Veïns i restauradors han entrat en una batalla de signatures per les terrasses (ACN/Natàlia Segura)

Guerra per les terrasses a Barcelona: els veïns volen límits i el gremi s'hi oposa

L'Ajuntament descarta canviar la normativa i diu que centra els esforços a fer complir l'ordenança vigent i evitar que els incompliments quedin impunes

RedaccióActualitzat

Guerra oberta per les terrasses a Barcelona. La Federació d'Associacions Veïnals (FAVB) ha recollit prop de 18.000 signatures per fer una nova ordenança que les limiti, però el Gremi de Restauració ha contraatacat i diu que ja té 10.000 signatures per defensar-les.

Tot i la voluntat dels veïns de canviar la normativa, l'Ajuntament de Barcelona manté que vol posar els esforços a fer complir l'ordenança actual i que no es planteja obrir un debat per a una nova regulació.

La FAVB ha lliurat prop de 18.000 signatures a l'Ajuntament de Barcelona (Europa Press)

No obstant, la FAVB ja ha lliurat les signatures a l'Ajuntament, que ara té un mes per comprovar-les. Seguint els passos que marca el reglament de participació per a les iniciatives ciutadanes, l'entitat veïnal espera que es puguin iniciar els tràmits per a una nova normativa.

Els veïns reclamen un "equilibri d'usos" a l'espai públic, que es garanteixi l'accessibilitat a les voreres i que les terrasses tanquin a les 10 del vespre (entre dues i tres hores abans que ara, segons el dia) per garantir el dret al descans.

També reclamen un règim sancionador "que sigui efectiu" i retirar llicències quan es demostri una reiteració en l'incompliment de les normes.

Per la seva banda, el Gremi de Restauració posa en dubte la validesa de les signatures que ha recollit la FAVB i diu que les estudiarà. Denuncien que els plecs que acompanyen les firmes no inclouen una explicació precisa dels canvis que es proposen.

El director del Gremi, Roger Pallarols, assegura que si les propostes dels veïns tiressin endavant, "milers de negocis familiars i pimes entrarien en risc", perquè les terrasses s'han convertit en "un element clau" per a la competitivitat dels locals.

Enmig d'aquest debat, la primera tinenta d'alcaldia de l'Ajuntament, Laia Bonet, ha dit que l'objectiu és "fer complir la normativa" actual i "que no hi hagi impunitat per a qui la incompleix". I ha replicat la recollida de signatures per part de la FAVB:

"No som partidaris d'obrir noves regulacions sense tenir assegurat que la regulació que tenim avui la fem complir i veiem quin és l'impacte de fer-la complir."

L'ordenança de terrasses que està vigent a Barcelona es va modificar el juny del 2018 amb l'aval de tots els partits excepte la CUP. En l'actualitat, segons les dades obertes de l'Ajuntament, a la ciutat hi ha més de 6.600 terrasses.

 

Anar al contingut