Greta Thunberg protagonitza l'arrencada de la segona setmana de la COP25 de Madrid
El moviment fundat per Thunberg, Fridays for Future, dona veu a la cimera climàtica a activistes d'arreu del món
Protagonisme absolut de l'activista sueca Greta Thunberg a la Cimera Social pel Clima que se celebra aquests dies a Madrid amb motiu de la COP25.
Aquest dilluns, quan comença la segona setmana d'aquesta Cimera de l'ONU, Thunberg ha encapçalat una roda de premsa del moviment que ella va fundar, Fridays For Future, amb, entre d'altres, Luisa Neubauer, la líder del moviment a Alemanya.
"Utilitzar l'atenció mediàtica"
Thunberg ha començat l'acte dient que vol aprofitar l'interès mediàtic que ha despertat a Madrid per donar veu a activistes de Fridays for Future d'arreu del món:
"És el nostre deure moral utilitzar l'atenció mediàtica per fer que les nostres veus siguin utilitzades per aquells que necessiten que expliquem les seves històries. Nosaltres som privilegiades, i s'han explicat les nostres històries sovint, són les dels altres, especialment del sud global, les que s'han d'explicar, perquè l'emergència climàtica no només tindrà impacte sobre nosaltres i en el futur, sinó que ja està afectant un nombre enorme de persones."
"Maneres elaborades per continuar contaminant"
A més de Thunberg i Neubauer, a la taula hi havia sis activistes de llocs com les Illes Marshall, les Filipines, Rússia o Uganda.
En nom de Xile ha intervingut Ángela Valenzuela, que ha dit que la COP25 no es celebra al seu país per culpa del govern de Sebastián Piñera.
En relació a la COP25, Valenzuela ha assegurat que el seu objectiu no és combatre la crisi climàtica, sinó fer-ho veure:
"En l'última setmana d'aquesta cimera els governs discutiran sobre una base errònia: en comptes de parlar de com es pot fer la transició des dels combustibles fòssils, la COP25 està centrada a trobar maneres elaborades perquè els països rics i industrialitzats puguin continuar contaminant mentre pretenen fer veure que no ho fan."
"Una nova forma de racisme"
Per Uganda ha parlat l'activista Hilda Flavia Nakabuye, que ha acusat els països occidentals d'estar reactivant el colonialisme amb el canvi climàtic:
"He arribat a pensar que la crisi climàtica és una nova forma de racisme i apartheid ambiental, les accions i l'avarícia dels que tenen el poder ens limiten."
"Cada divendres sortim de les nostres zones de confort i perdem classes per insistir sobre el problema amb el clima. Quantes més classes cal que perdem."
Aquest dilluns l'activista sueca també està previst que intervingui en una trobada sobre la crisi climàtica organitzada per l'Unicef.
En aquest acte també hi participen, entre d'altres, la directora d'Unicef, Henrietta H. Fore, i l'alta comissionada pels Drets Humans de l'ONU, Michelle Bachelet.
Mercat de carboni i revisió d'objectius
Pel que fa a la COP25 pròpiament dita, aquesta setmana arriben el gruix de ministres de medi ambient dels països participants.
És una setmana clau perquè les negociacions haurien de definir el mercat mundial de drets d'emissió de carboni fixat a l'acord de París el 2015.
També per concretar els calendaris per revisar els objectius de reducció d'emissions per països, els més afectats reclamen revisions cada pocs anys.
En aquest sentit, els països pobres també demanen que es garanteixi el compromís dels rics d'aportar-los 100.000 milions de dòlars anuals a partir del 2020 per ajudar-los a adaptar-se energèticament.
Un altre objectiu que s'hauria de concretar és quins projectes i compromisos poden afegir-se als fixats a l'acord de París per lluitar contra la crisi climàtica.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaGreta Thunberg