Guterres: "L'era de l'escalfament global ha acabat: ha arribat l'era de l'ebullició"
El secretari general de les Nacions Unides alerta de la situació límit en què ha arribat el planeta, el mateix dia que es confirma que juliol està sent el mes més calorós de la història
Els crits d'alerta per l'escalfament constant del planeta es repeteixen des de fa temps i, perquè ciutadania i institucions en prenguin consciència d'una vegada, l'ONU s'ha referit a un nou concepte, encara més greu.
El secretari general de l'ONU, Antonio Guterres, ha donat per acabada "l'era de l'escalfament global" i ha alertat que "ha arribat l'era de l'ebullició global".
"Les dades són consistents amb les prediccions i els continus avisos, l'única sorpresa és la lentitud a l'hora de reaccionar", ha dit Guterres en una roda de premsa a la seu de l'ONU a Nova York.
"El canvi climàtic és aquí. És aterrador. I només és el principi. Encara és possible limitar l'escalfament global de la temperatura a 1,5 graus centígrads i evitar el pitjor del canvi climàtic. Però només amb una acció climàtica dramàtica i immediata".
Guterres ha demanat sobretot a les grans economies del G-20 que accelerin la reducció d'emissions contaminants. "Prou d'esperar a veure què fan els altres. No ens queda temps!", els ha recriminat.
El mes més calorós de la història
El clam de Guterres ha arribat en el moment de més alerta. L'Organització Meteorològica Mundial (OMM) de les Nacions Unides i l'observatori europeu Copernicus han informat aquest dijous que, després de tres setmanes de sobreescalfament dels mars i d'onades de calor a tres continents, aquest mes de juliol està sent "sens dubte, el mes més càlid mai mesurat".
Les dues organitzacions titllen aquesta situació com a "sense precedent" durant milers d'anys i només és un "tast" del futur climàtic del planeta.
I els experts hi coincideixen i, a més, apunten als qui més provoquen l'escalfament global. Ho ha explicat la directora executiva de Destination Zero, Catherine Abreu, que fa xarxa per expandir la seva lluita per la justícia climàtica.
"(Les companyies petroleres) són riques i no es gasten res en solucions. I és la mentida que ens diuen contínuament. Necessitem aturar aquests guanys continus de les companyies de combustibles i que inverteixin diners i siguin part de la transició energètica."
La professora de Ciències del Clima de l'Imperial College London, Friederike Otto, corrobora la responsabilitat dels humans en l'escalfament global.
"Si no hi hagués el canvi climàtic provocat pels humans, aquestes onades de calor serien molt estranyes o directament impossibles."
Rècord en morts
L'estiu del 2022 ja s'havia situat en xifres rècord de calor a Europa, provocant una mortalitat de 60.000 persones al continent.
El fet que aquest mes l'augment de la temperatura global se situï a nivells rècord confirma, una vegada més, que les mesures per reduir les emissions contaminants continuen sent del tot insuficients.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàticaONU