
Greenpeace denuncia que Ecoembes només recicla el 25% dels envasos de plàstic
L'entitat ecologista acusa Ecoembes de mentir i l'organització critica "l'escàs rigor" de l'informe
Un informe elaborat per Greenpeace acusa Ecoembes, l'entitat sense ànim de lucre que gestiona el reciclatge dels envasos, d'enganyar i de practicar el "greenwashing", l'intent de donar una imatge ecològica.
Ecoembes ha respost afirmant que els "preocupa l'escàs rigor" de l'informe, que, segons ells, difon informació falsa que contradiu "fins i tot les dades oficials".
Greenpeace explica que quan una empresa posa en el mercat un envàs de plàstic domèstic hi imprimeix un logo que indica que s'ha pagat un percentatge, és perquè Ecoembes recuperi i recicli aquest envàs.
Greenpeace assenyala que aquesta taxa la paguen els consumidors "en el preu final del producte", però que, tot i així, segons ells, Ecoembes només recicla el 25% dels envasos.

Investigació d'uns quants mesos
L'informe, de 66 pàgines, es titula "Ecoembes menteix". L'entitat ecologista explica que és el resultat d'una investigació d'uns quants mesos, desenvolupada a Espanya i en alguns països del sud-est asiàtic.
La investigació ha inclòs la consulta d'informacions diverses i d'entrevistes i preguntes directes i el treball sobre el terreny, que inclou l'obtenció d'imatges i de vídeos. Una part de l'equip ha investigat a Malàisia el trasllat il·legal de residus plàstics a aquest país.
Greenpeace ha fixat en el seu perfil aquest tuit:
¿Te has preguntado alguna vez por qué sigue habiendo tantos envases en el medioambiente? Porque #EcoembesMiente 😡
Greenpeace España (@greenpeace_esp) October 20, 2020
Descubre las mentiras del modelo actual de reciclaje, ¡y pide a @ecoembes que cambie el modelo! 👉 https://t.co/tJfykf5zqN pic.twitter.com/QtKL2hgYAf
D'entrada, Greenpeace critica els sous dels directius d'Ecoembes, que tot i ser una entitat sense ànim de lucre, el 2018 va pagar, segons l'informe, 2.108.000 euros a la seva junta directiva de 10 persones.
Entrant en el tema principal, Greenpeace considera que si Ecoembes fa negoci amb els residus com més envasos d'un sol ús es facin servir, més ingressos tindrà-, no li interessarà la seva reducció i la reutilització, "la vertadera solució per reduir el problema de la contaminació per plàstic".
D'altra banda, assenyala que no tots els envasos que es venen amb el logo verd es reciclen. Posa com exemple els tetrabrics, que no es poden reciclar del tot, els envasos que tenen menys de deu centímetres de diàmetre, els coberts, plats, gots, joguines i altres objectes de plàstic i les ampolles de colors fetes amb PET.
Els costos dels envasos escampats
També critica la seva "obsessió" per bloquejar la implantació d'un sistema de dipòsit, devolució i retorn (SDDR) d'envasos.
A continuació, explica que si la gent no llença els envasos en el contenidor groc, els que s'escampen s'han de recollir i reciclar i això significa un cost per a l'administració pública.
Entre els casos concrets, cita el de l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que gasta en això més de 30 milions d'euros anuals -9,3 euros per habitant i any- que "haurien de ser coberts pel punt verd que paguen aquests envasos".
Per això, al final de l'informe fa una primera sol·licitud a Ecoembes: que la taxa obtinguda pel punt verd s'utilitzi per pagar els costos de gestió en la seva totalitat i no només dels envasos que van al contenidor groc.
També demana que els diners recaptats no siguin transferits directament als ajuntaments, cosa que, afirma, dona un gran poder a Ecoembes, sinó que siguin les comunitats autònomes les que els rebin i reparteixin.
També li demana que deixi de fer circular falsos arguments per desacreditar alternatives, com el SDDR, que reconegui que "reciclar no és suficient" i que abandoni campanyes que culpabilitzen els ciutadans de l'abandonament d'envasos.
Ecoembes respon
Ecoembes ha respost amb un breu comunicat a la seva web. No entra en desmentir aspectes concrets i critica "l'escàs rigor d'un informe que posa en entredit el valor de l'hàbit mediambiental del reciclatge mitjançant la difusió d'informació falsa, intencionada i molt allunyada de la realitat a Espanya".
Ecoembes afirma que la seva activitat "està completament regulada i sotmesa al control i certificació de l'administració pública" i que en els vint anys d'existència no ha rebut cap sanció per mala praxis.
Considera l'informe un "intent maldestre de devaluar aquest esforç que realitzen a diari milions de persones i milers d'ajuntaments al nostre país".
I acaba afirmant que tenen molt clara la seva meta mediambiental: "Reduir la generació de residus i reciclar-los cada vegada més i millor".
- ARXIVAT A:
- Medi ambientContaminació