Barcelona

"Guanya l'abusador": víctimes denuncien que el cas del Pare Manyanet s'arxiva per prescripció

Les víctimes d'abusos d'un professor laic del col·legi lamenten que ni tan sols les hagin escoltat i que la justícia arxivi la causa perquè va passar abans de la modificació del Codi Penal i ha prescrit

RedaccióActualitzat

El cas d'abusos sexuals d'un professor laic del Col·legi Pare Manyanet del barri de les Corts de Barcelona no tirarà endavant.

El jutjat d'instrucció 1 de Barcelona ha arxivat la causa oberta al professor, ara jubilat, per presumptes abusos sexuals a diverses alumnes d'entre 9 i 11 anys de l'escola durant les dècades dels 80 i 90, en considerar que els fets han prescrit.

13 dones nascudes entre els anys 77 al 88 van denunciar haver patit abusos d'aquest professor. Hi ha també algun home que ha denunciat com a testimoni els tocaments a les seves companyes. Les víctimes es van organitzar en un xat de WhatsApp: en total, 86 exalumnes del Pare Manyanet que han posat en comú vivències i abusos.

Des que està en vigor la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l'adolescència de l'any 2021, la prescripció dels delictes més greus que afecten menors comencen a comptar a partir que la víctima fa els 35 anys. Però això només es pot aplicar als delictes comesos a partir del 2021.

En aquest cas es tracta de fets anteriors a l'any 2004 i el jutge ha decidit que, d'acord amb el Codi Penal vigent aleshores --tant si s'aplica el Codi Penal en la redacció de 1999 com en la del 2004-- el delicte ha prescrit i, per tant, ordena l'arxivament de la causa i l'extinció de les responsabilitats penals que el professor pogués tenir.

Les víctimes lamenten que els fets ni tan sols s'hagin investigat i que la justícia no les hagi escoltat:

Eva Bellart Baratau, primera denunciant víctima d'abusos: "És molt greu el que va passar, no? Un exprofessor del Manyanet de les Corts, l'Adalmir Lleixà Subirats, pederasta que va abusar de mi quan jo era una nena. Durant diversos anys a l'escola i moltes d'altres, i és que, per molt que passin els anys, això no hauria d'estar prescrit."

Les víctimes es van organitzar en un xat de WhatsApp (3Cat)

Aquests abusos sexuals ocorreguts entre finals dels 80 i inicis dels 2000 al Col·legi Pare Manyanet s'arxiven. L'advocat de l'exprofessor i el fiscal van demanar l'arxivament de la causa i el magistrat els ho reconeix en la interlocutòria.

La denunciant més jove, Núria Hornos Cirera, de 36 anys, va patir els tocaments quan en tenia 13, en l'últim curs del professor denunciat abans de jubilar-se.

"Jo me'n recordo d'estar a l'aula i quan preguntaves a algú o quan hi havia alguna interacció amb ell, t'agafava molt les mans. Llavors t'anava agafant les mans i també recordo de voler-les apartar i no poder. Vull dir que les agafava amb molta força i les posava contra la cantonada de la taula i llavors ell es refregava."

Explica que no li passava només a ella, que altres companyes de classe també ho patien: "No és un tema aïllat que fos només amb mi. Jo en aquell moment no ho atribuïa a res. Em quedava com de dir, què fa? Però no li donava una connotació sexual."

L'Eva creu que és un dret de les víctimes denunciar quan sentin que és el moment: "Les persones que hem patit tot això, tenim tot el dret de dir-ho quan sentim que és el moment. No perquè hi ha una llei que diu 'si passen més de 10 anys i ja prescriu el cas, això no pot ser'".

La Núria coincideix en aquesta apreciació i diu que qui s'ha d'avergonyir són el denunciat i la institució:

"Que les víctimes hem de donar la cara, no? I que no ens hem d'avergonyir i hem d'explicar el que passa i no ho hem de normalitzar ni banalitzar. I que qui s'ha d'avergonyir són ells i la institució."

Àlex Zaragüeta Bagils, advocat penalista, veu comprensible que les víctimes de casos d'abusos quan eren menors tinguin aquesta sensació de desprotecció: "Al cap de molt temps són capaces d'explicar el que els ha passat i de denunciar uns fets, i es troben que l'administració de justícia els hi tanca les portes de continuar perseguint aquest fet." Però reconeix que "és el que és correcte, amb la llei amb la mà".

Per això, Zaragüeta creu que potser semblaria més raonable "que determinats tipus de delicte no prescrivissin mai i que el tema de la prescripció afectés només l'execució de la pena":

"Que almenys quedi la sentència, quedi com a antecedent penal i, sobretot, que la víctima tingui com a mínim aquest rescabalament moral de dir, bé, al final s'ha fet un judici, s'ha demostrat que aquesta persona em va fer això i s'ha demostrat que jo soc víctima."

La decisió del jutge d'arxivar el cas no complau les víctimes d'aquest cas d'abusos a menors.

Malgrat tot, l'Eva considera que denunciar no ha estat inútil: "Jo em quedo amb tot el procés que jo he pogut sanar i el fet d'haver ajudat també altres dones a treure-ho a la llum."

La Núria lamenta que en aquest cas "hi surt guanyant l'abusador i la institució Manyanet. Són els que hi han sortit guanyant en aquesta situació".

"T'anava agafant molt fort de les mans i les posava contra la cantonada de la taula i llavors ell es refregava", explica una de les víctimes d'abusos (3Cat)
ARXIVAT A:
JudicialPederàstia Menors
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut