Greta Thunberg als líders mundials: "Els joves comencen a entendre la vostra traïció"
L'activista sueca, protagonista de la Cimera d'Acció Climàtica de l'ONU
Aquest dilluns s'ha fet a la seu de l'ONU, a Nova York, una Cimera d'Acció Climàtica força peculiar, amb una organització diferent de les anteriors.
El secretari general de l'organització, António Guterres, va convidar a participar-hi només els estats que tinguessin alguna cosa a explicar i que estiguessin disposats a arribar a un compromís.
Hi han participat 77 líders polítics mundials, a més de representants d'empreses i de ciutats. Cada un tenia només tres minuts per exposar accions innovadores i ambicioses contra el canvi climàtic.
Guterres: "No és una cimera de negociació"
En el seu discurs inaugural, Guterres ha assegurat que "la natura està enfadada" i que no se la pot enganyar:
"La natura està enfadada i ens enganyaríem a nosaltres mateixos si pensem que podem enganyar la natura. Aquesta cimera no és de negociació pel clima, perquè no es negocia amb la natura. Aquesta cimera és d'acció pel clima."
El secretari general de l'ONU ha donat pas als joves activistes convidats a la cimera:
"Nosaltres hem causat la crisi climàtica i nosaltres hem de solucionar-la. Els joves són aquí aportant solucions, exigint responsabilitat i demanant una acció urgent. Tenen tota la raó."
Greta Thunberg: "Com us hi atreviu!"
Entre aquests joves ha destacat Greta Thunberg, la impulsora de les vagues escolars pel clima. La presentadora li ha preguntat quin missatge volia adreçar als líders aplegats, i Thunberg, molt enutjada, els ha renyat:
"El meu missatge és: 'Us estarem vigilant'. Acudiu als joves per tenir esperança; com us hi atreviu? M'heu robat els somnis i la infantesa amb les vostres paraules buides. Ens esteu fallant, però els joves comencen a entendre la vostra traïció."
"Teniu damunt vostre els ulls de les generacions futures, i si escolliu fallar-nos us dic això: 'No us perdonarem mai'. El món es desperta i el canvi ja ve, tant si us agrada com si no. Gràcies."
"Units en la ciència"
L'inici d'aquesta cimera s'ha fet coincidir amb la divulgació de l'informe "Units en la ciència", que insisteix que els últims cinc anys han estat els més calorosos de la història de la humanitat.
Segons l'informe, en aquests anys, en comptes de disminuir, les emissions de gasos d'efecte hivernacle han augmentat un 20%, i es preveu que continuaran augmentant almenys durant una dècada sencera.
Optimisme dels líders mundials
En la cimera també hi han intervingut alguns líders mundials, com el primer ministre de l'Índia, Narendra Modi; la cancellera alemanya, Angela Merkel, o el president francès, Emmanuel Macron.
Aquests líders polítics han centrat els seus discursos en una visió positiva de l'acció política dels seus respectius països.
Modi, per exemple, ha assegurat que la transició energètica a l'Índia serà ràpida:
"Creiem que un gram de pràctica val més que una tona de discursos. A l'Índia augmentarem el percentatge de combustibles no fòssils en la generació d'energia. El 2022 tindrem 175 gigawats de potència energètica renovable i després ho augmentarem fins als 450 gigawats."
Macron ha recordat l'"agenda" marcada pels acords de París, i ha dit que "hauria de ser positiva":
"Com a caps d'estat i de govern necessitem treballar conjuntament per respondre més de pressa. Necessitem mantenir els acords de París i els seus objectius."
Macron també ha assegurat que Rússia ha ratificat aquests acords i se n'ha felicitat.
Visita sorpresa de Trump
Malgrat que no estava previst que hi anés perquè "està molt ocupat", el president dels EUA, Donald Trump, ha anat a la cimera una estona, i s'ha assegut al seu lloc a la sala.
Trump va anunciar la intenció de treure els Estats Units dels Acords de París sobre el clima. D'acord el reglament d'aquests acords, aquesta amenaça es podria fer efectiva el novembre del 2020, a no ser que Trump no sigui reelegit en les eleccions dels EUA d'aquell mateix mes.
L'acord de París va posar com a objectiu limitar l'escalfament planetari molt per sota dels 2 ºC, respecte el període preindustrial, i fer tot el possible per no superar 1,5 ºC el 2100. El 2018, l'escalfament global va arribar a 1,1 ºC.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaONU