Copenhaguen

Groenlàndia estrena nou estatut, que li obre el camí cap a la independència de Dinamarca

Aquest diumenge ha entrat en vigor el nou Estatut de Groenlàndia, territori que pertany a Dinamarca. El nou text reconeix el dret d'autodeterminació i obre la porta a la futura independència del país. A més, el nou Estatut permetrà a la regió gestionar una part dels recursos naturals, un fet que podria ser font de conflictes amb Dinamarca, ja que Groenlàndia té grans reserves de petroli i gas. L'increment d'ingressos que això significaria podria suposar un pas important cap a la independència.

Actualitzat
Fa 8 mesos, el 75% dels groenlandesos, la majoria inuits, van decidir a les urnes que volien tenir més veu en les polítiques per a l'illa i van aprovar un nou Estatut.

El text, que ha entrat en vigor aquest diumenge, permetrà que des del Parlament, l'Inatsisartut de Nuuk, Groenlàndia pugui legislar sobre els cossos policials i els jutjats. Ho farà en la llengua local, el kalaallisut o groenlandès, que es converteix en llengua oficial.

Les competències que seguiran sota control danès seran: Constitució, nacionalitat, Tribunal Suprem, defensa i seguretat, política monetària i de divises, i política exterior.

Porta a la sobirania

El nou text, que regeix les relacions amb Dinamarca, obre les portes a la independència, perquè permet al govern autonòmic gestionar el control dels hipotètics ingressos del seu subsòl. Ara per ara, Groenlàndia sobreviu de la pesca i de les subvencions de Copenhaguen, que li paga el 30% del pressupost.

La solució per trobar recursos podria trobar-se sota el gel. Es creu que en la profunditat de l'illa hi ha reserves de petroli similars a les de l'Iran o l'Iraq. També hi ha or i diamants. El canvi climàtic, que està desgelant el territori, podria enriquir els groenlandesos.

Anar al contingut