Greta Thunberg, amb activistes climàtics contra la mina de Lützerath
Greta Thunberg, amb activistes climàtics contra la mina de Lützerath (Reuters/Christian Mang)
Lützerath

Greta Thunberg, amb els activistes anticarbó a Alemanya: "És una vergonya"

L'activista sueca ha visitat els ecologistes mobilitzats a la localitat alemanya de Lützerath contra l'explotació d'una mina de lignit a cel obert, propietat del gegant energètic RWE

RedaccióActualitzat

Greta Thunberg ha estat una dels milers de persones que s'han manifestat aquest dissabte al poble de Lützerath, a l'oest d'Alemanya, on un grup d'activistes mantenen la resistència contra l'explotació d'una mina de carbó a cel obert, propietat del gegant energètic RWE.

Fa dos anys que els ecologistes lluiten contra el projecte d'expansió de la mina Garzweiler II, que ha arribat a poques desenes de metres de les cases que ocupen els mateixos activistes climàtics. El municipi està situat entre Düsseldorf i Colònia. 

La marxa ha aplegat 6.000 persones segons la policia, 35.000 d'acord amb l'organització. 
 

Ecologistes atrinxerats a la mina

Dimecres d'aquesta setmana va començar el desallotjament de la colònia, on els mobilitzats van rebre la policia amb pedres, pirotècnica i còctels Molotov. 

La policia també s'ha trobat amb la resistència d'opositors atrinxerats en un túnel subterrani. Tot i que la majoria se'n van anar voluntàriament dimecres, uns 150 continuen resistint. La policia diu que a la zona hi queden una quinzena d'estructures dels activistes, incloses cases als arbres.   

En aquestes imatges es pot veure la mobilització al límit de la mina: 


Thunberg: "La lluita no ha acabat"

L'ecologista, de 20 anys, ha donat suport a la causa i ha considerat "una vergonya" que el govern d'Alemanya, "un dels països més contaminants del món", tanqui acords amb consorcis energètics com RWE, l'operadora  de Garzweiler II.

Greta Thunberg ha retret al govern alemanya l'acord amb l'energètica RWE
Greta Thunberg ha retret al govern alemanya l'acord amb l'energètica RWE(Reuters/Thilo Schmuelgen)

La jove sueca ha remarcat que se sacrifiquen vides humanes "pel benefici de poques persones increïblement riques" i s'ha preguntat com pot ser que, l'any 2023, es continuï "per un camí que no condueix enlloc".

"La ciència ho diu clarament: el carbó ha de continuar sota terra, hem de parar la destrucció del planeta", ha remarcat. 

Thunberg ha aplaudit la mobilització i ha dit que "hi ha esperança": 

"El carbó continua a terra, continuem aquí, Lützerath encara existeix i, mentre el carbó sigui sota terra, aquesta lluita no haurà acabat. No pensem desistir." 

Thunberg ha animat els ecologistes mobilitzats a Alemanya contra el carbó
Thunberg ha animat els ecologistes mobilitzats a Alemanya contra el carbó (Reuters/Thilo Schmuelgen)
Thunberg, durant la protesta contra la mina de carbó
Thunberg, durant la protesta contra la mina de carbó (Reuters/Christian mang)

L'acord entre RWE i el govern de Rin del Nord-Westfàlia inclou el desallotjament de Lützerath, on queden pocs habitatges, per poder explotar la mina aprofitant al màxim el calendari marcat per a l'abandonament de les energies fòssils.

L'horitzó és l'any 2030 i el pla preveu que se salven cinc municipis que també estava previst destruir. 

Al marge de la mobilització, alguns manifestants, la majoria encaputxats, han intentat saltar els controls policials per accedir al poble acordonat, al límit de la mina. Els agents els han dispersat fent servir canons d'aigua, gas pebre i porres. 

 

ARXIVAT A:
Crisi climàticaGreta ThunbergAlemanya
Anar al contingut