Griñán no entrarà a presó pel cas dels ERO perquè té un càncer de pròstata incurable
- TEMA:
- Judicial
La secció primera de l'Audiència de Sevilla ha acordat suspendre durant cinc anys la pena de sis anys i un dia de presó imposada a l'expresident de la Junta d'Andalusia José Antonio Griñán, per malversació en el cas dels ERO fraudulents.
El dictamen arriba d'acord amb l'article 80.4 del Codi Penal, segons una nova provisió d'aquesta instància emesa aquest mateix dilluns i difosa per l'Oficina de Comunicació del Tribunal Superior de Justícia d'Andalusia en què s'indica que el dirigent socialista andalús té un càncer de pròstata.
L'article en qüestió disposa, literalment, que "els jutges i tribunals podran atorgar la suspensió de qualsevol pena imposada sense subjecció a cap requisit en el cas que el penat estigui afligit d'una malaltia molt greu amb patiments incurables".
En la decisió jurídica final, el tribunal addueix que "està sotmès als criteris tècnics de l'expert en la matèria", els d'un professional mèdic de l'Institut Mèdic Legal (IML) d'Andalusia.
Suspensió temporal per radioteràpia
La defensa de Griñán va sol·licitar la suspensió de la pena després d'un informe emès, el gener d'aquest 2023, per l'IML, amb l'objectiu d'exposar "la no conveniència de l'ingrés" a la presó fins que "remetés" la patologia oncològica.
El tribunal, primerament, va optar per accedir a la petició subsidiària de la defensa d'"ajornar la decisió" d'ingrés per complir la pena fins que acabessin les sessions de radioteràpia a les quals s'estava sotmetent l'expresident.
Temps després, els advocats de Griñán donaven compte a l'Audiència de la finalització de les sessions, exposant que, després del tractament, "el pla d'actuació consisteix només en tractament farmacològic i exercicis rehabilitadors".
Arribats a aquesta fase, l'Audiència va sol·licitar un nou informe per demanar si el nou tractament era "compatible amb l'ingrés a la presó" i resoldre sobre si suspendre la pena de presó gràcies a l'article 80.4 del Codi Penal.
Suspensió definitiva
En aquest sentit, a l'informe emès el 24 de maig passat, després de la visita de José Antonio Griñán a l'IML, el 18 de maig, un especialista mèdic exposava que el tractament que cal administrar-li requereix "vigilància estricta" i reiterava que el seguiment resultava "poc compatible amb la vida a la presó".
Davant d'aquesta consideració, la instància judicial va sol·licitar un document en el qual concretés "alguns punts" i es pronunciés sobre la conveniència de l'ingrés del baró socialista en un centre penitenciari.
En l'informe de resposta, a banda d'algunes disquisicions, l'informe medicoforense exposava que Griñán té "una malaltia molt greu" i especificava que haver acabat les sessions de radioteràpia "no significa que el càncer hagi remès".
Així, prosseguia, "no existeixen criteris mèdics que permetin parlar de remissió del càncer, una malaltia incurable"; extrem que, segons reiterava, "torna a fer patent la dificultat de mantenir una dinàmica carcerària".
La Fiscalia no s'hi oposa
Després del pronunciament de totes les parts, els delegats a Sevilla de la Fiscalia Especial contra la Corrupció i la Criminalitat Organitzada, exposaven que "a la vista de l'informe emès per l'IML" no s'oposaven a l'"aplicació" de l'article 80.4.
Quant al termini limitat en el qual José Antonio Griñán no ingressarà a presó, el document de l'Audiència conclou que "a la vista de l'informe medicoforense, fet per un expert en la matèria", la sala no pot fer res més que acordar "la suspensió de l'execució de la pena privativa de llibertat per un termini de cinc anys amb les prevencions legals, tenint en compte, a més, els informes de les acusacions, que no s'oposen a la concessió del benefici sol·licitat per la representació del penat".