Guerra oberta al CGPJ per la renovació dels dos membres del Constitucional
Ple del Consell General del Poder Judicial amb Rafael Mozo com a president suplent, l'octubre a Madrid (EFE)

Guerra oberta al CGPJ per la renovació dels dos membres del Constitucional

El sector conservador qualifica de xantatge la proposta de PSOE i Unides Podem per desbloquejar la renovació del TC, mentre que el progressista la valora positivament

Redacció / AgènciesActualitzat

La divisió ben coneguda dels membres del Consell General del Poder Judicial, el CGPJ, en dos blocs, qualificats de conservador i progressista, ha esclatat aquest divendres de manera oberta.

El detonant ha estat la intenció del PSOE i d'Unides Podem d'aprofitar la reforma del Codi Penal per eliminar el delicte de sedició, per modificar també el sistema d'elecció dels membres del Tribunal Constitucional.


Els conservadors demanen un ple extraordinari del CGPJ

Membres del sector conservador del CGPJ han acusat el govern espanyol de "jugar amb foc" i han demanat un ple extraordinari per escollir com més aviat millor els dos membres del TC que havien de renovar el setembre.

A l'altre bàndol i molt al contrari, els membres del sector progressista consideren que ara ja no hi ha pressa per nomenar-los --estan en funcions des del juny--, i prefereixen esperar al ple ordinari del 22 de desembre.

Qui ha de decidir si s'avança o no és el president suplent, Rafael Mozo, del sector progressista, nomenat a mitjans d'octubre en substitució de Carlos Lesmes, que va plegar després de quatre anys d'exercir amb el mandat caducat.

Carlos Lesmes, president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (Arxiu)
Carlos Lesmes, quan era president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial 

Els progressistes amenacen de votar en blanc

Segons fonts del sector progressista, els seus membres estarien fins i tot disposats a votar en blanc a tots els plens l'elecció dels membres del TC fins que s'hagi aprovat la reforma impulsada pel govern.

Aquesta reforma busca evitar el bloqueig que el sector conservador manté des del setembre per elegir-los, eliminant l'acord actualment necessari de 3/5 parts del CGPJ per fer l'elecció.

En cas que tres mesos després d'esgotat el mandat no s'haguessin escollit els membres amb aquesta majoria, l'elecció es faria amb una elecció simple a una sola volta.


Les responsabilitats penals dels membres del CGPJ, un "xantatge"

La reforma també introdueix responsabilitats penals als membres del CGPJ si no ho fan, que és el punt que ha encès més els conservadors, que ho han qualificat d'"ingerència" i de "xantatge".

Alguns membres consultats per l'agència EFE han afirmat que "en la pràctica" els estan tractant de "delinqüents", i neguen que estiguin bloquejant res ni que estiguin actuant a instàncies del PP.

Segons fonts del CGPJ consultades per Europa Press, al darrere de la pugna hi ha el veto que el sector conservador posa a un dels candidats progressistes, José Manuel Bandrés.

En joc, els equilibris i les majories del TC dels pròxims anys

Els conservadors afirmen que la reforma busca assegurar l'elecció de Bandrés, i que, amb els membres escollits pel govern espanyol fa 10 dies, Juan Carlos Campo i Laura Díez, el TC acabi presidit per Cándido Conde-Pumpido.

Segons denuncien, Pedro Sánchez busca un canvi en els equilibris del TC que li sigui favorable en els conflictes que li tocarà dirimir en els pròxims anys, entre els quals molts recursos del PP i de Vox contra lleis aprovades pel govern actual.

El bloc progressista, per la seva banda, destaca que la reforma del govern espanyol només està pensada per a situacions excepcionals com l'actual, en què la renovació està bloquejada pels conservadors.


Buscar solució al "doble bloqueig" dels conservadors

I denuncien el "doble bloqueig" que exerceixen aquests amb les majories que encara tenen al CGPJ i al TC, i afegeixen que el paper del Congrés és precisament oferir solucions a situacions d'aquesta mena.

És, per tant, una pugna de poders i de noms amb rerefons partidista, en què destaquen alguns candidats a convertir-se en membres del TC, entre els quals el jutge Pablo Llarena.

Mentrestant, tant el partit d'extrema dreta Vox com Ciutadans han proposat fer una moció de censura a Pedro Sánchez, però el PP de moment s'hi resisteix i vol posar recurs contra la reforma, precisament al Constitucional.

 

 

ARXIVAT A:
CGPJTribunal Constitucional PSOEUnides PodemPPVox
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut