La gran deformació de la columna dificulta la natació de l'animal (EuropaPress/Oceanigràfic de València)

Graven una balena de 17 metres amb una visible escoliosi a prop de Cullera, a València

No se saben les causes de la gran deformitat que fa que l'animal no pugui nedar bé i posa en risc la seva supervivència

Actualitzat

El patró d'una embarcació de pesca va alertar dissabte passat de l'avistament d'una balena amb aparents dificultats per nedar. Va fer l'avís a la Guàrdia Civil que va informar l'equip de rescat de la Fundació Oceanogràfic de València. El pescador va informar que la balena feia massa temps que era a la mateixa ubicació, aproximadament, a unes dues milles de la platja de Cullera, a la Ribera Baixa, al País Valencià.

L'equip de rescat de l'aquari valencià i la Guàrdia Civil es van mobilitzar per ajudar la balena --d'uns 17 metres i 40 tones-- i van veure que tenia una lesió greu a la columna, que li dificultava nedar.

En un primer moment es va pensar que l'animal havia quedat embolicat en una xarxa prop del far, però en acostar-se van poder comprovar que no era així. Tenia una greu desviació a la  columna; una escoliosi d'origen desconegut que n'alterava completament l'anatomia.

En aquestes imatges aèries de la Fundació de l'Oceanogràfic de València es veu com la llanxa patrullera de la Guàrdia Civil intenta aproximar-se al cetaci.  


Les dimensions del rorqual i el treball a mar obert, unit a la malformació que patia, va impedir als veterinaris col·locar-li un rastrejador a distància per obtenir dades més detallades sobre el seu estat, la seva biologia i la seva trajectòria. Hores més tard, la balena es va allunyar de la costa cap a alta mar.

Això no obstant, els professionals creuen que és possible que els pròxims dies l'animal torni a aparèixer a causa del seu estat general i la dificultat de nedar. Per això, han alertat diferents centres de recuperació i altres institucions que participen en aquests operatius i recorden que qualsevol persona pot activar el protocol d'actuació a través del telèfon d'Emergències, 112, en cas d'avistament o avarament d'un animal marí amb problemes.

Estudi de balenes a la UPV

El rorqual comú és la segona balena més gran del planeta, per darrere de la balena blava, i durant els mesos estivals es pot veure a les aigües del Mediterrani espanyol.

Actualment, la Fundació Oceanogràfic participa en el projecte Cabo Rorcual de la Universitat Politècnica de València (UPV) per analitzar la presència, l'origen i les amenaces d'aquests animals al cap de la Nau i al canal d'Eivissa.

Un projecte en què l'aquari valencià s'encarrega de prendre mostres biològiques i el marcatge per satèl·lit d'aquests animals.

ARXIVAT A:
Medi ambientBiodiversitat
Anar al contingut