detecten si un dron s'aproxima als voltants del monument.
El 2019, abans de la pandèmia, en van localitzar 180 i aquest any, en tan sols sis mesos, n'han trobat 430, que són 250 més.
Quan detecten un dron, saben la ubicació del pilot i de l'aparell i avisen els Mossos d'Esquadra perquè identifiquin l'operador i comprovin si compleix la normativa.
Han d'actuar amb rapidesa perquè els vols són curts: duren de mitjana dos minuts i vint segons. A més, en cas que suposi un perill, la policia pot inhibir l'aparell i fer-lo aterrar al punt d'origen, sense que el pilot en tingui el control.
La normativa
Per fer volar un dron, cal complir una sèrie de requisits que estipula l'Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA):
? Registre com a operador a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria: S'obté un número i cal incloure'l a l'aparell i que sigui visible.
? Formació com a pilot: Cal un mínim de formació, que varia en funció de la categoria, i s'obté un certificat. Els cursos són telemàtics i gratuïts.
? Permís: Abans d'alçar l'aparell, cal obtenir una autorització i coordinar-se amb la resta d'aeròdroms i infraestructures crítiques. Aquest permís està subjecte al pes de l'aparell i a la presència d'altres persones i a la proximitat amb edificis en el lloc on es vulgui alçar.
? Registre al Ministeri de l'Interior: Cal comunicar l'operació al govern espanyol amb cinc dies d'antelació.
El 25 de juny, alguns aspectes de la normativa es van modificar, arran de l'entrada en vigor del reial decret 517/2024. Les principals novetats són l'obligació de tenir una assegurança de responsabilitat civil i l'edat mínima per pilotar a distància un dron.
A Catalunya, hi ha 13.126 operadors de drons registrats a l'Agència Estatal de Seguretat Aèria i la majoria són de la província de Barcelona. A Espanya, n'hi ha 108.179.
Sancions: de 60 a 225.000 euros
Les multes per pilotar drons sense autorització oscil·len entre els 60 i els 225.000 euros, segons la gravetat. Els Mossos s'encarreguen de fer la proposta de sanció i AESA sanciona, si finalment ho creu convenient.
L'Agència confirma que en els darrers tres anys les denúncies han anat a la baixa i ho atribueix al fet que cada vegada es coneix més la normativa. A Catalunya, el 2023 van interposar 123 denúncies, i el 2021, 158. Aquest any han denunciat 64 pilots.
- ARXIVAT A:
- Sagrada Família Mossos d'Esquadra Tecnologia Turisme