Grups d'homes a Telegram que es masturben amb fotos manipulades de dones: parlen dues víctimes

Dues dones expliquen l'impacte de veure com fotos seves penjades a les xarxes socials s'acaben convertint en material pornogràfic en xats de contingut sexual i vexatori

Judit Batlle Frigola / Júlia López RomeroActualitzat

"Algú la pot despullar?", "Algú es vol fer una palla amb la Jana?". Aquests van ser alguns dels primers missatges que va llegir la Jana (nom fictici per conservar la seva identitat) quan va entrar per primer cop en un grup de Telegram que duia el seu nom i cognom, seguit d'una foto seva –editada amb intel·ligència artificial– completament nua.

Va ser llavors quan va comprovar que gairebé 1.000 usuaris, gairebé tot homes amagats darrere pseudònims, cada dia envien fotos i vídeos editats del seu Instagram sense consentiment.

També s'hi va trobar vídeos d'aquests usuaris masturbant-se i ejaculant sobre una tauleta amb una foto de la seva cara, entre molts altres comentaris vexatoris i insults.

Després de l'impacte, la Jana va passar a l'acció:

"En aquell moment estava sola a casa i em va venir un atac d'ansietat. No sabia què fer. Aleshores va arribar el meu xicot i ho vam començar a capturar tot perquè sabíem que ho denunciaríem. Hi vam estar tres hores. Al final tant ell com jo vam acabar plorant perquè això no ho havíem vist mai."

 

A més a més, els participants d'aquest xat demanen "rol". Consisteix en el fet que dues persones d'aquest grup acorden tenir una conversa pujada de to en un xat privat: un es posa d'imatge de perfil una foto de la Jana, s'inventa un context i envia fotos d'ella editades prèviament amb intel·ligència artificial, mentre que l'altre es masturba fantasiejant que qui hi ha a l'altra banda del telèfon és realment la Jana. 

Una de les coses que no s'esperava la Jana és trobar gent coneguda dins del grup. Va identificar quatre membres perquè tenia els seus contactes agregats al telèfon mòbil. Alguns eren coneguts seus del poble i d'altres eren companys de professió, amagats darrere noms d'usuari ficticis.

Trobar aquest xat, per a la Jana, va significar un abans i un després en la seva vida: aquest grup continua actiu.

Companyes que també són víctimes d'aquests xats

Arran del seu cas, la Jana va descobrir que hi ha altres grups de companyes seves que segueixen exactament el mateix modus operandi. Per això les va avisar. Una d'elles és la Lorena: 

"Només ficar-me al grup, la meva cara era un quadre. Només veia fotos nostres comparant-nos, fotos d'altres noies, vídeos masturbant-se... horrible."

La Lorena és una de les víctimes d'aquests grups d'homes a Telegram (3Cat)
La Lorena és una de les víctimes d'aquests grups d'homes a Telegram (3Cat)


La facilitat de crear contingut modificat amb intel·ligència artificial  

La xarxa està plena d'eines en línia gratis sense cap mena de filtre ni control que permeten fer precisament coses que alimenten aquesta praxi.

Hi ha webs capaces de despullar persones d'una foto o fins i tot posar-hi efectes com simular que han ejaculat sobre el cos o la cara d'algú amb un filtre.

Fins i tot la mateixa aplicació de Telegram disposa de xats bot automàtics que despullen una persona d'una foto amb un sol clic i sense cap restricció. 

La Lorena ha decidit denunciar públicament el seu cas a la xarxa (3Cat)

Segons els experts, s'haurien de bloquejar els dominis d'aquestes webs quan apareguessin a la xarxa. Marc Rivero, expert en ciberseguretat, planteja les mesures:

"S'hauria de verificar la identitat amb el DNI i un vídeo a temps real. Això sí que ajudaria a controlar l'accés. Hauríem d'anar en aquesta via, sobretot amb eines que no tenen cap tipus de filtre."


Com afecta les víctimes

Aquestes conductes tenen un impacte molt traumàtic per a les víctimes, com relata la Jana: 

"Jo, per exemple, arran d'aquest grup he estat moltíssim temps sense voler tenir relacions sexuals, sense voler veure'm guapa. Anava a la feina algunes vegades lletgíssima per por que em tornessin a sexualitzar."

