
Grups criminals i menors sicaris a Suècia, un tabú que trenca el nou "Punt de no retorn"
Raül Gallego Abellán investiga aquest fenomen, després que Suècia s'hagi convertit en l'estat d'Europa amb més violència amb armes de foc per càpita
Després de ser guardonada en la darrera gala dels premis Emmy Internacional, la sèrie documental "Punt de no retorn", dirigida pel periodista Raül Gallego Abellán, torna a 3Cat amb dos capítols dedicats a la violència amb armes de foc a Suècia. Un tema que el mateix periodista ha descrit a "Els matins" com a "tabú":
"Sempre m'ha sobtat que no se'n parlava, que és un tema tabú. Intento entendre per què passa això, més enllà del morbo i l'anècdota, en un país com Suècia, que tots ens imaginem com un lloc pacífic."
En els darrers anys, el país escandinau s'ha convertit en l'estat d'Europa amb més violència amb armes de foc per càpita, fruit de les lluites entre grups criminals que utilitzen, fins i tot, menors sicaris.
Des del 2017, una onada de tirotejos, guerres entre bandes i disputes pel control del tràfic de drogues ha desencadenat un augment dels actes de violència, la crueltat en els atacs, amb armes de foc i explosius, i inclús venjances contra familiars dels membres de les bandes criminals.
Migració que l'Estat no ha sabut integrar
A través de dos capítols, el primer dedicat a les bandes armades i el segon, als menors sicaris, el periodista Gallego Abellán investiga quin paper hi juga la segregació, la immigració que Suècia va acollir però no ha sabut integrar, i la creixent desigualtat entre rics i pobres, en aquest augment de la violència.

Per fer-ho, el periodista entrevista policies, membres de bandes criminals, sicaris adolescents, criminals experts en bombes i víctimes de la violència, que ens expliquen de primera mà la situació al país nòrdic, però també recull el testimoni de persones que han deixat enrere la vida criminal.
Els capítols estan disponibles des d'aquest dimecres a les 13 hores a la plataforma 3Cat.
- ARXIVAT A:
- Suècia