Grècia diu que deportarà els migrants i Turquia reforça la frontera amb mil efectius
Tensió creixent a la frontera entre tots dos països per la crisi migratòria mentre Amnistia Internacional avisa que la credibilitat de la Unió Europea i els seus valors fonamentals "estan en joc"
Creix la tensió militar a la frontera entre Grècia i Turquia. Les autoritats gregues volen deportar tots els migrants i refugiats que hagin aconseguit entrar al seu territori des de l'1 de març, és a dir, tots els que han arribat des que Turquia va anunciar l'obertura de la frontera.
D'altra banda, el govern turc ha enviat 1.000 efectius de les forces especials per evitar aquestes deportacions en calent.
I tot això, mentre els migrants queden atrapats en una situació impossible.
Amnistia Internacional ha avisat que la credibilitat de la Unió Europea (UE) i els seus valors fonamentals "estan en joc". La directora de l'Oficina d'Amnistia Internacional, Eve Geddie, ha definit la situació com una crisi d'humanitat que ha creat Europa i ha criticat la decisió d'Atenes de suspendre durant un mes el dret fonamental dels refugiats a sol·licitar asil.
"Els països no poden eludir així com així la protecció de les persones refugiades. Grècia ha de fer valdre el dret d'asil, i la UE ha de donar-hi suport. El dret d'asil és innegociable."
Els ministres d'Interior dels 27 han reafirmat la mà dura de la UE per frenar l'entrada de refugiats i migrants i la seva solidaritat amb Grècia.
La Comissió Europea assegura que la protecció de les fronteres és compatible amb el respecte dels drets fonamentals i confia en les autoritats gregues, però evita posicionar-se sobre els mètodes utilitzats.
El portaveu de l'executiu europeu, Eric Mamer, ha justificat els mètodes de les autoritats gregues:
"S'han d'entendre les circumstàncies en les quals el govern grec ha pres les decisions i les mesures. Estem en contacte amb ells, avaluant les possibilitats i veient com volen aplicar la llei."
Eve Geddie ha dit que les institucions europees haurien d'expressar la mateixa solidaritat amb Grècia que amb les persones sol·licitants d'asil i migrants que necessiten protecció.
"La Unió Europea pot contribuir a millorar la situació si ajuda Grècia a tramitar les sol·licituds d'asil, a crear centres adequats d'acolliment i a ressituar els que sol·liciten asil."
Per altra banda, l'Organització Internacional de les Migracions (OIM) ha reclamat "actuar de manera moderada" i amb "un enfocament humà" per abordar la situació. A través d'un comunicat, ha avisat que molts dels migrants són vulnerables i no tenen menjar, aigua ni altres necessitats bàsiques.
L'OIM recorda que la llei internacional obliga a assistir els que poden necessitar protecció internacional, després de suspendre el dret d'asil. A més, ha fet una crida a la comunitat internacional per ajudar Grècia a controlar la frontera.
La realitat dels migrants
Segons han pogut viure els equips de TV3 i Catalunya Ràdio sobre el terreny, milers de persones es troben atrapades entre els dos dispositius militars dels dos països a la frontera.
Algunes d'aquestes persones esperen una oportunitat per endinsar-se en territori de la Unió Europea, però d'altres han optat per tornar-se'n cap a Istanbul perquè cada cop tenen menys esperances. El nord de Turquia s'ha convertit en una xarxa de direccions múltiples.
La policia i les forces de seguretat controlen tota la informació i els moviments dels refugiats. La policia és l'encarregada de decidir el destí dels autocars carregats de persones migrants.
La policia grega ha tornat a disparar foc real i gasos lacrimògens contra els migrants. Turquia informa d'una mort i cinc homes ferits, però Grècia ho nega.
En un autobús amb destí Istanbul des de l'estació d'Edirne, un ciutadà iraquià que viatja amb la seva família explica que quan el president turc, Recep Tayyip Erdogan, va anunciar que obria les fronteres, es van animar a intentar creuar-la, però que s'han topat amb la realitat: Grècia en bloqueja el pas.
Espantats per la contundència de les forces de seguretat gregues, se'n tornen tots cap a Istanbul carregats amb bosses i mantes, però asseguren que tornaran a intentar creuar.
"Demanem a Grècia que obri les portes, volem viure com a éssers humans, volem que els nostres fills tinguin una bona educació."
A l'estació d'Edirne els conductors expliquen que des de fa un parell de dies els refugiats tornen cap a Istanbul decebuts. A més a més, asseguren que la policia turca no permet que els refugiats entrin al centre de la ciutat.
Les persones que hi arriben dormen en un recinte obert de l'estació i a la nit fan fogueres per escalfar-se, mentre esperen que la situació, ara per ara imprevisible, es resolgui.