Guerra de xifres a Madrid: demanen criteris comuns i mesures adaptades al territori

Per evitar aquesta disparitat de valoració d'unes mateixes xifres, els experts veuen imprescindible que s'implantin unes regles de joc clares que permetin quantificar el perill de propagació

Eva Pelegrí/RedaccióActualitzat

Guerra de xifres, a Madrid, sobre la situació de la Covid-19, com a conseqüència de l'enfrontament polític entre el govern de la comunitat i el govern espanyol.

L'executiu que presideix Isabel Díaz Ayuso assegura que la situació millora, però el Ministeri de Sanitat insisteix a demanar mesures més dràstiques per contenir la pandèmia.

Per evitar aquesta disparitat de valoració d'unes mateixes xifres, els experts veuen imprescindible que s'implantin criteris comuns, unes regles de joc clares que permetin quantificar el perill de propagació.

Remarquen, de tota manera, que, més enllà de les xifres concretes dels indicadors, les mesures han d'adaptar-se a cada territori, perquè depenen de diversos factors.

Així ho explica Daniel López Acuña, exdirector d'Emergències de l'Organització Mundial de la Salut (OMS):

"És bo definir llindars quantitatius per a aquestes variables múltiples, que permetin una decisió més objectiva. Això és una cosa que França fa, per exemple."


Clara Prats, coordinadora del Grup de Recerca Biocom-SC Biologia Computacional i Sistemes Complexos de la UPC, posa un exemple:

"El llindar de 500 no és vàlid de la mateixa manera per tot arreu. És a dir, davant dels mateixos números, d'un mateix panell d'indicadors amb un cert color -que ens porti al taronja, que ens porti al vermell-, la mesura concreta també dependrà una mica de quina és la situació a peu de carrer."


Cal, en definitiva, segons Prats, "tenir en compte aspectes qualitatius", factors com la mida i la densitat de la població o el grau de mobilitat.

 

Cua en una parada d'autobús de Madrid (EFE/Emilio Naranjo)


En aquest sentit, Prats considera que a Madrid ja s'hi arriba tard:

"Estem parlant d'un llindar molt alt en què les accions haurien de ser absolutament dràstiques, no podem resoldre-ho amb una petita limitació de la mobilitat."


A la Comunitat de Madrid s'han superat, de llarg, llindars com el de l'ocupació hospitalària i el del nivell de positius en les proves PCR, que supera el 20%. Una dada que, segons els experts, indicaria que hi podria haver molta transmissió comunitària.

El govern de Díaz Ayuso, però, sosté que la situació està controlada.

 

Parc de Fuenlabrada tancat a causa de les mesures anti-Covid (EFE/David Fernández)


Per demostrar-ho, ha començat a fer tests ràpids d'antígens, massius, al Puente de Vallecas. Unes proves que té intenció d'estendre a les zones amb més incidència de Covid-19.

A més, ha apuntat a un descens dels ingressos hospitalaris, qüestionat per Guillén del Barrio, infermer de l'hospital de la Paz i delegat del sindicat MATS de treballadors de la sanitat:

"La presidenta de la comunitat deia ahir que els ingressos havien baixat un 66%. Però jo he treballat el cap de setmana i he vist amb els meus ulls com en una urgència hem tingut el gimnàs per a tractaments de fisioteràpia amb 25 pacients. N'hi ha arribat a haver 36."


De fet, els professionals sanitaris alerten, precisament, de l'augment de la pressió sobre els hospitals. En aquest sentit, el sindicat MATS ha mostrat a les xarxes fotografies de llits al gimnàs de La Paz, per la saturació de pacients de coronavirus.

 

El sindicat MATS de professionals sanitaris ha mostrat fotos de llits en un gimnàs de l'hospital la Paz


Del Barrio denuncia que "ja hem omplert la capacitat normal de cures intensives" i que, a més, "s'han hagut de de cancel·lar cirurgies", perquè l'augment de pacients Covid ha obligat a ocupar parcialment l'espai de reanimació dels pacients acabats d'operar.

També cal tenir en compte, afegeix, que "les llistes d'espera són espantoses", perquè la primera onada ja va obligar a ajornar intervencions i visites.

ARXIVAT A:
Coronavirus Comunitat de Madrid
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut