Sant Jordi feiner amb un ambient exultant al carrer, malgrat el fred

Barcelona recupera el protagonisme de la Rambla, Girona torna la diada al Barri Vell, i Lleida i Tarragona mantenen la ubicació dels últims anys
Redacció Actualitzat
TEMA:
Sant Jordi

Es preveia un Sant Jordi multitudinari i així ha estat. L'ambient festiu de Sant Jordi ha omplert carrers d'arreu de Catalunya, en la primera diada en dia feiner des de la pandèmia.

Riuades de gent amunt i avall han inundat els centres de pobles i ciutats, remenant els llibres entre les nombroses parades i comprant roses. Això sí, equipats amb abric i paraigües, per si de cas. 

Malgrat el temor que la pluja aigualís la festa, el cel l'ha respectat en general, tret d'alguns ruixats a la part nord del país al matí i alguns de puntuals a la tarda al sud i a Ponent.

Multitud de gent passejant per la Rambla (Kike Rincón / Europa Press)

Després d'un matí animat, la tarda s'ha convertit, com era de preveure, massiva, coincidint amb el final de la jornada laboral i de les classes. 

El centre de Barcelona ha estat un formiguer, sobretot els carrers del voltant de la Rambla, passeig de Gràcia i Plaça Catalunya, on la multitud de visitants han col·lapsat algunes estacions de Renfe i de Metro, i el personal de seguretat ha hagut de tallar a estones l'accés a les andanes.

I entre la marea de ciutadans, intentaven passar desapercebuts famosos que no s'han volgut perdre la festa, com  J.A. Bayona, director de "La societat de la neu", a qui un munt de seguidors no el deixaven avançar pel passeig de Gràcia intentant treure's una foto amb ell.
 

Llargues cues de firmes d'autors

La diada de Sant Jordi esdevé un punt de trobada entre lectors i escriptors, que tenen l'oportunitat de coincidir en alguna de les nombroses signatures de llibres que s'organitzen arreu del país.

Hi ha hagut llarguíssimes cues per aconseguir la signatura d'autors supervendes i els més mediàtics, que han tingut, en la jornada d'avui, la seva cita anual amb el bany de masses.

Cues de lectors esperant la signatura dels seus escriptors (ACN/Pere Francesch)

Alguns autors han sofisticat la logística, com Javier Castillo, dedicant 100 exemplars per hora amb l'ajuda de dos assistents, un per obrir un llibre per la pàgina blanca i un altre per fer la foto de record amb el mòbil del lector.

L'escriptor mexicà, Juan Carlos Villalobos, que viu fa anys a Barcelona, defineix Sant Jordi com "un oasi en un desert apocalíptic" i ha sorprès els seus lectors obsequiant-los amb un microconte.

El dia fred amb què s'ha llevat Sant Jordi potser ha estat el culpable de l'afonia de Sergi Pàmies.

Ramon Gener signant llibres durant el dia de Sant Jordi (ACN/Jordi Borràs)

Fins i tot els autors més veterans, eufòrics en una jornada com la de Sant Jordi, han volgut mostrar el seu agraïment als lectors més fidels, com Eduardo Mendoza que ha regalat una rosa a la primera lectora que feia cua perquè li signés el llibre, i Pilar Eyre, que, des de la caseta, ha gravat un vídeo per una lectora de 96 anys que no ha pogut venir en persona.

I a la gran presència de mitjans de comunicació, s'hi han sumat nombrosos influencers i youtubers que no han volgut de perdre l'oportunitat de guanyar seguidors fent directes intentant acaparar l'atenció dels escriptors. 

Les Teresines en la signatura de llibres (ACN/Pere Francesch)

Per primera vegada, aquest any no hi ha hagut el rànquing dels llibres més venuts del dia, sinó un llistat dels autors més buscats, entre els quals hi ha Ramon Gener, Xavi Coral i Eva Baltasar. Caldrà esperar al dia 29, quan el Gremi de Llibreters publicarà una llista definitiva.

Passejar i fullejar els llibres és un dels plaers de la jornada festiva d'avui. Per a qui els compren? Això ens han respost:

I de roses... les vermelles, com és habitual, són les més triades. A qui les regalen?


Barcelona: el retorn de la Rambla

La gran novetat d'aquest any a Barcelona ha estat la recuperació del protagonisme de tota la Rambla, amb parades de mar a muntanya, des del Centre d'Arts Santa Mònica fins a Canaletes, deixant enrere les restriccions per l'impacte de l'atemptat del 2017 i per la pandèmia.

L'epicentre, però, ha tornat a ser la superilla literària de l'Eixample --nascuda arran de la covid-19 i plenament consolidada--, amb importants restriccions de trànsit durant tota la jornada.

Hi ha hagut rècord de parades a la ciutat, fins a 336, 16 més que l'any passat, repartides entre tots els districtes, i 214 signatures d'autors, una més que el 2023.

Girona recupera el barri Vell per Sant Jordi (ACN/Àlex Freixas)

Girona: la diada torna al Barri Vell quatre anys després

La diada de Sant Jordi a la ciutat de Girona ha estat marcada pel retorn de les parades de llibres i roses al centre de la ciutat, després que es traslladessin a l'esplanada de la Copa, a la Devesa, per la covid. Un espai ampli i sense aglomeracions, però allunyat del centre i amb el problema afegit de la pols. 

La plaça Catalunya ha acollit les parades principals, 25 de llibres i 12 de roses, mentre que la rambla de la Llibertat ha acollit les entitats i la plaça del Vi els partits polítics, amb un centenar de parades més.  

Avinguda Francesc Macià de Lleida per Sant Jordi (ACN/Ignasi Gómez)

Lleida: epicentre a l'avinguda Francesc Macià i la rambla Ferran

Unes 187 parades han omplert els carrers de Lleida. L'epicentre s'ha tornat a situar a l'avinguda Francesc Macià, amb parades professionals de llibreries i floristeries, i a la rambla Ferran, amb les parades d'entitats i amb paper destacat del nou Museu Morera, acabat d'obrir al públic. 

També s'han desplegat parades al llarg de l'Eix Comercial i a la plaça Ricard Vinyes.

També hi ha hagut una quarantena de parades d'entitats més repartides per la ciutat amb un programa replet d'activitats i tallers. 

Gent mirant llibres en una parada de Tarragona (ACN/Neus Bertola)

Tarragona: la Rambla Nova torna a centralitzar Sant Jordi

La Rambla Nova ha estat el centre neuràlgic de la diada de Sant Jordi a Tarragona. Aquest any la principal artèria de la ciutat ha acollit 137 parades distribuïdes entre el monument a Roger de Llúria a la Font del Centenari.

A la tarda hi ha hagut la tradicional ballada de sardanes a la plaça Verdaguer i l'actuació castellera de les quatre colles de la ciutat al capdamunt de la Rambla Nova. 

 

ARXIVAT A:
Sant Jordi
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
El més llegit
AVUI ÉS NOTÍCIA
Anar al contingut