Guia per al 2024, l'any que comença: tarifes, transports i el calendari que ens espera

És un any de traspàs. Què podem esperar dels pròxims 366 dies?

El 2024 comença en dilluns i serà el sisè any de traspàs del segle XXI. Per tant, aquest mes de febrer tindrà 29 dies. 

Tindrà 11 dies festius entre setmana i hi haurà quatre caps de setmana llargs, i dos possibles ponts el 15 d'agost i per Nadal i Sant Esteve per als qui es vulguin agafar el dia entremig de vacances. Per contra, al calendari del 2024, els festius de l'1 de maig i l'11 de setembre cauen en dimecres, justa al mig de la setmana.

L'espera fins al pròxim període de vacances, la Setmana Santa, no serà tan llarga com en anys anteriors. El 2024 Divendres Sant serà el 29 de març i l'1 d'abril serà Dilluns de Pasqua. L'únic festiu que caurà en diumenge serà la Immaculada, el dia 8 de desembre, Reis i la Festa Nacional d'Espanya, el 12 d'octubre, seran en dissabte.

I com cada any de traspàs hi haurà Jocs Olímpics i Paralímpics que, en aquesta ocasió se celebraran a París a partir del 26 de juliol els primers i del 28 d'agost els segons. Un esdeveniment esportiu que fixarà a París els ulls de tot el món. 


L'estat del món el 2024

Un any més, entrem al nou any amb diversos conflictes bèl·lics oberts al món. L'esclat de la guerra a Gaza el passat mes d'octubre s'ha afegit a la guerra que es viu a Ucraïna des de la invasió russa el febrer de 2022. 

El nou any caldrà estar també alerta a altres escenaris internacionals amb tensió com el Sudan, el Sahel, el Iemen o Taiwan. Els últims conflictes armats, la resposta internacional i què ha fet la comunitat internacional per preservar els drets humans de la població civil han deixat les Nacions Unides en un dels moments de màxima debilitat com a àrbitre de la legalitat internacional. 

El fet que l'Índia, amb més de 1.428 milions d'habitants, celebri eleccions presidencials entre l'abril i el maig ajuda al fet que aquest 2024 més de 4.000 milions de persones, quasi el 51% de la població mundial, estiguin cridades a les urnes. 

A Catalunya també hi ha una cita electoral segura i altres de possibles. Al juny hi haurà eleccions europees i caldrà veure l'evolució de l'aplicació de la llei d'amnistia i quin paper tindran Carles Puigdemont i la resta de polítics amnistiats en aquesta convocatòria electoral.

Tot i que Pere Aragonès ha defensat fins ara que esgotarà la legislatura i que no hi haurà eleccions a la Generalitat fins a començaments del 2025, si finalment hi ha un canvi de parer podríem acabar l'any votant. 

En el context polític català i espanyol aquest serà un any marcat per la negociació i per l'evolució al Congrés i el Senat de la llei d'amnistia i la posterior aplicació als tribunals.

Com ens afectarà la butxaca?

Amb l'arribada del nou any, canvien les tarifes de la majoria de serveis. Aquest gener hi haurà pujades de preu assegurades a la factura de la llum i del gas perquè desapareixen les reduccions de l'IVA que es van aplicar durant la pandèmia. 

La sequera continuada també farà que la factura de l'aigua s'incrementi. 

Altres coses que pugen, com gairebé cada any, són els preus dels peatges, que seran un 3% més cars de mitjana. 

I, tot i que es mantenen algunes de les bonificacions en el transport públic, també apujaran preus en alguns conceptes. El 15 de gener entraran en vigor les noves tarifes del Transport Metropolità de Barcelona amb un augment del 6,75% de les tarifes, després d'anys congelades, per adaptar-les a l'augment de l'IPC. Els títols actuals, més barats que els que vindran, seran vàlids fins al 30 d'abril del 2024.

Durant tot el 2024 es mantindran els abonaments gratuïts de Rodalies i mitjana distància de Renfe, com fins ara, aquests abonaments caldrà renovar-los cada quatre mesos. 

En l'àmbit fiscal, les principals novetats dels 2024 afecten sobretot els treballadors autònoms, que estan obligats a fer la declaració de renda independentment del volum de facturació del negoci.

També hi ha novetats per a les mares amb fills menors de 3 anys, que abans només podien gaudir de la deducció de 1.200 euros anuals per maternitat si eren treballadores, i ara s'amplia a totes les mares, treballin o no. 

Les persones que hagin adquirit un vehicle elèctric o instal·lat un punt de càrrega també gaudiran de noves deduccions: 

Una altra novetat és que a partir de l'1 de gener tots els becaris cotitzaran també a la Seguretat Social, encara que les seves pràctiques no siguin remunerades.

Un efervescent panorama cultural 

El 2024 es presenta com un any de reconfiguració en el tauler dels festivals de música més populars. El més multitudinari, el Primavera Sound, passarà pàgina de la seva fallida experiència madrilenya i torna al Parc del Fòrum amb un cartell que recupera l'esperit més "indie". 

Gegants com el festival Sónar o el Cruïlla, tornaran un any més a Barcelona. I es farà una segona edició de "Les Nits de Barcelona", als jardins de Pedralbes, amb propostes com les de Patti Smith, Luz Casal o Sopa de Cabra...

Les sales de cinema esperen un bon nombre d'estrenes aquest 2024. Des de coproduccions catalanes com "El 47", "Una casa en flames" o "Segundo premio", a pel·lícules internacionals molt esperades com "Joker: folie à deux", amb Lady Gaga, "Gladiator 2", "Dune" o "Del revés 2". 

El 2024 es compleixen 100 anys de la mort d'Àngel Guimerà i el del poeta Joan Salvat-Papasseit. Serà un any ple de commemoracions en què coincideixen una bona pila d'aniversaris: Estellés, Fortuny o Clavé són altres de les personalitats que seran homenatjats amb actes, espectacles i exposicions. 

 

ARXIVAT A:
Economia de butxacaGuerra a GazaUcraïnaCinema
Anar al contingut