Els experts apunten que en casos com el seu, les víctimes poden tenir insomni, paranoia, trastorn de la conducta alimentària, deixen de voler sortir de casa, moltes vegades deixen d'assistir als centres educatius, deixen d'anar a la facultat, se senten amb moltíssima solitud i aïllament.

La psicòloga Alba Alfageme destaca com ho viuen les víctimes: 

"Senten que han estat agredides. Té a veure amb qui ets tu, com et representen al món i què fan amb la teva imatge."

Pots veure l'opinió dels experts en aquest vídeo:

Un delicte difícil de denunciar

La modificació d'imatges en perjudici d'una tercera persona es castiga penalment. Es considera un delicte contra la dignitat, no contra la intimitat, perquè la cara sol ser real, però el cos és una ficció generada amb IA.

 

Per això, la Jana ho va denunciar als Mossos d'Esquadra, però el procés judicial s'ha encallat i no sap com acabarà. La Lorena, en canvi, va decidir no denunciar i difondre-ho personalment a les seves xarxes socials i a cara descoberta:  

"Les meves companyes van denunciar i no van fer res. Llavors, em vaig dir: per què he de denunciar si em diran que tampoc hi poden fer res? Em diran que ho arxivaran... Així que per això vaig preferir parlar-ho públicament."

Sovint aquestes conductes no es denuncien, malgrat que són considerades un delicte penal.

Des de l'Associació Stop Violència de Gènere Digital apunten que més del 80% de les noies que hi contacten no han posat denúncia a la policia, una decisió que la presidenta de l'associació, Encarni Iglesias, anima a canviar: 

"Perquè puguem canviar la legislació actual necessitem que es posin denúncies. Si no hi ha estadístiques de l'augment d'aquest tipus de violències mai no canviarà la legislació."

L'advocada penalista Laia Serra hi insisteix: "És important denunciar sabent els itineraris que existeixen. Mossos ha d'actuar, la judicatura ha d'actuar i cal demanar responsabilitat a les empreses tecnològiques", subratlla. 

Tot just fa un any que Espanya té un coordinador de Serveis Digitals que pot interpel·lar les plataformes digitals en cas que no donin resposta. Els Mossos d'Esquadra no tenen xifres sobre quantes denúncies d'aquest caràcter han rebut.


Misogínia col·laborativa

L'existència d'aquests grups de Telegram són un tipus violència masclista que ara es reprodueix, també, amb la intel·ligència artificial. "Les violències masclistes tenen una capacitat metamòrfica molt important i a les xarxes socials s'amplifiquen i troben noves fórmules. No deixa de ser un reflex de la cultura de la violació portada a l'àmbit digital", explica la psicòloga Alba Alfageme.

Una violència sexual que s'exerceix en comunitat, que les expertes titllen de "misogínia col·laborativa".

La sociòloga Elisa García Mingo concreta el perquè d'aquesta denominació:

"Quan parlem de misogínia col·laborativa ens referim al fet que moltes vegades es necessita la col·laboració de molts usuaris per modificar o per emmagatzemar aquestes fotografies. És important entendre que hi ha una dimensió col·lectiva en què es donen suport, se celebren i es justifiquen aquestes violències."

No són casos aïllats

Aquests no són casos aïllats, Telegram és un niu de grups formats per comunitats d'homes que segueixen aquest mateix patró: difonen continguts sense permís de les xarxes socials de dones després de modificar-lo amb IA i el comparteixen com a moneda de canvi al xat per rebre'n més i complir amb les seves fantasies sexuals, a qualsevol preu.

Influencers, cantants o dones conegudes també en són víctimes. Fotos editades extretes de comptes d'Instagram de, per exemple, les cantants Aitana Ocaña o Emilia Mernes i les influencers Lola Lolita, Marina Rivers, Mar Lucas, entre moltes altres, són habituals en aquesta mena de xats. 

Perfils d'influencers que també han estat víctimes d'aquests xats (3Cat)

L'accessibilitat als grups de Telegram i la facilitat amb la qual es poden crear aquestes imatges sexualitzades són dos factors clau per entendre que n'hi hagi tants.

Segons l'informe "Generación expuesta" del projecte Divisar, un 13% dels joves enquestats admet haver creat contingut de caràcter íntim o sexual, tant de persones famoses com de familiars o amics. I un 12% admet haver-ho difós. 

Si vols explicar-nos el teu cas, contacta amb nosaltres a bustiadenuncia@tv3.cat
ARXIVAT A:
Violència masclistaMasclisme Xarxes socials
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut