Guia per a Eurovisió: favorites, expulsió dels Països Baixos i canvis en la votació
- TEMA:
- Festival d'Eurovisió
Aquest dissabte es fa a la ciutat sueca de Malmö la 68a edició del festival d'Eurovisió i, més enllà de la música, hi ha una atenció especial per la seguretat i la participació d'Israel, en plena guerra a Gaza.
Les votacions diran qui agafa el relleu de la sueca Loreen aquest any, amb la incògnita de saber en quina posició acaba Israel, el sisè país en ordre d'actuació i que surt amb possibilitats de quedar al capdavant. Ucraïna va guanyar el 2022, gràcies al vot de l'audiència, que va capgirar el resultat dels jurats professionals.
La Unió Europea de Radiodifusió (UER), organitzadora de l'esdeveniment, no només ha defensat la participació de la cantant israeliana Eden Golan, sinó que ha intentat tapar els crits contra Israel i a favor de Palestina en la realització televisiva.
La televisió belga, en canvi, va tallar l'emissió durant l'actuació d'Israel en les semifinals, com a mostra de protesta, i els carrers de Malmö s'han omplert de manifestants que han demanat la seva expulsió.
I qui no participarà a Eurovisió és Joost Klein, dels Països Baixos. Aquest mateix dissabte, l'organització ha confirmat que suspèn la seva actuació per una denúncia per "comportament inadequat".
En aquest festival, Espanya estarà representada per Nebulossa, nom artístic de la parella formada per Maria Bas i Mark Dasousa, que porten fins a Malmö el seu tema "Zorra", polèmic des del primer moment i que els experts situen a la part baixa de la taula final.
Ordre de les actuacions
Després de saber-se quins són els 26 països classificats per a la final d'Eurovisió, l'organització ha donat a conèixer l'ordre de les actuacions. Obrirà foc el país amfitrió, Suècia, i tancarà el certamen Àustria. Espanya actuarà en vuitè lloc, pels volts de les 10 de la nit.
1. Suècia: Marcus & Martinus - Unforgettable
2. Ucraïna: alyona alyona & Jerry Heil - Teresa & Maria
3. Alemanya: ISAAK - Always on the run
4. Luxemburg: TALI - Fighter
5. Països Baixos: Joost Klein - Europapa (El festival ha anunciat que no participarà)
6. Israel: Eden Golan - Hurricane
7. Lituània: Silvester Belt - Luktelk
8. Espanya: Nebulossa - Zorra
9. Estònia: 5MIINUST x Puuluup - (Nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi
10. Irlanda: Bambie Thud - Doomsday blue
11. Letònia: Dons - Hollow
12. Grècia: Marina Satti - Zari
13. Regne Unit: Olly Alexander - Dizzy
14. Noruega: Gate - Ulveham
15. Itàlia: Angelina Mango - La noia
16. Sèrbia: Teya Dora - Ramonda
17. Finlàndia: Windows95man - No rules!
18. Portugal: Iolanda - Grito
19. Armènia: Ladaniva - Jako
20. Xipre: Silia Kapsis - Liar
21. Suïssa: Nemo - The code
22. Eslovènia: Raiven - Veronika
23. Croàcia: Baby Lasagna - Rim Tim Tagi Dim
24. Geòrgia: Nutsa - Firefighter
25. França: Slimane - Mon amour
26. Àustria: Kaleen - We will rave
Croàcia, favorita a les apostes
El resultat del certamen se sabrà poc després de la mitjanit de dissabte a diumenge, però les cases d'apostes ja tenen els seus favorits. Al representant de Croàcia, Baby Lasagna, li atorguen un 42% de possibilitats de guanyar amb la cançó "Rim Tim Tagi Dim".
En segona posició, les cases d'apostes situen la representant d'Israel, Eden Golan, seguida pel suís Nemo, que seria tercer segons els pronòstics.
Les perspectives per a Espanya no són gaire bones, però han millorat lleugerament des de l'actuació de les semifinals, molt aplaudida i corejada pel públic del Malmö Arena. Les apostes donen a Nebulossa menys d'un 1% de possibilitats de guanyar i els situen en divuitena posició.
Sense representant dels Països Baixos
Entre les cançons que han cridat més l'atenció d'aquest festival hi ha la dels Països Baixos, "Europapa", que interpreta Joost Klein. El tema, però no es veurà en la final d'aquest dissabte.
L'organització l'ha fet fora del concurs per un "incident" que no ha acabat d'aclarir, però que no tindria a veure amb la polèmica sobre Israel. Klein hauria tingut una "conducta inapropiada", segons el festival.
Divendres l'organització ja no li va permetre intervenir a l'assaig final de divendres.
Aquesta és l'actuació que no es veurà a Eurovisió:
Actuacions sorprenents
Des d'Irlanda, Bambie Thug porta a Malmö el seu estil fosc, que defineix com "Ouija Pop". El tema "Doomsday blue", que barreja diversos estils, posa en escena un ritual de terror.
Tampoc passarà desapercebuda l'actuació de Finlàndia, un país que es pren molt seriosament Eurovisió. Després de l'exitós "Cha cha cha" de Käärijä de l'any passat, presenta "No rules!", interpretada per Windows95man.
Votacions obertes des de la primera actuació
Un dels moments més emocionants del festival d'Eurovisió és sens dubte el de les votacions. Un any més es manté un sistema mixt de votació, en què es combina el vot del jurat de cada país, conformat per cinc membres amb experiència acreditada en el sector musical, i el televot, que suma els vots dels teleespectadors de tots els països.
Enguany hi ha una novetat destacada en les votacions: els espectadors podran començar a votar just abans que comenci la primera actuació i fins aproximadament mitja hora després del final del concurs.
També canvia el nombre de vots destinats als jurats professionals i al públic: l'audiència tindrà més pes en la votació, un 50,6%, i els jurats professionals un 49,4%.
50 anys de "Waterloo"
L'any que Suècia acull el festival d'Eurovisió coincideix amb el cinquantè aniversari d'una de les actuacions més cèlebres de la història d'Eurovisió: el "Waterloo" del grup suec Abba.
El 1974, Abba va aconseguir la primera de les set victòries que Suècia té en el seu palmarès eurovisiu. A la final d'Eurovisió d'aquest dissabte s'homenatjarà el quartet suec, però no està previst que hi participin els membres del grup.
- ARXIVAT A:
- Festival d'Eurovisió