Grups ecologistes demanen protegir el llop per controlar la població de senglars
Des del 2000 fins ara, s'han vist 16 exemplars de llop a Catalunya. Són mascles diferents i només hi ha una femella; tots d'origen italià. Sempre se'ls ha captat en solitari i no es té constància que s'hagin reproduït.
Ara, els ecologistes defensen que es reintrodueixi el llop per regular la població de senglars a Catalunya, i que es defensi l'espècie fins a declarar-se totalment protegida a Catalunya, com passa amb l'os bru.
A més, consideren que la protecció del llop, actualment, és insuficient per assegurar-ne la supervivència. Reclamen que es defensi l'animal i porten recollides prop de 14.000 firmes a les xarxes socials amb la campanya "Projecte Llop". David Serramitjana, de la Fundació FAUNA, assegura que amb el retorn del llop a Catalunya, es tornaria a equilibrar l'ecosistema de manera natural.
"Si no hi ha llop ningú es menja el senglar. Què passa? Doncs que hi ha una superpoblació de senglars, i llavors començen un altre cop els problemes, en aquest cas no amb els ramaders, sinó amb els agricultors, perquè els hi destrossa els camps."
Tècnics de l'equip de seguiment de la Generalitat han comptabilitzat 7 atacs de llop als ramats des de l'estiu passat. Els ramaders, però, s'oposen a aquesta afirmació; diuen que n'hi ha hagut una desena.
Tot i que el Departament de Territori ja s'ha compromès a subministrar gossos de protecció i estudia instal·lar tanques per al bestiar dels ramaders a la nit, els ramaders s'oposen al retorn del llop perquè consideren que la Generalitat els hauria de compensar a canvi del bestiar que perden. Florenci Serra, un pastor del Port del Comte té dos gossos que ha comprat expressament per protegir les ovelles del llop, que assegura que han sentit udolar per aquesta serra.
"No tenim perquè posar-hi les ovelles nosaltres per mantenir el llop a la muntanya. Si l'hi volen, que paguin els danys que pugui generar aquest animal."
Ricard Casanovas, cap del servei de Fauna i Flora del Departament de Territori de la Generalitat, explica que des de l'òrgan tampoc veuen clara la reintroducció de l'animal i, de moment, la descarten. No volen que tingui la mateixa protecció que l'os bru.
"El llop és un carnívor al 100% i va a lo fàcil, per molt que hi hagi ungulats salvatges com senglars, isards, cabirols... quan menys despesa generi o comporti per menjar o alimentar-se, va a lo fàcil."