Guterres en la intervenció on ha aclarit les seves paraules aquest dimecres

Guterres acusa Israel de distorsionar les seves paraules sobre Hamas i les reafirma

El secretari general de l'ONU ha volgut aclarir el sentit del seu discurs d'ahir i ha dit que no justifica els atacs de la milícia palestina

RedaccióActualitzat

Israel, Palestina i la Franja de Gaza continuen al centre del debat al Consell de Seguretat reunit a Nova York. Aquest dimarts es va evidenciar una greu crisi diplomàtica entre el govern hebreu i les Nacions Unides que ha seguit avui.

Aquest dimecres, el secretari general de les Nacions Unides, António Guterres s'ha mostrat molest per la "mala interpretació d'alguns", ha dit, del seu discurs d'ahir, "com si hagués justificat els atacs terroristes de Hamas".

Precisament és aquesta la interpretació que n'ha fet Israel. Aquest matí l'ambaixador del país davant l'ONU, Gilad Erdan, ha dit que era "el moment de donar una lliçó" i per això han vetat l'entrada al país del cap d'Afers Humanitaris de l'ONU, Martin Griffiths. A més d'anunciar que negaran els visats als representants de l'organisme.

Guterres ha començat dient que estava "en xoc" per la tergiversació de les seves paraules i ha tornat a repetir part del discurs:

"Al començament de la meva intervenció d'ahir, ho vaig dir clarament i ho cito: 'He condemnat inequívocament els horribles i sense precedents actes de terror de Hamas a Israel del 7 d'octubre. Res pot justificar matar deliberadament, ferint i segrestant civils o el llançament de coets contra objectius civils.'"

Durant la intervenció de dimarts, Guterres també va dir que l'atac de Hamas "no surt del no-res", fent esment al fet que "el poble palestí ha estat sotmès a 56 anys d'ocupació asfixiant".

A això també s'ha tornat a referir aquest dimecres a primera hora de la tarda:

"De fet, vaig parlar dels greuges del poble palestí i, en fer-ho, també vaig afirmar clarament, i cito: 'Però els greuges del poble palestí no poden justificar els terribles atacs de Hamas.'"

Davant la reacció d'Israel, Guterres ha conclòs dient que creia "necessari aclarir les coses", donant pas a l'inici del debat, ara sí, a dins de la sala de reunions.

6.500 víctimes

Quan ja fa 19 dies que va començar l'ofensiva israeliana a Gaza, la xifra de víctimes es multiplica i ja és de 6.500, segons ha actualitzat aquest dimecres el Ministeri de Sanitat de Gaza. 

L'ONU ha informat que un míssil que ha impactat al costat d'una de les escoles de la UNRWA a Rafah, al sud de la Franja de Gaza, ha matat una de les 4.600 persones que s'hi refugien i n'ha ferit 44 més. 

L'ajuda humanitària entra a la Franja en comptagotes davant la necessitat imminent d'aigua i combustible. La UNRWA ja ha advertit que si no es troba una solució per a l'entrada de combustible hauran d'aturar la seva activitat. 

ARXIVAT A:
Guerra a GazaHamasGazaONU
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut