Un menor es grata el cap
Els polls poden afectar tota mena de persones, de totes les edats i de totes les classes socials (iStock)

Guia pràctica contra els polls: com prevenir-los, detectar-los i eliminar-los eficaçment

Repassem tècniques i tractaments i desmuntem falsos mites al voltant d'aquests paràsits de la mà d'una experta

Actualitzat

Són tan ancestrals que fins i tot apareixen en la primera frase d'un dels alfabets més antics de la humanitat, però, així i tot, els polls encara generen dubtes, pors i falses creences.

"És un problema que ha existit sempre i que existirà perquè pot afectar tota mena de persones, de totes les edats i de totes les classes socials" explica Anna Hernández, infermera del Servei d'Epidemiologia de l'Agència de Salut Pública de Barcelona.

Amb ella, repassem consells per prevenir-los, detectar-los i eliminar-los eficaçment i aprofitem per desmuntar mites al voltant d'aquests paràsits.

Tot i que n'hi ha tot l'any, moltes famílies entren en contacte amb els polls quan comença el curs i les extraescolars, perquè els insectes troben més cabells on agafar-se, sobretot en les persones més joves, que acostumen a acostar-se més entre elles.

Per això, l'experta detalla que "la millor manera de combatre'ls és la prevenció":

 "Si esperes que el teu fill tingui picor, potser ja tindrà una infestació molt gran perquè triguen sis setmanes a provocar picor".

Una manera de prevenir-los és portar els cabells curts, o recollits, per disminuir el risc: "Amb els cabells llargs tens més risc que al final contactin amb els d'algú infestat i, a més, costa més fer una exploració correcta i fer el tractament".

Alerta que tampoc s'haurien de compartir gorres o roba.

Es recomana dur els cabells curts o recollits per evitar que contactin amb els d'algú infestat (Unsplash/Taylor Smith)

Com detectar si hi ha polls?

Però, segons Hernández, la prevenció passa, sobretot, per una revisió exhaustiva dels cabells. "En època escolar, s'ha de fer un cop la setmana. Si hi ha contagis pròxims, cada dos dies", concreta.

Per fer-la, precisa, "cal mullar els cabells perquè el poll tingui dificultats per moure's":

"S'han de prendre petits flocs de cabells i mirar l'arrel, sobretot darrere les orelles i al clatell. I passar la llemenera a un costat i l'altre del floc".

Una altra informació pràctica a l'hora de fer l'exploració és que "els ous o llémenes necessiten estar prop del cuir cabellut, per l'escalfor que desprèn":

"En canvi, quan ja han explotat, segurament les trobareu a un centímetre o centímetre i mig de l'arrel".

La revisió cal fer-la amb els cabells humits (iStock)

Com són? Formes, mides i colors

Per combatre l'enemic cal conèixer-lo i, en aquest cas, és important saber que "el color i la forma dels polls va canviant". Repassem-los:

► Ous/llémenes: Són minúscules, d'uns 0,5 mm, i ovalades. Se solen confondre amb caspa. Poden tenir un color terrós o groguenc, que indica que hi ha un poll a punt de néixer, o transparents/blanques, quan es tracta d'ous antics de polls ja descarregats.

► Nimfes: Són els polls més petits que hi ha i tenen 1 o 2 mm. Són de color transparent. A mesura que van alimentant-se de sang i creixent, aquesta sang va fent que canviïn de color fins a quedar de color marró.

Polls adults: Les femelles són més grans que els mascles, amb una diferència de 2-4 mm. Tenen sis potes i són de color grisenc/blanc/marró. No tenen ales.

Els polls van canviant de color a mesura que van xuclant sang (iStock)

Quins símptomes i signes produeixen?

A banda d'identificar-los visualment, els polls també donen pistes de la seva presència amb certs signes i símptomes que recullen tant el Departament de Salut, com l'Hospital Sant Joan de Déu:

► Sensació de formigueig per alguna cosa que es mou als cabells.

► Picor persistent al cap, ocasionat per la reacció al·lèrgica a les picades del poll del cap.

► Petites protuberàncies vermelles al cuir cabellut o al coll.

► Irritabilitat i dificultat per dormir, ja que els polls són més actius en la foscor.

► Lesions al cuir cabellut per haver-nos gratat.

Cal comunicar-ho de seguida a l'entorn

Si hi ha polls, diu l'experta, s'ha de comunicar de seguida perquè tot l'entorn pugui fer la prevenció o el tractament, un fet que xoca amb el tabú al voltant dels polls que en alguns casos encara existeix. 

"Explicar-ho és el millor que podem fer perquè no s'expandeixi tant", insisteix:

"És molt important que el tractament sigui a la vegada, que totes les persones que han detectat que tenen polls parlin entre elles per fer el tractament el mateix dia".

La infermera detalla que és clau perquè "si jo tinc polls i el meu germà també, per exemple, i jo faig el tractament i ell no, jo estaré curada durant unes hores o dies, però ell m'ho tornarà a passar".

Els polls proliferen més entre els infants perquè s'acosten més entre ells (Pexels/Yan Krukau)

Així s'ha de fer el tractament antipolls

El tractament que recomana l'OMS és combinar la permetrina amb la llemenera. "Si no funciona, normalment és perquè no se n'hi posa la quantitat necessària, no es deixa el temps que cal o no es repeteix al cap de set dies", conclou Hernández.

Així és com s'ha de fer pas a pas:

► El tractament s'ha d'aplicar amb els cabells eixuts, exposa, "perquè si ho fas amb els cabells humits pot diluir la concentració".

► S'ha de deixar actuar uns 10 minuts i després rentar els cabells amb un xampú neutre. "Amb això assegures que s'han matat els polls, però encara els has d'eliminar", recorda.

► Per retirar-los, es van agafant seccions petites de cabells i, amb una llemenera, es van fent passades des del cuir cabellut fins a les puntes:

"S'ha d'anar canviant de direcció, perquè a vegades, si pentines cap a una banda, la llémena queda amagada a l'altra, així que s'ha d'anar alternant", observa.

► També és important anar netejant la llemenera a mesura que es va pentinant "per no tornar a introduir polls i llémenes".

► El tractament s'ha de repetir una setmana després, "perquè la permetrina mata els polls, però no els ous":

"Si no has fet una retirada correcta i efectiva dels ous, pot ser que en set dies l'ou esclati i tornis a tenir polls", avisa.

El tractament s'ha de repetir una setmana després per assegurar que sigui efectiu (iStock)

No es recomana fer tractament preventiu 

Hernández alerta que no és recomanable fer un tractament preventiu, "perquè no està demostrat que funcioni i pot produir resistències". 

D'altra banda, explica que l'eficàcia de l'oli de l'arbre de te "no està corroborada". Per matar el poll, se n'ha de posar molt i amb freqüència i això provoca molta irritació. "T'acabes rascant igual que amb els polls", remata. 

En canvi, reconeix que un dels remeis casolans més freqüents, el vinagre, "no mata els polls, però ajuda que es desenganxin quan es passa la llemenera". 

Altres antídots domèstics com la gasolina, la maionesa, la mantega o l'oli "són totalment contraindicats".


Mesures higièniques per evitar rebrots

Tenint en compte que els polls poden viure en superfície "fins a dos dies i les llémenes fins a set/deu dies", l'experta posa èmfasi en la importància de les mesures higièniques.

Per això, si hem tingut un episodi de polls a casa, recomana:

Rentar la roba a 60 graus: roba, roba de llit, coixineres, barrets, pintes dels cabells, la llemenera.

► Tot allò que no es pugui rentar, es pot embossar i aïllar durant una setmana.

► En moments en què hi hagi una infestació molt gran, seria convenient aspirar sofàs i tot allò que sigui entapissat.

Si hi ha hagut un episodi de polls, cal rentar la roba a 60 graus (Unsplash/Megan Lee)

Desmuntant falses creences

"De falsos mites, n'hi ha un munt", admet Hernández. Per exemple, és incorrecte que els polls salten i volen d'un cap a l'altre:

"Només es mouen pels cabells, a molta velocitat, això sí, amb les seves cametes".

Una altra creença errònia és que poden traspassar-se a través dels animals domèstics. "És totalment fals, perquè els polls només viuen al cabell humà i s'alimenten únicament de sang humana".

El teu gos no pot transmetre't polls, perquè només viuen al cabell humà (Unsplash/Jake Oates)

La brutícia no hi té res a veure

Tampoc està demostrat que la brutícia estigui relacionada amb els polls. "En realitat és quasi tot el contrari", manifesta:

"Per un poll és més fàcil moure's quan els cabells estan nets. Es podrà desplaçar fins al cuir cabellut i alimentar-se més fàcilment amb els cabells nets que no pas bruts."

Tampoc transmeten malalties i no són perillosos. "Piquen i molesten, però no transmeten cap patologia", explica.

Finalment, assegura, "no s'ha trobat relació entre el color dels cabells i el fet de tenir polls".

Sigui com sigui, el que és clar és que aquests consells ens ajudaran a fer bona la dita que diu: "Ni polls en la grenya, ni corral sense llenya".
 

 

ARXIVAT A:
SalutMenorsInfància
Anar al contingut