Graven un cabirol corrent en un parc del barri de Pedralbes de Barcelona
S'ha passat dels esforços per reintroduir l'espècie a batudes per frenar-ne el creixement descontrolat i evitar que sigui un problema, com el senglar
Aquestes imatges són d'un cabirol corrent pel parc de Cervantes, situat al barri de Pedralbes, a Barcelona. És una prova que la població d'aquests animals està creixent, ara que la de porcs senglars va en retrocés.
Cada cop estan guanyant més presència i cada cop més a prop de les ciutats. L'any 2021 se'n va rescatar un al Port Fòrum, després d'estar-se cinc dies desorientat entre Sant Adrià i Badalona. Segons les autoritats, l'animal hauria baixat des de la serralada de Marina seguint la llera del riu Besòs.
El nombre d'exemplars de cabirols ha augmentat els últims anys a moltes comarques. Això malgrat que les captures s'han multiplicat gairebé per cinc els últims deu anys.
A la demarcació de Girona, per exemple, el govern va ampliar el mes de març el període de caça --equiparant-la a la del porc senglar-- amb l'objectiu de reduir la població d'aquesta espècie i evitar que es converteixi en una plaga.
De la desaparició a plaga
El cabirol era una espècie històricament present als espais naturals del país fins que, a finals del segle XIX, va desaparèixer de Catalunya.
Per això, en les últimes dècades, es van emprendre diverses accions per recuperar aquest animal, deixant-ne anar els 18 primers exemplars als anys 70 a l'Alt Pallars i l'Aran. Als anys 90, es van reintroduir cabirols a les muntanyes litorals, des del cap de Creus fins al Montsià, i, l'any 2003, al Bages.
El que va ser un èxit ara s'ha convertit en un creixement descontrolat d'aquests animals i en un problema afegit per als agricultors, que ja patien les destrosses que feien els senglars als camps de cultiu.
Un altre exemple que evidencia l'augment d'exemplars és que cada cop hi ha més accidents de trànsit amb cabirols implicats.
- ARXIVAT A:
- Medi ambientAgricultura