El fundador d'Amazon va comprar The Washington Post el 2013 per 250 milions de dòlars (Europa Press/Paul Ellis)

Guerra oberta al Washington Post: trenca la tradició i no demana el vot per cap candidat

La redacció acusa Jeff Bezos, propietari del diari i tercer home més ric del món gràcies a Amazon, d'haver impedit un editorial a favor de Harris

Actualitzat

Fa més de 35 anys que el Washington Post, un dels diaris més prestigiosos dels Estats Units, dona suport a un dels candidats a la presidència durant la cursa electoral. Però en la campanya actual, malgrat ser la més ajustada de la història recent, la capçalera propietat del milmilionari Jeff Bezos ha optat per no posicionar-se.

L'anunci l'ha fet l'editor en cap i conseller delegat del Post, William Lewis, en un article d'opinió publicat aquest divendres. Lewis ha explicat que el consell editorial no farà costat a cap aspirant a la Casa Blanca, ni en aquestes eleccions presidencials ni en les futures.

"Estem tornant a les nostres arrels de no avalar cap candidat presidencial", ha indicat, recordant que és el que feia la capçalera abans del 1976, quan va demanar el vot per Jimmy Carter arran de l'escàndol Watergate.


Bezos hauria forçat la decisió

La decisió ha obert una guerra interna al diari i ha generat moltes crítiques de companys del sector.

Com a mínim, ja ha dimitit un dels editors, i l'exdirector Martin Baron, llegenda del periodisme als Estats Units, ho ha descrit com un acte de "covardia"

"Donald Trump ho veurà com una invitació a intimidar encara més el propietari, Jeff Bezos, i els altres. És preocupant la falta de caràcter d'una institució famosa per la seva valentia", ha escrit Baron a X

Logotip del Washington Post, diari històric de la capital dels Estats Units (Reuters/Gary Cameron)

El sindicat de treballadors s'ha mostrat "profundament preocupat" per la decisió, especialment onze dies abans d'unes eleccions que tindran unes conseqüències "immenses".

En un comunicat, acusen directament Bezos d'impedir el suport a Kamala Harris malgrat que l'aval "ja estava redactat":


"Ja estem veient cancel·lacions de lectors lleials. Aquesta decisió afebleix el treball dels nostres membres en un moment en què hauríem d'estar construint la confiança dels nostres lectors, no perdent-la", afegeix el sindicat.

"El diari en què m'ha encantat treballar durant 47 anys està morint en la foscor", ha valorat el periodista David Maraniss, guanyador de diversos premis Pulitzer, fent referència al lema de la capçalera, "Democracy dies in darkness" ('La democràcia mor en la foscor').

Amb tot, un grup de columnistes sota la mateixa capçalera ha publicat un breu article crític amb aquesta posició: "És un error terrible", lamenten.

Segons recull la ràdio pública NPR, almenys 1.600 subscriptors han cancel·lat la seva subscripció després de l'anunci. L'escriptor Stephen King és un d'ells:

 

Divisió entre les grans capçaleres

Tant a les eleccions del 2016 com a les del 2020, el Post va donar suport als rivals demòcrates de Trump, Hillary Clinton i Joe Biden. De fet, Trump ha criticat sovint la cobertura que li fa el diari i els seus periodistes. 

Tot i això, aquest divendres, el candidat republicà va reunir-se amb executius de Blue Origin, la companyia d'exploració espacial de Jeff Bezos. La trobada ha provocat que alguns crítics especulin que l'objectiu del fundador d'Amazon és evitar un xoc amb Trump.

Sigui com sigui, el Washington Post és el segon gran diari del país que no es decanta per cap aspirant. Aquesta setmana, Los Angeles Times va generar reaccions similars quan el propietari, Patrick Shiong, va dir que no avalaria ni Harris ni Trump.

Jeff Bezos, durant una conferència l'any 2018
Bezos també és propietari d'una cadena de supermercats, la plataforma Twitch o la Metro-Goldwyn-Mayer (Reuters / Joshua Roberts)

Shiong ha negat cap censura al consell editorial i ha dit que la posició del diari és perquè té por que un aval s'afegeixi a la divisió que ja pateix al país.

A l'altre cantó de la balança, el New York Times va fer costat a la candidata demòcrata fa un mes amb un article on assegurava que era "l'única opció patriòtica". 

 

ARXIVAT A:
Estats UnitsTrump Mitjans de comunicacióKamala HarrisEleccions Estats Units 2024
Anar al contingut