Guterres: "No podem salvar un planeta en flames amb una mànega de combustibles fòssils"
La cimera contra la crisi climàtica COP28 ha acollit aquest divendres els discursos de líders de tot el món amb el final de la treva a Gaza com a rerefons
Líders de tot el món s'han trobat aquest divendres a Dubai per exposar les seves preocupacions i punts de vista sobre la crisi climàtica. El secretari de les Nacions Unides, António Guterres, s'hi ha dirigit i els ha dit que només ells poden curar la malaltia que té el planeta.
"Les constants vitals de la Terra estan fallant: emissions rècord, incendis ferotges, sequeres mortals i l'any més calorós de la història. Però no és massa tard. Podeu evitar que el planeta cremi i s'estavelli"
Guterres s'ha referit també a alguns dels efectes de l'escalfament global com que "està disparant els preus dels aliments, alterant els mercats energètics i agreujant la crisi del cost de la vida." Ha defensat que l'acció climàtica pot capgirar la situació apostant per les energies renovables i ha instat els països a accelerar els seus terminis per arribar a les zero emissions:
"No podem salvar un planeta en flames amb una mànega de foc de combustibles fòssils".
It is not too late to stop the climate crisis.
António Guterres (@antonioguterres) December 1, 2023
We can still prevent planetary crash & burn.
But we need leadership cooperation and political will.
And we need it now.#COP28 pic.twitter.com/sQ7vQE0LEh
També s'ha dirigit als líders polítics mundials el rei d'Anglaterra Carles III, i ha assegurat que prega amb tot el seu cor perquè la COP28 sigui un punt d'inflexió cap a "una transformació genuïna" en la lluita contra la crisi climàtica:
In an opening address to the #COP28 UN climate summit, King Charles told world leaders the dangers of climate change were no longer a distant risk, and urged them to take more action https://t.co/8aDVQTeZ5Y pic.twitter.com/4EMLrtdPzr
Reuters (@Reuters) December 1, 2023
Líders polítics de tot el món es posicionen
Més de 160 caps d'Estat es troben aquest dijous i divendres a la COP28 per exposar els seus punts de vista i anunciar les seves propostes en matèria de crisi climàtica. Una cimera amb l'absència dels líders de les dues potències que més contaminen: la Xina i els Estats Units.Tampoc hi ha assistit, per un problema de salut, el papa Francesc.
Durant tot el dia els líders han pujat un rere l'altre al faristol del plenari Al-Hairat, i en només 3 minuts, tot i que alguns s'han excedit de temps mentre els hi sonava un avís sonor, han fet els seus discursos. Han parlat de com impacta el canvi climàtic en els seus territoris, han fet propostes per mitigar l'escalfament global, anunciat inversions i també criticat als països que no compleixen els seus compromisos.
Durant la seva intervenció, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha anunciat una aportació de 20 milions d'euros al nou fons mundial per compensar les pèrdues i danys que el canvi climàtic provoca als països més vulnerables i dos milions més per lluitar contra la desforestació de l'Amazones.
També ha instat els governs a triplicar la capacitat de les energies renovables per al 2030, i a abandonar la producció i el consum dels combustibles fòssils. I ha anunciat diversos compromisos, com reduir un 56% les emissions de gasos a Espanya i generar un 80% de l'energia elèctrica amb fonts renovables amb l'objectiu de tancar l'any 2025 amb la darrera central tèrmica de carbó d'Espanya.
Barcelona, seu de la cimera contra la sequera
Abans d'intervenir al plenari, en un acte de l'Aliança Internacional per la Resiliència contra la sequera, Pedro Sánchez ha anunciat que Barcelona serà la seu de la cimera de la sequera de les Nacions Unides al setembre del 2024.
S'ha referit a la sequera que viu Catalunya, i ha posat d'exemple l'estat crític en què estan els pins del Garraf. Ha explicat que s'estan morint a causa d'aquests tres anys de pluges escasses.
Guerra a Gaza
El president del Brasil, Luiz Inácio Lula da Silva, reclamava a la comunitat internacional que deixi de banda les diferències i treballi per resoldre els conflictes i mantenir la pau. Ha criticat que els països es beneficiïn de les guerres i ha demanat un paper més protagonista a les Nacions Unides.
Ha recordat que "només l'any passat el món es va gastar 2.000 milions de dòlars en armes i que aquesta quantitat es podria invertir en la lluita contra la gana i el canvi climàtic"
"Quantes tones de carboni emeten els míssils que creuen el cel i cauen sobre de civils innocents, en especial nens i dones que passen gana?"
Presidente Lula participa da Primeira Sessão do Segmento de Alto Nível para Chefes de Estado e de Governo https://t.co/HCdgD9xu10
Lula (@LulaOficial) December 1, 2023
La guerra entre Israel i Hamas ha estat present a molts dels discursos durant tot el dia. El president de Colòmbia s'hi ha referit vinculant els danys que provoca la crisi climàtica amb els atacs a la població de la franja de Gaza i ha apel·lat a Europa i els Estats Units:
"El que veiem a Gaza és l'assaig del futur. Aquest èxode tindrà resposta ja que podrem veure l'ascens de l'extrema dreta als països rics. Hitler està picant a les portes de la classe mitja d'Europa i nord-america i molts ja l'han fet passar"
#Atención | En la COP28, presidente Gustavo Petro lanza dura crítica a países europeos y de Norteamérica por reacción ante situación en Medio Oriente: "¿Por qué los grandes países consumidores de carbono han permitido el asesinato sistemático de miles de niños en Gaza? Porque pic.twitter.com/ukXJGqaNt9
Noticias Caracol (@NoticiasCaracol) December 1, 2023
Declaració per a una agricultura sostenible
134 països, entre ells Espanya, han signat aquest divendres una Declaració sobre l'agricultura sostenible, l'alimentació i el clima. I s'han compromès a integrar els aliments en els seus plans climàtics per al 2025.
L'han signada països amb les emissions de gasos d'efecte hivernacle més altes vinculades amb els aliments, com ara el Brasil, la Xina, la Unió Europea i els Estats Units. I és que el nostre sistema alimentari provoca, com a mínim, un terç de les emissions mundials, cosa que alhora provoca més sequeres i inundacions i destrueixen els cultius dels agricultors.
L'alimentació ha estat durant molt de temps un tema secundari a la COP tot i representar un terç de les emissions mundials. Amb aquesta declaració es vol lligar l'alimentació a l'agenda climàtica.
- ARXIVAT A:
- Crisi climàtica