Grècia proposa a la UE un acord de dos anys per cobrir el finançament
Contraoferta grega a la proposta de la Comissió Europea per intentar reprendre les negociacions. El govern d'Alexis Tsipras ha plantejat als seus socis signar un acord de dos anys amb el Mecanisme Europeu d'Estabilitat (MEDE) que permeti cobrir "plenament les necessitats de finançament i la reestructuració simultània del deute".
En un últim esforç per intentar resoldre la situació abans del referèndum d'aquest diumenge, el govern de Tsipras ha assegurat que busquen "una solució viable per continuar a l'euro". Hores abans que expiri l'actual rescat, fonts de l'executiu han assegurat que "Grècia continua a la taula de negociacions", sense donar més detalls sobre la proposta.
El president de l'Eurogrup, Jeroen Dijsselbloem, ha convocat una reunió urgent dels ministres de Finances de l'eurozona per aquest mateix dimarts a les set del vespre.
La reunió ha acabat amb un rebuig dels ministres a la proposta grega i una nova convocatòria per trobar-se aquest dimecres.
Negociacions d'última hora
Aquest dimarts, el primer ministre grec, Alexis Tsipras, ha començat diverses consultes d'última hora amb diversos líders europeus i la Comissió Europea per trobar una solució al bloqueig de les negociacions. Fonts governamentals han explicat que Tsipras ja ha parlat amb el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker; el governador del Banc Central Europeu, Mario Draghi, i el president del Parlament Europeu, Martin Schulz. Així doncs, el govern grec manté una "línia oberta" amb la UE, segons han informat diversos mitjans locals.
Tsipras ha cancel·lat una trobada amb les patronals que tenia prevista per aquest dimarts i el portaveu del govern, Gavriil Sakelaridis, una roda de premsa programada per aquest migdia. El ministre grec de Finances, Iannis Varufakis, per la seva banda, ha confirmat que Grècia no pagarà el deute de 1.600 milions al Fons Monetari Internacional.
En l'última proposta de Juncker, les institucions europees cedirien en alguns punts importants per a Atenes. Per exemple, sobre l'IVA en els hotels, que en l'última oferta se situaria en el 13%, en lloc del 23% que es negociava el dia en què es van trencar les converses. Ara, als hotels se'ls aplica una tarifa superreduïda del 6%.
Juncker ha instat Tsipras a remetre-li una carta que ha d'anar dirigida també a Dijsselbloem, Angela Merkel i François Hollande, en què accepti les condicions de dissabte passat i es comprometi a fer campanya pel "sí" en el referèndum del 5 de juliol.